Wybór routera+alternatywne oprogramowanie

Sieci bezprzewodowe w technologii 2.4 GHz i 5 GHz oraz usługi polskich operatorów WiFi / Wi-Max / HiperLAN, dyskusje o routerach.
Reklama: Szukasz dostawcy internetu? Sprawdź https://isp.today/pl/ ogólnoświatowy katalog dostawców internetu.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
misiek735
Początkujący użytkownik forum

Wybór routera+alternatywne oprogramowanie

Post autor: misiek735 »

Witajcie

W chwili obecnej studiuję w Czechach, mieszkam w akademiku

Mam dostęp do internetu- w pokoju znajdują się dwa gniazdka rj45.

Problem w tym że zabezpieczenia jakie zastosowano do połączenia się z internetem są mega dziwne i skomplikowane.

Mam dostęp do swojego konta na stronie internetowej akademika, w którym musiałem na początku wpisać swój login, hasło oraz adres mac karty sieciowej z laptopa z którego będę korzystał w pokoju.
Dodatkowo, musiałem użyć skryptów stworzonych przez admina, które odblokowały mi uwierzytelnianie metodą IEEE 802.1x, jako chroniony protokół EAP (PEAP). Metoda uwierzytelniania to Bezpieczne hasło (EAP-MSCHAP V2).
W ustawieniach 802.1x musiałem ustawić uwierzytelnianie użytkownika, po czym musiałem zapisać poświadczenia (tutaj musiałem wpisać login i hasło takie same jak na stronie internetowej).

Teraz pojawia się pytanie

Czy obojętnie jakim routerem z obsługą wgrania alternatywnego oprogramowania typu gargolye itp. jestem w stanie uruchomić wifi z tego gniazdka?
Nie zależy mi na tym aby router był mega drogi i nowoczesny. Jednak miło by było aby nie ograniczał szybkości połączenia- download jest na poziomie 95 mb/s

Bardzo proszę o jakiekolwiek wskazówki. Po rozmowie z adminem sieci dowiedziałem się że nie ma możliwości podłączenia routera bo żaden router nie dysponuje takimi zabezpieczeniami- w co za bardzo uwierzyć nie mogę.

Pozdrawiam
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Re: Wybór routera+alternatywne oprogramowanie

Post autor: ja.michal »

Zapytaj admina czy komputer z linuksem możesz uruchomić w tej całej konfiguracji. Jeżeli tak to coś można wyrzeźbić na alternatywnym oprogramowaniu.

Zapomnij tylko o tej prędkości, o której piszesz po WiFi.

Tak w ogóle to się zastanawiam po co kombinujesz z WiFi skoro i tak to ma działać w pokoju. :P
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

Post autor: Jo_gurt »

misiek735, możesz podrzucić też te skrypty, naświetlą trochę sprawę.
misiek735

Zgodnie z prośbą zamieszczam link do skryptów.
Nie zapomnijcie uruchamiać jako administrator :)
No i używajcie pliku koleje.cmd- bo on włącza, ten drugi jak sama nazwa wskazuje cofa całą operację.

Zdaję sobie sprawę z tego że nie osiągnę takiej prędkości po wifi jak po kablu.
Jednak nawet jak bym miał po tym wifi tylko 10% szybkości to by w zupełności starczyło (co do buforowania filmów online na przykład).

Problem jest w komforcie użytkowania. Na jeden pokój trzyosobowy przypadają 2 gniazdka w jednym miejscu obok siebie. Jednocześnie mogą korzystać tylko 2 osoby. Do tej pory musieliśmy zmieniać się wieczorami co jest dość głupie i niewygodne. Ja mam dość wygodnie, gdyż moje łóżko jest zaraz obok gniazdka, ale np. kolega z drugiego końca pokoju musi korzystać z kabla o długości 5-6 metrów (podobnie ma 3 osoba). Kolejna kwestia to telefony- nie mając wifi nie mam neta wraz ze współlokatorami.

Co do takich sposobów jak dopytywanie admina o coś- raczej nie da rady, krzywo patrzy na jakąkolwiek opcję zmiany, a problemów do dostępu do neta mieć nie chcę.

Po prostu zastanawiam się, czy alternatywne oprogramowanie jest w stanie obsłużyć ten sposób uwierzytelniania.

EDIT:

Jeszcze małe pytanie- czy tplink wr842n bądź wr841n na gargoyle będzie miał funkcję repeater?

Pozdrawiam
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

misiek735 pisze: Co do takich sposobów jak dopytywanie admina o coś- raczej nie da rady, krzywo patrzy na jakąkolwiek opcję zmiany, a problemów do dostępu do neta mieć nie chcę.
Nie chodziło mi o zmianę czegokolwiek w sieci, a raczej o to czy jakbyś zmienił w komputerze system z Windowsa na Linuksa to czy nadal będziesz miał możliwość połączenia się z tą siecią.
misiek735

Wybacz, ale czy jest to na prawdę konieczne?

Zabezpieczenia sieci są jakie są- w ogólnym skrócie, chciałbym jedynie wiedzieć czy ktoś stworzył odpowiednie alternatywne oprogramowanie potrafiące obsłużyć ten typ szyfrowania.

Nie uśmiecha mi się przechodzić na linuxa. Na kompie mam sporo programów jak i sterowników do napraw telefonów. Wyprzedzając kolejną propozycję, nie chce używać virtualboxa...
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

misiek735, żebyś zrozumiał o co mi chodzi. Jeżeli możliwe jest używanie w tej sieci sprzętu działającego na linuksie to jest jakoś to rozwiązane. Jeżeli działa to na linuksie to i powinno udać się z routerem bo alternatywne oprogramowanie na routerach to właściwie tylko linuks. Teraz rozumiesz o co chodzi?
misiek735

Tak, zrozumiałem w momencie jak napisałeś pierwszy post odnośnie linuxa :)

Zdaję sobie sprawę że między innymi alternatywne oprogramowanie działa na bazie linuxa- jednak według mojej opinii nie ma co porównywać systemu który zajmuje kilkakrotnie więcej miejsca (i jest bardziej rozbudowany) niż systemu przystosowanego do routera o bardzo znikomej pamięci.

Aczkolwiek patrząc na to ze strony że routery są przeznaczone tylko do obsługiwania sieci, powinny mieć bardziej rozbudowaną opcję zabezpieczeń niż zwykły system operacyjny na dowolny komputer. Jak jest w rzeczywistości, niestety nie wiem.

Mam dziwne wrażenie że pierwszy post jest nie do końca zrozumiały. Pytanie postaram się jeszcze bardziej uprościć.
Czy ktokolwiek z was mający router + wgrane obojętnie jakie alternatywne oprogramowanie ma opcję ustawienia uwierzytelnienia metodą IEEE 802.1x, jako chroniony protokół EAP (PEAP)- Bezpieczne hasło (EAP-MSCHAP V2), z opcją wpisania loginu oraz hasła jako opcji do logowania do internetu?

Jeśli ktokolwiek w swojej konfiguracji routera ma taką opcję, bardzo proszę o informację o tym jakie ma oprogramowanie i jaki router.

Pozdrawiam
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

misiek735 pisze: Zdaję sobie sprawę że między innymi alternatywne oprogramowanie działa na bazie linuxa- jednak według mojej opinii nie ma co porównywać systemu który zajmuje kilkakrotnie więcej miejsca (i jest bardziej rozbudowany) niż systemu przystosowanego do routera o bardzo znikomej pamięci.
Nie ma znaczenia. System na PC ma po prostu wszystkie pakiety w kompilacji. Na routerze są tylko te potrzebne. Pakiety w linuksie są te same w większości przypadków.
ODPOWIEDZ