Extroot Gargoyle na TL-MR3020 i co dalej?

Sieci bezprzewodowe w technologii 2.4 GHz i 5 GHz oraz usługi polskich operatorów WiFi / Wi-Max / HiperLAN, dyskusje o routerach.
Reklama: Szukasz dostawcy internetu? Sprawdź https://isp.today/pl/ ogólnoświatowy katalog dostawców internetu.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Marsjanin
Początkujący użytkownik forum

Extroot Gargoyle na TL-MR3020 i co dalej?

Post autor: Marsjanin »

Witajcie.

Chwila czasu się nadarzyła, nadarzył się też odpowiednio wydajny a mały pendrive, którego nie było „szkoda” na instalację w routerze, to postanowiłem wreszcie tego extroota zrobić.

Krok po kroku, przeszukawszy eko.one.pl poszedłem na duże skróty, jako, że od lat używam na komputerach w domu systemów okołodebianowatych i po prostu włożyłem do komputera pendrive, utworzyłem trzy partycje: pierwszą na overlay (fs ext4), drugą na swap (fs swap) i trzecią na dane jako testowy dysk sieciowy (fs ext4). Podpatrzyłem UUID-y i dalej banalnie: hub do routera, pendrive do huba, zamontowało się samo, więc kopiowanie /overlay na /mnt/dev/sdb1, potem

Kod: Zaznacz cały

# uci set fstab.@mount[0].target=/overlay
# uci set fstab.@mount[0].uuid=taki-jaki-trzeba
# uci set fstab.@mount[0].fstype=ext4
# uci set fstab.@mount[0].options=rw,noatime
# uci set fstab.@mount[0].enabled=1
# uci commit fstab
i restart routera. Zadziałało. Teraz bez problemu mogę zainstalować pakiety, które się nie mieściły.

Jednak mimo, że po żmudnym poszukiwaniu i walce z opkg udało mi się zainstalować pełną wersję swap-utils (i zgadnąć, że o ten pakiet chodzi, bo w Debianie to część linux-utils), nie mogę zmusić routera do włączenia partycji swap. Komenda mkswap wykonuje się poprawnie zarówno dla /dev jak i dla -U (UUID), swapon -a też, ale w htop swp wyraźnie pokazuje 0/0MB. Kończą mi się pomysły. Wyedytowanie fstaba nie pomaga, po restarcie dopisane opcje się kasują.
Edit: na swap pomogło wyedytowanie pliku /etc/config/fstab.

Jak już uda mi się skonfigurować swap, na co liczę z Wasza pomocą, to chciałbym mieć do wyboru coś więcej, niż kilka bogatszych skórek, sheduler wifi i obsługę SMS. Jak upgrade'ować okrojone, 4-megabajtowe Gargoyle do pełniejszej wersji, umożliwiającej zarządzanie podpiętymi do huba dyskami czy w przyszłości drukarką itp. z poziomu GUI? I czy taki zestaw można jakoś update'ować do kolejnych wersji Gargoyle, czy cała żmudna droga czeka mnie na nowo za każdym razem?
Edit: Widzę, że czeka mnie to za każdym update'm softu, acz w większości przypadków pewnie wystarczy systemowy update poszczególnych pakietów wewnątrz Gargoyle. Dało się, oczywiście, że się dało: pomógł ten poradnik. Odraczam tylko wykonywanie komend rm -f /sbin/swapoff i rm -f /sbin/swapon, jak już mamy zainstalowane swap-utils.

3 GB z pendrive zainstalowane i widoczne w LAN-ie, a router tylko czeka na wpięcie drukarki. :)
--
Pozdrawiam,
Marsjanin
ODPOWIEDZ