PCMCIA I a II

Dyskusje na temat wyboru sprzętu. Jaki modem, telefon do GPRS/EDGE/UMTS/HSDPA/HSUPA, jaką przejściówkę, kabel do telefonu... itp. mam wybrać?

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
serek
Początkujący użytkownik forum

PCMCIA I a II

Post autor: serek »

czy przy wyborze modemu PCMCIA istotne jest czy jest czy jest to modem na PCMCIA II czy I bo szczerze powiedziawaszy nie wiem jakie mam w laptopie?
Awatar użytkownika
mar_kow
Mistrz bezprzewodowy

Re: PCMCIA I a II

Post autor: mar_kow »

...Przede wszystkim typ jest opisany w specyfikacji laptopa ale mozna go sprawdzić np. programem Everest 3.0 lub wcześniejszą wersją (lub jakąś innym programem).
...PCIMCA typ I to wersja 16-sto bitowa, wielkością się nie różni ale nie obsługuje kart 32 bitowych czyli pasujących do PCIMCI typu II...
Typ I znajduje się przede wszystkim w starszych notebookach. Typ II obsługuje rónież karty 16-sto bitowe.
...No ale może być w laptopie zwłaszcza nowszym ExpressCard który ma dwie specyfikację różniące się wejściem.
Występują dwa typy kart ExpressCard:
ExpressCard 54 - karty o szerokości 54 mm, długości 75 mm i grubości 5 mm
ExpressCard 34 - karty o szerokości 34 mm, długości 75 mm i grubości 5 mm
Awatar użytkownika
sardo nunspa
Stary wyga bezprzewodowy

Post autor: sardo nunspa »

Jest jeszcze type III i wszystkie są kompatybilne w dół. Jednak, jeżeli masz zamiar kupić modem najlepiej jest go wypróbować przed zakupem, gdyż czasami się zdarza, że sprzęt nie chce ze sobą współpracować, pomimo zgodności PCMCIA lub Express Card.
Latka lecą...
Awatar użytkownika
mar_kow
Mistrz bezprzewodowy

Post autor: mar_kow »

sardo nunspa pisze:J... czasami się zdarza, że sprzęt nie chce ze sobą współpracować, pomimo zgodności PCMCIA lub Express Card.
...To niestety prawda...
ODPOWIEDZ