Szybka pomoc z anteną LTE
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
Szybka pomoc z anteną LTE
Witam serdecznie.
Zwracam się do Was z prośbą o pomoc przy doborze odpowiedniej anteny do mojego modemu. Mój sprzęt to modem Huawei e3272 + TL WDR3600.
Modem będzie wpięty do router'a w miejscu, gdzie mam 13% siły sygnału LTE i -90dbm, predkości jakie wtedy uzyskuje to około 6mb/s downloadu i około 1 uploadu.
Sprawdzilem sygnał w oknie na strychu: siła sygnału LTE to nawet 99% i około -59dbm, najwyzsza zaobserwowana przeze mnie predkosc to 21mb/s download i 17mb/s upload.
Do najbliższego nadajnika mam 680 metrów w linii prostej.
Antena dualna umieszczona w okolicach miejsca gdzie odnotowałem najlepszy wynik i podłączona do modemu w pokoju na dole ( gdzie mam te tragiczne 13% sygnału ) załatwi sprawę? Jeżeli tak, to na jakie anteny powinienem patrzeć, w sensie chodzi mi o zysk dbm.
Jeżeli macie jakieś inne pomysły na rozwiązanie tej sytuacji to bardzo chętnie ich "wysłucham". Od razu pragnę zaznaczyć, że umieszczenie routera z modemem na strychu jest słabą opcją, ponieważ musiałbym ciągnąć kabel do internetu przez cały dom, plus strace możliwość korzystania z Wifi na czym jednak mi zależy.
Z góry dziękuje za wszystkie odpowiedzi, pozdrawiam!
Zwracam się do Was z prośbą o pomoc przy doborze odpowiedniej anteny do mojego modemu. Mój sprzęt to modem Huawei e3272 + TL WDR3600.
Modem będzie wpięty do router'a w miejscu, gdzie mam 13% siły sygnału LTE i -90dbm, predkości jakie wtedy uzyskuje to około 6mb/s downloadu i około 1 uploadu.
Sprawdzilem sygnał w oknie na strychu: siła sygnału LTE to nawet 99% i około -59dbm, najwyzsza zaobserwowana przeze mnie predkosc to 21mb/s download i 17mb/s upload.
Do najbliższego nadajnika mam 680 metrów w linii prostej.
Antena dualna umieszczona w okolicach miejsca gdzie odnotowałem najlepszy wynik i podłączona do modemu w pokoju na dole ( gdzie mam te tragiczne 13% sygnału ) załatwi sprawę? Jeżeli tak, to na jakie anteny powinienem patrzeć, w sensie chodzi mi o zysk dbm.
Jeżeli macie jakieś inne pomysły na rozwiązanie tej sytuacji to bardzo chętnie ich "wysłucham". Od razu pragnę zaznaczyć, że umieszczenie routera z modemem na strychu jest słabą opcją, ponieważ musiałbym ciągnąć kabel do internetu przez cały dom, plus strace możliwość korzystania z Wifi na czym jednak mi zależy.
Z góry dziękuje za wszystkie odpowiedzi, pozdrawiam!
-
- Stary wyga bezprzewodowy
Re: Szybka pomoc z anteną LTE
Czy pociągniesz antene ze strychu do modemu czy zasilanie na strych to niewielka różnica(kable i tak będą) ale w przypadku umieszczenia routera na strychu i/lub dodatkowo kabla sieciowego(piszesz o niemożliwości dotarcia WiFi) wyjdzie taniej niż antena, bo przy -59dBm ona już wiele nie da.
darekka
-
No więc tak. Jeżeli umieszczę modem z routerem na strychu, to mogę zapomnieć o wifii, bo przez 2 piętra sygnał na dół się nie przebije. Kabel antenowy nie jest problemem, bo mogę go wyprowadzić spod okna na dole na dach bokiem domu. Gorzej jest natomiast z kablem internetowym, żeby pociągnąć go ze strychu do komputera na dole, musiałoby go być chyba z 200metrów...
Reasumując opcje mam dwie. Postawić router z modemem na strychu i zapomnieć o wifii i ciagnac kabel internetowy przez cały dom, albo zostawić wszystko na dole, kupić antenę i umiescic ja na dachu. Jak wtedy bedzie wygladała siła sygnału LTE i -dbm ? z -90 raczej nie zejdzie na -59 i 99% siły sygnału LTE, tak jak jest to w przypadku gdy modem jest na górze?
Reasumując opcje mam dwie. Postawić router z modemem na strychu i zapomnieć o wifii i ciagnac kabel internetowy przez cały dom, albo zostawić wszystko na dole, kupić antenę i umiescic ja na dachu. Jak wtedy bedzie wygladała siła sygnału LTE i -dbm ? z -90 raczej nie zejdzie na -59 i 99% siły sygnału LTE, tak jak jest to w przypadku gdy modem jest na górze?
-
Jeśli antene umieścisz w miejscu testowania modemu na strychu(siła -59dBm) to uzyskasz tą samą siłę(-59dBm) plus zysk anteny(np.10) minus strata na kablu,łączeniach,wtyczkach(np-4).
Czyli sygnał minimum będzie identyczny z tym na strychu chyba, że kupisz antenę ze słabym kablem na, którym stracisz cały zysk.
Czyli sygnał minimum będzie identyczny z tym na strychu chyba, że kupisz antenę ze słabym kablem na, którym stracisz cały zysk.
darekka
-
Jeśli dobrze rozumiem, nie ma znaczenia, ze na modemie w pokoju będzie -90dbm, bo antena będzie w miejscu gdzie jest -59dbm i tak jakby ten sygnał przejmie na modem + zysk z anteny - powiedzmy antena dualna z cybertecha 15dbm + strata na kablu przyjmijmy ze bedzie to 4 to w ogolnym rozrachunku dbm wyniesie około -50 dbm? Siła sygnału LTE również będzie przejęta z tej anteny i bedzie oscylowała w granicach 95%?
-