Modem + Router LTE Play

Dyskusje na temat wyboru sprzętu. Jaki modem, telefon do GPRS/EDGE/UMTS/HSDPA/HSUPA, jaką przejściówkę, kabel do telefonu... itp. mam wybrać?

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Mage
Początkujący użytkownik forum

Modem + Router LTE Play

Post autor: Mage »

Witam!

Poszukuję sprawdzonego sprzętu do LTE Play - nadajnik w odległości 250-300m od domu (E3372 który dostałem na testy, wyciągnął 40Mbps/20Mbps i 15-30 ping bez dodatkowej anteny). Byłoby miło, gdyby router posiadał gigabitowy ethernet, funkcję QoS, oraz nie zaniżał znacznie transferu w porównaniu z samym modemem.

Myślę o kupieniu Huawei E3372 hilink (ew. Huawei E398) + TL-WDR4300 lub TL-WDR3600 N600, pytanie tylko: czy to wszystko razem będzie ze sobą współpracowało i nie obniżało cennego pingu/transferu oraz jaki soft tam wrzucić.

I czy do w/w zestawu warto dokupić taką antenkę i wystawić ją na parapet, czy to zwykły szmelc? (dość wysoki, 3 piętrowy dom - sprzęt będzie na poddaszu)

parametry wg. TopNetInfo: -57dBm, 90% CSQ 28, CID: 810, 0 -bd, LAC:19
Ostatnio zmieniony 2014-11-03, 19:11 przez Mage, łącznie zmieniany 1 raz.
darekka
Stary wyga bezprzewodowy

Re: Modem + Router LTE Play

Post autor: darekka »

Z takiej odległości i z taką siłą sygnału żadnej anteny nie potrzeba, a podana to taki wynalazek, który będąc do wszystkiego jest zazwyczaj do niczego. Osiągów już raczej nie poprawisz ewentualnie przenieś modem na okno-być może coś zyskasz(potrzebny będzie jedynie przedłużacz USB ale możliwie najkrótszy. Na czas test przenieś komuter w miejsce okna-to wystarczy aby ocenić zasadność zakupu przedłużacza USB.
darekka
Mage

darekka pisze:Z takiej odległości i z taką siłą sygnału żadnej anteny nie potrzeba, a podana to taki wynalazek, który będąc do wszystkiego jest zazwyczaj do niczego. Osiągów już raczej nie poprawisz ewentualnie przenieś modem na okno-być może coś zyskasz(potrzebny będzie jedynie przedłużacz USB ale możliwie najkrótszy. Na czas test przenieś komuter w miejsce okna-to wystarczy aby ocenić zasadność zakupu przedłużacza USB.
Pod oknem/na balkonie to samo - 40Mbps/20Mbps, więc wydaje mi się że BTS, modem albo testowe LTE od Play ma lejek na takie właśnie prędkości - dla pewności podjadę jeszcze pod BTS'a i zrobię test.

Pozostaje więc kwestia sprzętu - co kupić, żeby osiągnąć chociaż te 40Mbps.

/Edit: Sprawdziłem pod BTS'em, 40Mbps/20Mbps - tak samo jak u mnie w domu, jutro zajdę do salonu Play i dowiem się czy to wina BTS'a, modemu czy karty testowej, bo wg. umowy powinno dobić do 70Mbps.
darekka
Stary wyga bezprzewodowy

Post autor: darekka »

Do 70Mb/20Mb to tylko wartości czysto teoretyczne-te u Ciebie są jak najbardziej w porządku. Pod BTSem stań nie bliżej niż 200m, bo pod nim będzie tylko gorzej_(fizyka rozchodzenia się fal). Modem polecam E3372HiLink/E3272HiLink_(można przerobić na zwykłe jeśli ktoś zechce), a router starczy TP-Link MR3420v2 i Gargoyle jeśli modem HiLink_(u mnie taki zestaw spokojnie transferuje 35Mb_(więcej BTS nie daje).
Modemy tylko i wyłącznie z polskiej dystrybucji!!!

[ Komentarz dodany przez: wojteks: 2014-11-04, 08:13 ]
<font color=orange>Poprawa pisowni.</font>
Ostatnio zmieniony 2014-11-04, 08:13 przez darekka, łącznie zmieniany 1 raz.
darekka
Mage

darekka pisze:Do 70Mb/20Mb to tylko wartości czysto teoretyczne-te u Ciebie są jak najbardziej w pożądku. Pod BTSem stań nie bliżej niż 200m, bo pod nim będzie tylko gożej(fizyka rozchodzenia się fal). Modem polecam E3372HiLink/E3272HiLink(można przerobić na zwykłe jeśli ktoś zechce), a router starczy TP-Link MR3420v2 i Gargoyle jeśli modem HiLink(u mnie taki zestaw spokojnie transferuje 35Mb(więcej BTS nie daje).
Modemy tylko i wyłącznie z polskiej dystrybucji!!!
TP-Link MR3420v2 nie posiada gigabitowego ethernetu, na którym mi troszkę zależy - podany przeze mnie TL-WDR4300 lub TL-WDR3600 N600 poradzi sobie z E3372 hilink na sofcie Gargoyle?
Awatar użytkownika
onken
** Moderator **

Post autor: onken »

Według umowy to Polsat czy Plus powinien dobić do 150 a nikt tego na oczy nie widział :szok:

Wypożyczę kartę no limit - Nielimitowany internet w T-Mobile / Orange oraz Play

Cena - 60 zł za m-c
Play - 70 zł za m-c
Kontakt na PW
Mage

onken pisze:Według umowy to Polsat czy Plus powinien dobić do 150 a nikt tego na oczy nie widział :szok:
Ale nie mówimy tu o 150Mbps a 60-70Mbps przy idealnym zasięgu, pytanie tylko czy lejek jest na BTSie czy na modemie/karcie - ludzie wrzucają swoje osiągi przekraczające 50/60Mbps w Play.
Awatar użytkownika
onken
** Moderator **

Post autor: onken »

Ale 70 Mb/s to max co może być w Playu ( technicznie ) i miałem na myśli możliwości techniczne ( procentowo osiągane wyniki ) więc nikt Ci nie zagwarantuje 70 jak i 150 w Plusie

Wypożyczę kartę no limit - Nielimitowany internet w T-Mobile / Orange oraz Play

Cena - 60 zł za m-c
Play - 70 zł za m-c
Kontakt na PW
Mage

Powracając do tematu: czy TL-WDR4300 z softem od Gargoyle poradzi sobie z Huawei'em E3372 hilink, oraz czy pozwoli na uzyskanie prędkości (jeżeli BTS da radę) 50Mbps po lan/wifi?
adirm
Stały użytkownik forum

Post autor: adirm »

Na początek bym się zastanowił czy nie brać wdr-3600 zamiast wdr-4300. Te same bebechy w środku (wdr-4300 ma dodatkowy tor wifi tylko dla 5ghz). Sam router powinien bez trudu wyciągnąć 50 mbit/s poprzez LTE.
Play LTE, T-Mobile LTE, Plus LTE, Cybertech 1800-2100 MIMO
kitluk

Post autor: kitluk »

Mage pisze:Powracając do tematu: czy TL-WDR4300 z softem od Gargoyle poradzi sobie z Huawei'em E3372 hilink, oraz czy pozwoli na uzyskanie prędkości (jeżeli BTS da radę) 50Mbps po lan/wifi?
Mam WDR3600 z OpenWRT+LuCi. Dziala bezproblemowo z 3272 (wersja Hilink przerobiona na zwykly, z Hilinkiem tez działa). Modem działa bezpośrednio w usb routera bez huba. Rozpedza się max do 36-38Mbitow na Playu, ale więcej u mnie Play nie wydala (bezpośrednio wpięty modem w laptopa działa tak samo). Bez problemu działa tez z multiwanem (mam dwa lacza i ustawiony load balancing). Jak napisał przedmowca, zastanowiłbym się, czy warto doplacac do wersj 4300. Ja nie widziałem sensu.

Pozdr,
ODPOWIEDZ