Jaki router wifi n ADSL?

Sieci bezprzewodowe w technologii 2.4 GHz i 5 GHz oraz usługi polskich operatorów WiFi / Wi-Max / HiperLAN, dyskusje o routerach.
Reklama: Szukasz dostawcy internetu? Sprawdź https://isp.today/pl/ ogólnoświatowy katalog dostawców internetu.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Łukasz
Stały użytkownik forum

Jaki router wifi n ADSL?

Post autor: Łukasz »

Witajcie,

nie tak dawno bo niecały rok temu radziłem się Was w sprawie zakupu routera:
http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?t=39597
Wybór padł na TP-LINK TD-W8970
Funkcjonalne był wystarczający ale niedawno... zdechł :dobani:

Odesłałem go do sklepu i dzisiaj dostałem odpowiedź, że zwrócą mi pieniądze bo nie mają takiego modelu na wymianę.
No więc szukam nowego. Wymagania podobne jak ostatnio.
Musi mieć:
- wifi w standardzie n
- relatywnie duży zasięg (podobny jak w TD-W8970 w sumie wystarczy)
- wbudowany switch z 1Gb/s portami (najlepiej 4 ale 2-3 też akceptowalne)
Mocno porządane:
- obsługa dynamic dns

Mile widziane ale niewymagane:
- możliwość wydzielenia osobnej wyizolowanej sieci wifi dla gości, nie dającej dostępu do zasobów wewnętrznych sieci
- porty usb i możliwość podłączenia dysku zewnętrznego i udostępniania plików ale nie jest to warunek konieczny bo mam cubetrucka, którego mogę wykorzystywać do takich celów
- QoS
- serwer vpn
Pasmo 5GHz byłoby pewnym plusem ale znacznie zwiększa koszt urządzenia więc raczej nie ma to większego sensu. Urządzenie będzie pracować w domu wolnostającym więc eter jest dość czysty.

Cena - im niższy tym lepsza.
Co proponujecie?
Myślicie, że mój egzemplarz był felerny czy te nowe tp-linki po prostu są dość awaryjne? Mam jeszcze starego TD-8910g który ma już wiele lat i nadal działa. Na szczęście zostawiłem go i nie zostałem pozbawiony dostępu do sieci po awarii nowego :)

Pozdrawiam,
Łukasz

[ Dodano: 2014-10-04, 12:48 ]
Nikt nie doradzi?
Żyje jeszcze to Forum? :roll:
Łukasz
Stały użytkownik forum

Re: Jaki router wifi n ADSL?

Wytypowałem kilka routerów:

- TP-LINK TD-W8980

- Netgear DGND3700

- Netgear DGND4000

- Asus DSL-N55U

- DLINK DSL-3580L

Chyba nic innego nie ma w przyzwoitych cenach. Pomożecie wybrać zwycięzce? Czy każdy z nich obsługuje dyndns?
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

Post autor: YaHooo »

Łukasz pisze: Odesłałem go do sklepu i dzisiaj dostałem odpowiedź, że zwrócą mi pieniądze bo nie mają takiego modelu na wymianę.
Nie wiem czy wiesz, ale wtedy mogą Ci dać również model. Aby tylko parametry miał nie gorsze niż ten Twój obecny który reklamujesz. Może się uda ;)
Łukasz pisze:Myślicie, że mój egzemplarz był felerny czy te nowe tp-linki po prostu są dość awaryjne?
Moi znajomi posiadają różne modele, w tym również TP-Linki i jakoś nie narzekają, że padają im jak muchy, wiec być może trafiłeś na jakiś felerny egzemplarz.
Pozdrawiam YaHooo :)
> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
Łukasz
Stały użytkownik forum

YaHooo pisze:Nie wiem czy wiesz, ale wtedy mogą Ci dać również model. Aby tylko parametry miał nie gorsze niż ten Twój obecny który reklamujesz. Może się uda ;)
Sami zaproponowali zwrot więc czemu miałbym się nie zgodzić?
W tej chwili nie ma w ich ofercie podobnego funkcjonalne sprzętu w zlibżonej do TP-Linka cenia. Jest z jednen, może dwa które mógłbym brać pod uwagę ale są znacznie droższe więc jeszcze rozważam wybór.
Jeśli się zdecyduje to nie ma żadnych przeciwskazań bym kupił nowy router w tym samym sklepie o ile będą mieli w ofercie taki jak mnie interesuje :)

Tymczasem do wyżej wymienionej listy można dołączyć jeszcze FRITZ! Box 3272
Przy czym ten ma niestety tylko 2 porty Gb/s a wolałbym mieć ze 3-4 więc musiałby się mocno wyróznić innymi właściwościami żebym się na niego zdecydował.

[ Komentarz dodany przez: YaHooo: 2014-10-11, 20:21 ]
<a href="http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=59341#59341">Panie i Panowie tniemy cytaty!</a>
Ostatnio zmieniony 2014-10-11, 19:21 przez Łukasz, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

Post autor: YaHooo »

Łukasz pisze: Sami zaproponowali zwrot więc czemu miałbym się nie zgodzić?
Jeśli chcesz nowy sprzęt to bierz kasę ;)

Ale niestety co do innego modelu, to się nie wypowiem za bardzo. Bo z tymi sprzętami nie miałem dłuższej styczności.
Pozdrawiam YaHooo :)
> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
key
*Mistrz bezprzewodowy*

Post autor: key »

Frytka jest swietna, ma 5 lat gwarancji i zewnetrzny SW z milionen add-ons.

Switch kosztuje grosze. I ma przewage, ze mozesz go dac w innym miejscu, co moze ulatwic ciagniecie kabli. Ja bym sie nie zastanawial.
Nie pomagam na PW.
Łukasz
Stały użytkownik forum

key pisze:Frytka jest swietna, ma 5 lat gwarancji i zewnetrzny SW z milionen add-ons.
Co to jest SW?
key pisze:Switch kosztuje grosze. I ma przewage, ze mozesz go dac w innym miejscu, co moze ulatwic ciagniecie kabli. Ja bym sie nie zastanawial.
To akurat absurdalny argument... ;)
To zawsze dodatkowe urządzenie, które zajmuje miejsce, pobiera prąd i może się zepsuć. No i w sumie to nie takie do końca grosze. Gigowy, w miarę sensowny swtich to było dodatkowe ok. 100zł. to już pewnie wolałbym się zastanowić nad drożsżą frytkę np.

Nie zamykam wyboru do podanych przeze mnie propozycji. Jeśli uważacie, że jest coś wartego uwagi w podobnych cenach (ew. nieco droższych ale z umiarem) to chętnie się z takimi urządzeniami zapoznam.

Dodam jeszcze ile urządzeń maksymalnie byłoby podpiętych do sieci:
Przez wifi:
- 3 telefony
- 2 laptopy

Kabelkiem:
- komputer stacjonarny
- cubietruck
Do tego jeszcze doleci TV ale jeszce nie wiem czy będzie wpięty przez wifi czy kabelkiem. Na początku wifi pewnie a jak nie zda egzaminu to kabelek pociągnę.

Tyle maksymalnie* ale najczęściej jednocześnie będą podłączone 2-3 urządzenia.

* w wyjątkowych sytuacjach jak ktoś z gości np. zechce się podpiąć to więcej, i tutaj możliwość ustanowienia wydzielonej sieci wifi dającej tylko dostęp do internetu byłaby plusem :)
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

Post autor: Jo_gurt »

Łukasz pisze:Co to jest SW?
Software. Czyli istnieje społeczność tworząca otwarty firmware.
Łukasz
Stały użytkownik forum

Jo_gurt pisze:Software. Czyli istnieje społeczność tworząca otwarty firmware.
Myślałem, że może firmware frytki obsługuje pluginy zwiększające funkcjonalność i jest to jakaś baza pluginów.
A to "tylko" alternatywne oprogramowania.
Dużo tego jest? Jakie funkcjonalności mogę zyskać? Większość z obsługą z wiersza poleceń czy też przez www?

[ Komentarz dodany przez: YaHooo: 2014-10-23, 20:27 ]
<a href="http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=59341#59341">Panie i Panowie tniemy cytaty!</a>
Ostatnio zmieniony 2014-10-23, 19:27 przez Łukasz, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

Post autor: Jo_gurt »

Myślałem, że może firmware frytki obsługuje pluginy zwiększające funkcjonalność i jest to jakaś baza pluginów.
Poniekąd tak jest.
http://freetz.org/
key
*Mistrz bezprzewodowy*

Frytki maja mozliwosc udostepnienia drugiej sieci - jest osobna i dodatkowo konfigurowalna.

Freetz nie jest alternatywnym oprogramowaniem, to system umozliwiajacy dolozenie dodatkow. Baza zostaje originalny FW. Dokompilowac mozesz wiekszosc rueczy dostepnych na "normalne" linkuksy.

Co do switcha - zalezy ile tych kabli musisz ciagnac. U mnie n.p. Jest to 5..7 kabli - dlatego zalatwilem to switchem.
Nie pomagam na PW.
Łukasz
Stały użytkownik forum

Kusi ta frytka ale z drugiej strony co zyskam dokładając do frytki?
Cena podobnej technicznie frytki (2 pasma, 4porty 1Gb/s,etc.) jak np. netgeara jest pratkycznie 2 razy droższa a względem tp-linka róznica jest jeszcze większa.

Funkcjonalność pewnie znaczni większa ale tak naprawdę i tak pewnie wykorzystam tylko część funkcjonalnościk którą posiadają również tańsze urządzenia.
Jak wspominałem potrzebuje przede wszystkim:

- obsługę dyndns
- wifi w standardzie n z dobrym zasięgiem

mile widziana obsługa vpn i sieć dla gości ale to nie są warunki konieczne.

Czy w moim przypadku dopłata do frytk ma sens?
Czy wszystkie wymienione routery powinny być stabilne przy podłaczeniu 4 urządzeń kabelkiem + 7 bezprzewodowych?

Pod względem sprzętowym powyższe urządzenia istotnie się róznią? NIe do każdego w prosty sposób da sięz naleźć specyfikację.
key
*Mistrz bezprzewodowy*

Dostajesz niemiecka jakosc, 5 lat gwarancji i router spelniajacy twoje wymogi. Plus masa softu ktorym mozesz rozwiazac kazdy problem - frytka ma w sobie linuxa, sa dostepne pluginy do wszystkiego -> www.freetz.org
Nie pomagam na PW.
Łukasz
Stały użytkownik forum

key pisze:Dostajesz niemiecka jakosc, 5 lat gwarancji i router spelniajacy twoje wymogi. Plus masa softu ktorym mozesz rozwiazac kazdy problem - frytka ma w sobie linuxa, sa dostepne pluginy do wszystkiego -> www.freetz.org
"Niemiecka jakość" to taki nie do końca mierzalny i przekonujący parametr ;)
Gwarancja to na pewno plus ale w cenie jednej frytki mam dwa inne urządzenia.

Pytania mam inne:
1. Czy frytka wypada znacząco lepiej w kwestii wydajności?
2. Czy dla podanej liczby hostów wyżej połączenia w konkurencyjnych urządzeniach mogą być niestabilne?
3. Jak wygląda kwestia zasięgu w 3390?
http://fritzbox.com.pl/pl/p/FRITZbox-WL ... -GRATIS/68

Ten model jak i wiele innych nie ma anten zewnętrznych. Czy zasięg będzie przynajmniej tak samo dobry jak w TP-LINK TD-W8970?
4. Czy 3390 obsługuje DYNDNS out-of-box?
Możliwość zwiększenia funkcjonalności cieszy ale nie wiem czy będę miał czas na takie zabawy więc chciałbym żeby wszystkie założone w temacie wymagania router spełniał oob.

EDIT:

Znalazłem taki test:
http://www.chip.pl/testy/akcesoria/rout ... -2000-2478
Wynika z niego, że jest mniej wydajny od Asusa np. ale co gorsza w tym modelu z trybów 2.4 i 5GHz można korzstać tylko naprzemiennie...
To są jakieś jaja :dobani:
Jak ta kwestia wygląda w modelach: 3390, 7362, 7390?
key
*Mistrz bezprzewodowy*

1/2) mam okolo 20 clientow w sieci, okolo polowa po wifi, nie mam problemow z wydajnoscia.
3) anteny zewnetrzne niekoniecznie swiadcza o jakosci zasiegu.
4) tak

3390/7390 ma dual wifi.
Nie pomagam na PW.
Łukasz
Stały użytkownik forum

key pisze:1/2) mam okolo 20 clientow w sieci, okolo polowa po wifi, nie mam problemow z wydajnoscia.
3) anteny zewnetrzne niekoniecznie swiadcza o jakosci zasiegu.
4) tak

3390/7390 ma dual wifi.
Z jakiego modelu frytki korzystasz?
ad. 3
No więc jak to wygląda w frytce? Będę miał przynajmniej tak samo dobry zasięg jak w TP-LINK TD-W8970 czy nie jesteś w stanie odpowiedzieć na to pytanie?
key
*Mistrz bezprzewodowy*

Mam w tej chwili 7270, 2x7390, 7141 i 7115.
Łukasz pisze:Będę miał przynajmniej tak samo dobry zasięg jak w TP-LINK TD-W8970 czy nie jesteś w stanie odpowiedzieć na to pytanie?
Ja jestem zadowolony. Nie mam fusow, zeby sprawdzic jaki bedzie zasieg u Ciebie - tego nie da sie w zaden sposob wywrozyc.
Nie pomagam na PW.
Łukasz
Stały użytkownik forum

key pisze:Mam w tej chwili 7270, 2x7390, 7141 i 7115.

Ja jestem zadowolony. Nie mam fusow, zeby sprawdzic jaki bedzie zasieg u Ciebie - tego nie da sie w zaden sposob wywrozyc.
Nie masz porównania do routerów innych producentów?
Jeszcze poszukam chyba opinni na temta TP-Linków i będę wybierałby pomiędzy frytką lub TD-W8980 jak się potwierdzi, że trafił mi się po prostu wadliwy router a nie jakość TP-Linków spadła.
Wiecie może czy w TD-W8980 pasma 2.4 i 5GHz mogą działać równolegle?

EDIT:
Znalazłem taki wątek:
http://tplink-forum.pl/pogotowie-konfig ... giem-wifi/
Też zbyt długo nie podziałał ten router więc może nie jest to zbyt udany model :niepewny:

EDIT2:

Okazuje się, że TD-W8980 to nie jest TD-W8970 wzbogacone o dodatkowe pasmo 5GHz. W przeciwieństwie do TD-W8970 nie posiada możliwości utworzenia backupowego łącza przy wykorzystaniu modemu 3G...
Wprawdzie z tej opcji nie koryzstałem ale nie wykluczam takiej możliwości w przyszłości. Także ten model raczej odpada. Frytka też mnie do końca nie przekonała. Jakby fritz!box 3390 kosztował poniżej 400zł. to bym się nawet nie zastanawiał pewnie ale w podobnej cenie do frytki jest np. NetGear R6300 z 2-rdzeniowym procesorem, 256MB pamięci RAM, portem USB 3.0 i wsparciem standardu ac.

[ Komentarz dodany przez: YaHooo: 2014-11-15, 12:06 ]
Ostatnio zmieniony 2014-11-15, 12:06 przez Łukasz, łącznie zmieniany 1 raz.
key
*Mistrz bezprzewodowy*

Łukasz pisze:Nie masz porównania do routerów innych producentów?
Jak mam porownac cos, czego dzialanie w duzej mierze zalerzy od warunkow zewnetrznych – n.p. metalowych wzmocnien w scianach twojego mieszkania, zakloceniach itp.
Łukasz pisze:W przeciwieństwie do TD-W8970 nie posiada możliwości utworzenia backupowego łącza przy wykorzystaniu modemu 3G...
To tylko sprawa softu – czyli wskaznik, jak bardzo producent jest zainteresowany klientem
Łukasz pisze:Jeszcze poszukam chyba opinni na temta TP-Linków i będę wybierałby pomiędzy frytką lub TD-W8980 jak się potwierdzi, że trafił mi się po prostu wadliwy router a nie jakość TP-Linków spadła.
Taaaaa…. Tak sobie tlumacz.
Jesli producent oferuje 5 lat gwarancji, to dlatego ze jest przekonany, ze w ciagu tych 5-ciu lat tylko niewielki promil trafi spowrotem. Chinczycy nie oferuja gwarancji – oni dorzucaja 5..7% wiecej urzadzen do dostawy a za gwarancje odpowiedzialny jest importer.
Łukasz pisze: Jakby fritz!box 3390 kosztował poniżej 400zł
A jakby Mercedes klasy “S” kosztowal…..
Ten sprzet kosztuje tyle ile jest wart. Gwarancja, support, updaty softu, kosztuja. Chcesz tanio, kup sobie chinola i zmieniaj co 7 miesiecy. Porownaj ceny sprzetu z drugiej reki i zastanow sie, o czym to swiadczy.

Łukasz pisze:ale w podobnej cenie do frytki jest np. NetGear R6300 z 2-rdzeniowym procesorem, 256MB pamięci RAM, portem USB 3.0 i wsparciem standardu ac.
Bedziesz laski wyrywac na numerki przed gimbaza?

Byc moze zle zrozumialem czego szukasz. Polecilem markowy sprzet, bo wyszedlem z zalozenia, ze ma dzialac, a po pierwszej konfiguracji mozesz zapomniej o tym ze go masz na nastepne 5..7 lat. Jesli szukasz taniej chinszczyzny z masa problemow, to to od razu powiedz – zaoszczedzisz mi duza ilosc czasu.
Nie pomagam na PW.
Łukasz
Stały użytkownik forum

key pisze: To tylko sprawa softu – czyli wskaznik, jak bardzo producent jest zainteresowany klientem
Wiem ale alternatywny mnie nie interesuje na tą chwilę.
key pisze:Taaaaa…. Tak sobie tlumacz.
Jesli producent oferuje 5 lat gwarancji, to dlatego ze jest przekonany, ze w ciagu tych 5-ciu lat tylko niewielki promil trafi spowrotem. Chinczycy nie oferuja gwarancji – oni dorzucaja 5..7% wiecej urzadzen do dostawy a za gwarancje odpowiedzialny jest importer.
W sumie jest to jakieś rozwiązanie :hyhy:
To sieć domowa, posiadam stary działający router więc jak nowy padnie przepięcie to moment i wielka tragedia się nie stanie.

Poza tym istotne są warunki gwarancji. Wielu producentów daje długą gwarancję ale z takimi zastrzeżeniami, że nie jest to żaden atut. Nie wiem jak to AVM wygląda.
key pisze: Bedziesz laski wyrywac na numerki przed gimbaza?
Będę miał transfer plików po SMB na poziomie np. 30Mb/s a nie np. 2-4 jak we fritz!boxie...
key pisze:A jakby Mercedes klasy “S” kosztowal…..
Ten sprzet kosztuje tyle ile jest wart. Gwarancja, support, updaty softu, kosztuja.
Kosztują ale funkcjonalnie routery poniżej 200zł. są podobne do fritza za 600zł. a pewne koszty są stałe. IMHO 400zł. byłoby uczciwą ceną za 3390. AVM nie jest producentem sprzętu profesjonalnego tylko domowego/do małych firm.
key pisze: Jak mam porownac cos, czego dzialanie w duzej mierze zalerzy od warunkow zewnetrznych – n.p. metalowych wzmocnien w scianach twojego mieszkania, zakloceniach itp.
Jeśli w mieszkaniu A fritz okazałby się lepszy od TP-linka to nie mam prawa zakładać, że w mieszkaniu B również tak będzie?
key
*Mistrz bezprzewodowy*

Łukasz pisze:Wielu producentów daje długą gwarancję ale z takimi zastrzeżeniami, że nie jest to żaden atut.
Ten problem w wypadku AVM nie istnieje.
Łukasz pisze:Będę miał transfer plików po SMB na poziomie np. 30Mb/s a nie np. 2-4 jak we fritz!boxie...
Kto Ci takie bzudury opowiedzial?
Łukasz pisze:Jeśli w mieszkaniu A fritz okazałby się lepszy od TP-linka to nie mam prawa zakładać, że w mieszkaniu B również tak będzie?
Nie. Wystarczy lustro/szafka w glupim miejscu i transfer moze isc na leb. Malo kto ustawia router tak, zeby mialo to sens z punktu widzenia propagacji fal - wiekszosc raczej tak zeby rowno stal na polce i pasowal do kwiatkow. A potem placza, ze zasieg im sie gubi, nie wiedza, ze lustro obok robi multipath z phase cancelation.
Łukasz pisze:są podobne do fritza za 600zł. a pewne koszty są stałe. IMHO 400zł. byłoby uczciwą ceną za 3390.
Na podstawie czego szacujesz koszty?
Nie pomagam na PW.
Łukasz
Stały użytkownik forum

key pisze: Kto Ci takie bzudury opowiedzial?
W teście gdzieś widziałem, że frytka ma bardzo niskie transfery. Oczywiście mówimy tu o korzystaniu z dysku podłączonego przez USB do routera.
key pisze: Na podstawie czego szacujesz koszty?
Na podstawie tego, że pewne koszty są stałe a mimo to jednym producentom opłaca się robić i sprzedawać routery 3 razy taniej niż AVM.
Przecież procesorów i pamieci AVM nie produkuje. Za podzespoły płacą mniej więcej tyle samo co pozostali producenci. Główna różnica może twkić w układziet tego np. tak by zapewnić odpowiednie chłodzenie i w oprogramowaniu/wsparciu.

AVM po awarii wymienia router na nowy?
key
*Mistrz bezprzewodowy*

Łukasz pisze:W teście gdzieś widziałem, że frytka ma bardzo niskie transfery
Tego nie moge potwierdzic. Pozatym: ktora frytka? Jaki firmware? Jak skonfigurowana reszta sieci? Jaki setup?
Łukasz pisze:Na podstawie tego, że pewne koszty są stałe a mimo to jednym producentom opłaca się robić i sprzedawać routery 3 razy taniej niż AVM.
Bo tna na innych wydatkach. Cena czesci to tylko 1/10 calosci. Zastanow sie ile kosztuje n.p. maintanance firmware - taki TP link po wypuszczeniu ma 1..3 updaty i tyle. AVM supportuje modele przez lata - firmware jest rozwijany, sa dodawane noewe funkcje, a jesli pojawiaja sie jakies dziury, to latasz je jednym kliknieciem. W wypadku chinszczyzny pozostaje Ci kupic nowy ruter - pokaz mi jednego chinczyka z roku 2006, do ktorego dostaniesz aktualny FW.
Łukasz pisze:AVM po awarii wymienia router na nowy?
Zalezy od uszkodzenia.
Nie pomagam na PW.
Łukasz
Stały użytkownik forum

key pisze:Tego nie moge potwierdzic. Pozatym: ktora frytka? Jaki firmware? Jak skonfigurowana reszta sieci? Jaki setup?
Nie pamiętam jaki to był model. Jak trafię na ten test ponownie to podeślę. Sprawdzałeś jakie w Twoich frytkach są transfery z dysku podpiętego na USB?
key pisze: Bo tna na innych wydatkach. Cena czesci to tylko 1/10 calosci. Zastanow sie ile kosztuje n.p. maintanance firmware - taki TP link po wypuszczeniu ma 1..3 updaty i tyle. AVM supportuje modele przez lata - firmware jest rozwijany, sa dodawane noewe funkcje, a jesli pojawiaja sie jakies dziury, to latasz je jednym kliknieciem. W wypadku chinszczyzny pozostaje Ci kupic nowy ruter - pokaz mi jednego chinczyka z roku 2006, do ktorego dostaniesz aktualny FW.
Linksys WRT54GL :hyhy:
A nieco poważniej... To częściowo prawda ale jednocześnie mam wrażenie, że AVM dużo rzadziej wypuszcza nowe modele. Czyli nowy producent wydaje nowy model i zaczyna wsparcie nowego a AVM nadal wspiera stary, nie wypuszcza nowego.
Na logikę wydaje się, że jednak opracowanie nowego modelu jest droższym rozwiązaniem od aktualizacji oprogramowania starego.
key pisze:Zalezy od uszkodzenia.
Ile może potrwać naprawa? To istotna kwestia bo jeśli się okaże, że trzeba będzie czekać tydzień lub dłużej to imho będzie to gorsza opcja niż w przypadku mojego TP-Linka gdzie momentalnie dostałem informacje o zwrocie pieniędzy (i już mogłem jakbym chciał kupić nowy).
Jeśli natomaist wyglądałoby to tak jak np. NBD u Della to wtedy przyznałbym Ci rację i napisał, że gwarancja u AVM to wielki plus. ;)

[ Komentarz dodany przez: YaHooo: 2014-11-15, 12:07 ]
Ostatnio zmieniony 2014-11-15, 12:07 przez Łukasz, łącznie zmieniany 1 raz.
key
*Mistrz bezprzewodowy*

Łukasz pisze:Sprawdzałeś jakie w Twoich frytkach są transfery z dysku podpiętego na USB?
Nie - uzywam NASa z dwoma gigabitowymi ethernetami ;).
Linksys WRT54GL
To nie Linksys wspiera firmware, ale grupa niezaleznych programistow. Dla Fritz tez taka istnieje -> www.freetz.org
Łukasz pisze: To częściowo prawda ale jednocześnie mam wrażenie, że AVM dużo rzadziej wypuszcza nowe modele.
No bo nie musza wypuszczac nowych modeli, skoro stare sa aktualne ;)

Pozatym - na AVM bazuje okolo 60..70% niemieckiego internetu. Jak myslisz dlaczego?
Łukasz pisze:Na logikę wydaje się, że jednak opracowanie nowego modelu jest droższym rozwiązaniem od aktualizacji oprogramowania starego.
Inzynier kosztuje tyle samo - niezaleznie czy projektuje czy pisze SW. Przemysl to jeszcze raz.
Łukasz pisze: Czyli nowy producent wydaje nowy model i zaczyna wsparcie nowego a AVM nadal wspiera stary, nie wypuszcza nowego.
Kijowy producent. Dobry wspiera stare modele - spojrz n.p. na Apple. Podobny styl - pare produktow z dobrym supportem zamiast co piec minut niedopracowane nowosci, o ktorych producent zapomina po dwoch miesiacach.
Łukasz pisze:Ile może potrwać naprawa?
Nie wiem - nie slyszalem zeby ktos kiedys cos naprawial. Z opini w necie wynika, ze czesto wysylaja urzadzenie zamienne na czas naprawy.
Nie pomagam na PW.
Łukasz
Stały użytkownik forum

key pisze: To nie Linksys wspiera firmware, ale grupa niezaleznych programistow. Dla Fritz tez taka istnieje -> www.freetz.org
Wiem.
key pisze: Pozatym - na AVM bazuje okolo 60..70% niemieckiego internetu. Jak myslisz dlaczego?
Bo jest niemiecki? :cwaniak:
key pisze: Inzynier kosztuje tyle samo - niezaleznie czy projektuje czy pisze SW. Przemysl to jeszcze raz.
Do opracowania nowego modelu potrzeba więcej czasu ale wróćmy do tematu.
Fritzbox 3390 może służyć jako serwer DLNA?

Wybór ograniczam w tej chwili do 3 modeli:
- TP-LINK TD-W8970
- TP-LINK TD-W8980
- Fritz!Box 3390

Jeśli kupię TP-Linka to założenie jest takie, że jak padnie to kupuję frytkę :hyhy:

EDIT:

Chociaż w sumie jeszcze przejrzę frytki 2.4GHz i zobaczę czy duża różnica jest w cenie bo w zasadzie jedyne urządzenie, które obsługuje u mnie pasmo 5GHz to telewizor, który mogę kabelkiem podłączyć do routera...
key
*Mistrz bezprzewodowy*

Łukasz pisze:
key pisze: Pozatym - na AVM bazuje okolo 60..70% niemieckiego internetu. Jak myslisz dlaczego?
Bo jest niemiecki? :cwaniak:
Bo jest bezproblemowy. Mimo ze drogi. ISP lepiej zainwestowac raz pare € w sprzet niz nieskonczona ilosc razy dojazdow technika.
Łukasz pisze:
key pisze: Inzynier kosztuje tyle samo - niezaleznie czy projektuje czy pisze SW. Przemysl to jeszcze raz.
Do opracowania nowego modelu potrzeba więcej czasu ale wróćmy do tematu.
Nie. Zaprojektowanie plytki sprzuetu tej klasy to maksymalnie 8 tygodni pracy elektryka + 6 tygodni pracy layoutera. Jak sie zepniesz to skrocisz ten czas o polowe. Potrzebujesz maks trzy interacje. Mowie z doswiadczenia – zyje z tego. Zmiana procesora to zmiana 1/3 oprogramowania. Ile softu napiszesz w ciagu 12 tygodni?

W projektach w ktorych ja biore udzial stosunek inzynierow SW:HW jest 6:1. Sprzet robi sie w ciagu roku, oprogramowanie okolo 3 lata.
Łukasz pisze:Fritzbox 3390 może służyć jako serwer DLNA?
Modele 3270, 3370, 3390, 3490, 4080, 6360, 6490, 6840, 7170, 7240, 7270, 7330, 7360, 7390, 7490 maja "medien server", niestety nie mam z nim zadnego doswiadczenia. Uzywam pelnowartosciowego NAS + mocno zmodyfikowanego SW na frytce. Nie mam tez najnowszego SW – nie mam czasu na przekompilowanie calego pakietu co miesiac.
Łukasz pisze:Jeśli kupię TP-Linka to założenie jest takie, że jak padnie to kupuję frytkę :hyhy:
Jest takie przyslowie: „chytry dwa razy traci“.
Łukasz pisze:Chociaż w sumie jeszcze przejrzę frytki 2.4GHz i zobaczę czy duża różnica jest w cenie bo w zasadzie jedyne urządzenie, które obsługuje u mnie pasmo 5GHz to telewizor, który mogę kabelkiem podłączyć do routera...
Ogolnie: co mozesz dac po kablu, daj po kablu. WiFi nie jest stabilnym rozwiazaniem.
Nie pomagam na PW.
Łukasz
Stały użytkownik forum

key pisze: Modele 3270, 3370, 3390, 3490, 4080, 6360, 6490, 6840, 7170, 7240, 7270, 7330, 7360, 7390, 7490 maja "medien server", niestety nie mam z nim zadnego doswiadczenia. Uzywam pelnowartosciowego NAS + mocno zmodyfikowanego SW na frytce. Nie mam tez najnowszego SW – nie mam czasu na przekompilowanie calego pakietu co miesiac.
W TP-linku "media server" nie jest w pełni zgodny ze standardem DLNA stąd pytanie ale bez tego mógłbym przeżyć. Serwer DLNA mógłbym sobie postawić na cubietrucku np. albo zainwestować w qnapa.

Chyba ostatnia otwarta dla mnie kwestia we frytce to dynamic dns. Czy obsługuje natywnie dostawcę www.noip.com?

Ogółem jeśli zaraz po zakupie i aktualizacji firmware do najnowszego (ale bez zabaw w dodatkowe kompilacje) będę w stanie skonfigurować:
- dynamic dns z dostawcą no-ip
- serwer vpn
- wydzieloną sieć wifi dla gości

to pewnie przychylę się do zakupu frytki. Trochę mnie kwestia zasięgu niepokoi bo przyzwyczajony jestem do tych 3 anten w tp-linku a tutaj są wbudowane dla 2 pasm ale może niesłusznie ;)
key
*Mistrz bezprzewodowy*

Łukasz pisze:Czy obsługuje natywnie dostawcę www.noip.com?
Tak.
Łukasz pisze:- dynamic dns z dostawcą no-ip
Tak
- serwer vpn
Tak
Łukasz pisze:- wydzieloną sieć wifi dla gości
Tak
Łukasz pisze:Trochę mnie kwestia zasięgu niepokoi bo przyzwyczajony jestem do tych 3 anten w tp-linku a tutaj są wbudowane dla 2 pasm ale może niesłusznie
Tutaj tez masz trzy anteny, z czego dwie mozesz wymienic. To ze cos jest schowane, nie znaczy ze tego nie ma. Anteny dipolowe (takie jak w TP-Linku) sa tanie - na tym koncza sie ich zalety.

Obrazek
Nie pomagam na PW.
Łukasz
Stały użytkownik forum

key pisze:(...)
Tutaj tez masz trzy anteny, z czego dwie mozesz wymienic. To ze cos jest schowane, nie znaczy ze tego nie ma.
Gdzie zasugerowałem ze ich nie ma? ;)
W profesjonalnych punktach dostępowych Cisco np. zauważyłem, ze jesli punkt dostępowy jest dostępny w wersjach z antenami zewnętrznymi i wewnętrznymi to ten z zewnętrznymi jest droższy.

Anteny dipolowe (takie jak w TP-Linku) sa tanie - na tym kończą sie ich zalety.
key pisze: Obrazek
To akurat 7390. Duże są różnice pod względem sprzętowym pomiędzy 7390 a 3390?
Sama możliwość wymiany raczej zbyt wiele mi nie da. Zewnętrznych nie dołożę a wewnętrzne mocniejsze znajdę?
Znasz ten sklep http://fritzbox.com.pl/?
Jest warty uwagi?

[ Dodano: 2014-11-21, 11:20 ]
Jescze jedno pytanie - w 3390 mogę skonfigurować 2 porty eth jako vlan1 a pozostałe 2 jako vlan2 np.?
Obsługuje vlany?
ODPOWIEDZ