Naliczanie transferu Orange vs Play

[Reklama] Telefony satelitarne wszystkich sieci Thuraya, Iridium, Inmarsat https://ts2.shop/pl/3-telefony-satelitarne

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
proteka
Stały użytkownik forum

Naliczanie transferu Orange vs Play

Post autor: proteka »

Cześć, ciekawi mnie wasze zdanie na taki temat. Od zawsze jestem użytkownikiem internetu mobilnego w Orange, ostatnio korzystam z LTE. Ale od kilku dni testuję internet LTE za kartę Play. I zauważyłem coś ciekawego, w Play dzienny transfer naliczają mi mniejszy jak w Orange, czy to możliwe? Oczywiście możecie powiedzieć, że inaczej korzystałem z internetu w Play i Orange. Ale to chyba nieprawda, bo od miesięcy mam stały dzienny rytuał i tak samo korzystam z internetu z Orange i teraz z Play, a 2GB po prostu w Play schodzą mi wolniej. Co o tym myślicie? czy to możliwe?
darekka
Stary wyga bezprzewodowy

Re: Naliczanie transferu Orange vs Play

Post autor: darekka »

Obaj operatorzy mogą inaczej zaokrąglać ilość pobranych/wysłanych danych(mogą dodatkowo zaokrąglać osobno dane wychodzące jak i przychodzące). Myślę, że dane o tym znajdziesz w Regulaminach.
darekka
proteka
Stały użytkownik forum

To ciekawe co piszesz, choć różnica jest zbyt mocno wyczuwalna, żeby to tylko wynikało z zaokrąglania, choć mogę się mylić :)
darekka
Stary wyga bezprzewodowy

Żeby potwierdzić swoje spostrzeżenia polecam poużywać 1 operatora po czy wyczyścić całkowicie przeglądarkę i idemtycznie przetestować drugiego. Możesz użyć kontrolnie programu liczącego np.Networx.
oczywiście pierwszym razem przeglądarka musi być całkowicie wyczyszczona,antywirus i aktualziacje systemu zablokowane itp.

Co do zaokrągleń Orange może zaorkrąglać do 100KB, a Play do 1KB i już masz spore rozbieżności(np.pobierasz w Orange plik o rozm.1511KB i naliczą 1600KB, a w Play naliczą tylko 1511KB. W ciągu pewnego czasu różnice będą widoczne.
darekka
proteka
Stały użytkownik forum

Aż tak dokładnie tego nie będę sprawdzał bo mi nie zależy na tym, ale dzięki za opinie, bo to taka ciekawa sprawa. A właśnie przedłużyłem umowę z Orange i będę miał co miesiąc 24 GB, czyli teraz już transferu danych w żaden sposób mi nie braknie. :)
V4NzI
Specjalista bezprzewodowy-junior

Post autor: V4NzI »

Warto brać na gigabajty jak teraz prawie każdy operator daje bez limitu ?
Plus 20GB/ Play 55GB / Huawei E5170 LTE / Huawei E3131

Play
http://www.speedtest.net/result/3633946541.png

Plus
http://www.speedtest.net/result/3537145216.png
proteka
Stały użytkownik forum

Jak to operator daje bez limitu? Mógłbyś to sprecyzować, bo mnie się wydaje, że zawsze się kupuje abonament określonej ilości GB.
darekka
Stary wyga bezprzewodowy

Nie ma bez limitu, bo operator zastrzega sobie możliwość limitowania "bez limitu" np. np.Plus-jak ma widzimisie tak rozdaje lejki.
darekka
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Post autor: ja.michal »

V4NzI pisze:Warto brać na gigabajty jak teraz prawie każdy operator daje bez limitu ?
Lepiej taka bo wiadomo co i za ile się ma. Oczywiście co kto woli.
Awatar użytkownika
Orange Ekspert
Pracownik operatora

Post autor: Orange Ekspert »

Z jakiej dokładnie oferty korzystasz w Orange? Możesz podać nazwę planu taryfowego?
proteka
Stały użytkownik forum

Jeżeli to pytanie do mnie, to aktualnie przechodzę na Orange Free Net bez urządzenia na abonament za 29,90 zł/mc.
ODPOWIEDZ