Dobór anteny - poprawienie sygnału HSPA+ i LTE

Informacje na temat podłączania i doboru anten GSM (GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA i HSUPA), lokalizacji nadajników, zasięgów, wymuszania EDGE/3G, funkcjonowania sieci i awarii BTS-ów.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Andrzej0991
Stały użytkownik forum

Dobór anteny - poprawienie sygnału HSPA+ i LTE

Post autor: Andrzej0991 »

Witam!

Od jakiegoś czasu nosze się z zamiarem zakupu routera do modemu Huawei e3131 i chciałem również dokupić antene do modemu po to aby wszystko pracowało stabilnie.
W lini prostej do najbliższego BTS mam 3 km (pasmo 2100). Jakość zasięgu pokazywana w (Narzędzia > Diagnostyka) aplikacji od play mobile to od 89 do 93 dB (nie pamiętam literki). Mój abonament obejmuje również korzystanie z LTE (którego w mojej miejscowości na masztach playa jeszcze nie ma). Dlatego chciałbym zakupić antenę która ustabilizowałaby odbiór HSPA+ a w przyszłości poprawiła odbiór LTE (tak wiem, że ten modem nie nadaje sie do LTE ale to moge zmienić później). Antena byłaby zamocowana na zewnątrz na wysokości około 8m - zero przeszkód na drodze maszt <> antena.

Chciałem się dowiedzieć czy jest sens w ogóle coś takiego robić? Jeżeli tak to czy są anteny np. w cenie około 100 zł które spełniłyby swoje zadanie?

Pozdrawiam i czekam za odpowiedzią!
mati92
Stały użytkownik forum

Re: Dobór anteny - poprawienie sygnału HSPA+ i LTE

Post autor: mati92 »

Faktycznie w Twojej lokalizacji nie ma LTE z Play antena jaka byłaby dobra na HSPA+ np. taka
http://www.cybertech.com.pl/p76,antena- ... fme-z.html nie będzie ona miała takiego samego zysku na LTE ale na początek wystarczy. Jak tu ktoś na forum napisał będzie ona o ok. 30-40% słabsza niż na HSPA+.
matek451
Guru bezprzewodowy

Post autor: matek451 »

Ten poziom sygnału , który masz teraz wewnątrz domu na 3 w Play to raczej na UMTS900 a nie na UMTS2100. Ale jeśli chcesz korzystać z UMTS2100 to najlepiej wymuś to pasmo na E-3131 za pomocą TNI i kup http://www.cybertech.com.pl/p104,antena ... 17dbi.html Na tej aukcji możesz dobrać kabel wg. długości i masz już konektor. W przyszłości wykorzystasz do LTE1800 ale zysk będzie tak jak pisze kolega mniejszy.
Andrzej0991
Stały użytkownik forum

Na btsearch.pl nie ma nic napisane o UMTS900. Jak zadzwonie na infolinie to sie dowiem na jakim paśmie nadają? Ewentualnie mogę to w jakiś sposób samemu sprawdzić? np. przez netmonitor?
matek451
Guru bezprzewodowy

Masz E-3131 to wymuszasz na nim łączenie w UMTS900(W900) za pomocą TopNetInfo z teo forum. Podobnie tylko UMTS2100. Możesz też porównać CID z bazą BTSearch w Mogilnie. Te na UMTS2100 są zweryfikowane.
Andrzej0991
Stały użytkownik forum

mati92 pisze:Faktycznie w Twojej lokalizacji nie ma LTE z Play antena jaka byłaby dobra na HSPA+ np. taka
http://www.cybertech.com.pl/p76,antena- ... fme-z.html nie będzie ona miała takiego samego zysku na LTE ale na początek wystarczy. Jak tu ktoś na forum napisał będzie ona o ok. 30-40% słabsza niż na HSPA+.
To zadziała również w odwrotną strone? Kupując antene do LTE, poprawie zysk na HSPA+ ale tylko o około 30-40%?

ps: anteny uniwersalne (GSM/3G/HSPA/LTE) oferowane na allegro (tafjfuny itd) nie są warte uwagi?
matek451
Guru bezprzewodowy

Anteny na 1800MHz też działają na 2100MHz. Np. http://allegro.pl/antena-sorensen-dual- ... 53422.html To są Duale, do UMTS2100 wykorzystujesz tylko jedną ,tą o pionowej polaryzacji. Jak będziesz miał zasię i modem LTE wykorzystasz obie. O tych wielozakresowych wynalazkach nawet nie warto pisać.
Andrzej0991
Stały użytkownik forum

Dzieki za odpowiedź. Czyli wychodzi na to że lepiej dołożyć i kupić Duala? W praktyce to wygląda tak jak napisałeś? Po zakupie podłączam jeden kabel od anteny do obecnego modemu e3131 (polaryzacja pionowa) a jak bede miał modem lte z 2 wejściami to podłączam 2 gniazda tak?

Ta antena którą podałes na allegro, jest troche droga. Zastanawiam się nad:
http://www.cybertech.com.pl/p116,antena ... -mimo.html (biorąc pod uwage lokacje masztu, anteny na 100% będą się widzieć bez przeszkód - musze to jeszcze potwierdzić jak zjawie sie w domu. Prędkości jakie osiągam na zwykłym modemie pobierając pliki około 10 rano, wynoszą w przybliżeniu troche ponad 5 megabit na sekundę)

opcja nr 2:
http://www.cybertech.com.pl/p115,antena ... -mimo.html

znalazłem jeszcze takiego no name'a na allegro:
http://allegro.pl/antena-gsm-dual-lte-1 ... 17628.html

Oczywiście wszystko przy założeniu że HSPA+ nadawane jest w paśmie 2100 tak?
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Post autor: wojteks »

Andrzej0991 pisze:znalazłem jeszcze takiego no name'a na allegro:
To wytwór yagi.pl, raczej nie polecany przez nikogo.
Nie pomagam na PW!
matek451
Guru bezprzewodowy

A dokładnie to antena sprzedawana przez handlarza mydła i powidła spod Tarnowa. On ich nie produkuje. To "chińczyk" masowo sprowadzany przez 'firmę 'Lechpol", czołowego importera elektroniki no-name z Chin. Do kupienia w innych sklepach np. http://www.satserwis.pl/pokaz.php?nazwa ... 8/3821.dat Kupująć antenę o mniejszym zysku weź pod uwaę straty na kablu H-155 a te dla 2100MHz czy 1800MHz są niemałe. 10m zabierze z konektorami 5-6dB. Dlatego rozsądniej kupić antenę o większym.
darekka
Stary wyga bezprzewodowy

Post autor: darekka »

Dokładnie jak wyżej podano-kup DUAL/MIMO LTE o możliwie największym zysku(na UMTS2100 stracisz 30-40%), a antena będzie już na puźniej do LTE. Omijaj "wynalazki"-kup sprawdzone panelowe konstrukcje np.Cybertech/Sorensen i będzie dobrze.
darekka
Andrzej0991
Stały użytkownik forum

OK, dzięki za odpowiedzi, za jakiś czas jak wszystko zamówię i zmontuje to dam znać jak poszło.

Pozdro!

[ Dodano: 2014-10-23, 14:56 ]
Najmocniej przepraszam, że daje post pod postem, ale we wcześniejszym już zdążyłem sie pożegnać i jak zedytuje to nikt tego nie przeczyta :P
Wczoraj na forum przeglądałem jeszcze różne tematy i znalazłem jakiś post w którym radzono aby skrócić kabel Antena > Modem poprzesz zastosowanie 2 routerów. Mianowicie jednego zaraz przy antenie wewnatrz budynku a dalej za pomocą skrętki do nastepnego routera (tam chodziło też o coś innego ale takie zobrazowanie sytuacji w zupełności wystarczy).

I taka myśl mnie naszła, co jeżeli Router z Modemem połączylibyśmy np takim kablem jaki jest w linku poniżej (tylko z odpowiednimi koncówkami, męska i żenską)
http://www.mediamarkt.pl/kabel-tracer-u ... ,id-878176
Jak wygląda spadek napięcia na tak długim kablu, w przypadku gdy modem bedzie miał duże zapotrzebowanie?

edycja nr3#
Wróciłem do domu i wystawiłem laptopa z modemem za okno (w pobliżu miejsca gdzie ma być zamontowana antena wynik RSSI: około 77 dBm (Nadal brać tą 15 dbi?). Po użyciu TNI i apki na telefonie SignalCheck ustaliłem że BTSy w Mogilnie nadają na pasmie 2100.
matek451
Guru bezprzewodowy

Jeśli chcesz zastosować Duala LTE do 2100MHz to bierz Cybertecha 15dBi lub Sorensena 14,6dBi. Jeśli chodzi o zastosowanie przedłużacza USB to musisz wiedzieć, że modemy LTE potrzebują dużego prądu do działania. Budżetowe routery np. MR-3420v2 mają problemy z zasilaniem ich po USB i przedłużacz jeszcze pogarsza sytuację. Stąd propozycje z drugim routerem po LAN jako AP są właściwsze. Koszt takieo dodatkowego AP 50-70 zł.
Andrzej0991
Stały użytkownik forum

Witam!
Dzisiaj dostałem antenę, po zamontowaniu ruszyłem z testami i jest straszna lipa...
Moc sygnału pokazywana w TPI to -55dBm, 93%, CSQ 29 - wszystko pięknie tylko że prędkość pobierania danych jest dużo niższa z podłączoną anteną niż bez niej. Z anteną download ~1 czasem 2Mbps, upload 3Mbps, bez anteny z laptopem na parapecie: download 5,5Mbps, wysyłanie: 2,8Mbps. W zasadzie to nie muszę sie nawet starać z ustawianiem anteny... skierowana gdzie kolwiek pokazuje takie parametry sygnału.
Np. teraz jestem podpięty pod BTS: CID: 64508, LAC:45 (w bazie btsearch takich nie ma, na pewno nie w kujawsko-pomorskim...) Jakieś pomysły czy mam oddać antenę?...

PS: antena cyberteh 15dbi dual (podpiety jestem pod polaryzacje pionową)

Teoretyczne rowziązanie problemu:

Tak ekstremalna :P moc sygnału wzieła się stąd że modem do którego podpięta jest antena zewnętrzna znajodował sie na parapecie okna przez które ustawiałem antene. Powodowało to dodatkowe wzmocnienie sygnału (dobry sygnał na modemie + sygnał z anteny zewnętrznej = zbyt mocny sygnał i spadek prędkości (niby logiczne ale nie na pierwszy rzut oka :P). Po schowaniu modemu za mur domu (do środka, nie leżał już w oknie) wartość dBm wyraźnie zmalała (oddala sie od zera). Czy można na e3131 jakoś programowo wyłączyć antene wewnetrzna tak aby moc sygnału była pokazywana tylko z anteny zewnetrznej?

Pozdro.
Awatar użytkownika
Norfnet
Stały użytkownik forum

Post autor: Norfnet »

W modemie wciśnięcie w gniazdo antenowe, wtyku powoduje mechaniczne przełączenie na antenę zewnętrzną.
Profesor Doktor Wiktor Wektor
Andrzej0991
Stały użytkownik forum

Norfnet pisze:W modemie wciśnięcie w gniazdo antenowe, wtyku powoduje mechaniczne przełączenie na antenę zewnętrzną.
Ciągle aktualne, sprawdziłem to dzis rano i nadal tak jest:
1. Modem leżący na parapecie połączony z anteną zewnętrzną daje najwiekszy zysk -55dBm.
2. Modem (w tym samym miejscu co wyżej) bez anteny zenwętrznej ma gorszy sygnał od opcji wymienionej wyżej.
3. Modem schowany za ściane bez anteny zew. ma słabszy sygnał
4. Uwaga: Modem schowany za ścianę z anteną zewnętrzną ma lepszy zasięg niż opcja wymieniona wyżej (pkt 4), ale jest nieporównywalnie gorszy od opcji wymienionej w punkcie 1. Gdyby anetna wewnętrzna była odłączana to parametry sygnału modemu w pkt 1 i 4 były takie same albo zbliżone - a nie są.

Przepraszam ze nie podałem wartości ale przeprowadzałem to pseudo doświadczenie kilka godzin temu. Ktoś miał podobnie? Sprawdze czy tak samo dzieje sie z modemem mojej siostry, tez ma e3131. Ciężko coś takiego bedzie naprawić?

Przeprowadziłem jeszcze jedną próbe dziś rano (04-11), nawet gdy wartość dBm pozostaje taka sama to prękość pobierania plików zmienia się w zależności:
- gdy modem schowany za ścianą download na poziomie 900 KB
- modem na parapecie prędkość pobierania 85 KB
Muszą powstawać jakieś zakłócenia, można to jakoś sprawdzić programem? No i nie działoby się tak gdyby antena wew. była wyłączona po podpięciu zew. Jakieś rady?
ODPOWIEDZ