Nie działa przekierowanie portów w TC7200.U
Moderator: Moderatorzy
-
- Stały użytkownik forum
Nie działa przekierowanie portów w TC7200.U
Witam,
mam internet z UPC (nie polska). W tej sici mam tuner na linuxie i łączę się z tym tunerem czasami przez FTP, czy webinterface (porty są przekierowane). W sieci lokalnej wszystko działa, jest internet, z tunerem się łączę.
Ale od 2 dni nie mogę się połączyć z poza sieci domowej. Pierwsze co zauważyłem to zmienił się zewnętrzny adres IP modemu. Pomimo wpisywania nowego adresu IP dalej nie mogę się połączyć z tunerem (porty dalej są przekierowane).
Przywróciłem ustawienia fabryczne w routerze, wpisałem od nowa porty do przekierowania ... ale niestety dalej nie mogę z zewnątrz się połączyć
Co może być tego przyczyną i jak to naprawić ?
Co mnie trochę dziwi w urządzeniu jest Adres IP modemu i inny adres wyświetla mi jak wejdę na stronę http://www.moje-ip.eu/
Próbowałem teraz pingować z telefonu (internet z sieci GSM) na IP który mi się wyświetla na powyższej stronie (bez portu) i nie chcę pingować. Czy to jest normalne ?
mam internet z UPC (nie polska). W tej sici mam tuner na linuxie i łączę się z tym tunerem czasami przez FTP, czy webinterface (porty są przekierowane). W sieci lokalnej wszystko działa, jest internet, z tunerem się łączę.
Ale od 2 dni nie mogę się połączyć z poza sieci domowej. Pierwsze co zauważyłem to zmienił się zewnętrzny adres IP modemu. Pomimo wpisywania nowego adresu IP dalej nie mogę się połączyć z tunerem (porty dalej są przekierowane).
Przywróciłem ustawienia fabryczne w routerze, wpisałem od nowa porty do przekierowania ... ale niestety dalej nie mogę z zewnątrz się połączyć
Co może być tego przyczyną i jak to naprawić ?
Co mnie trochę dziwi w urządzeniu jest Adres IP modemu i inny adres wyświetla mi jak wejdę na stronę http://www.moje-ip.eu/
Próbowałem teraz pingować z telefonu (internet z sieci GSM) na IP który mi się wyświetla na powyższej stronie (bez portu) i nie chcę pingować. Czy to jest normalne ?
- wojteks
- *** Administrator ***
Re: Nie działa przekierowanie portów w TC7200.U
Sam nic nie zrobisz, tylko dostawca coś może pomóc (jak będzie chciał).Caporeira pisze:i jak to naprawić ?
Nie pomagam na PW!
-
- Stały użytkownik forum
Ale jeszcze 2 dni temu wszystko działało.
A czy można sprawdzić (jeśli tak to czym) czy np operator blokuje jakieś porty ?
=======================================================
Ok, dzwoniłem do operatora i okazało się że przeszli na IPv6.
Teraz pytanie, jak z takim IP się łączyć, podobnie jak z IPv4 ?
A czy można sprawdzić (jeśli tak to czym) czy np operator blokuje jakieś porty ?
=======================================================
Ok, dzwoniłem do operatora i okazało się że przeszli na IPv6.
Teraz pytanie, jak z takim IP się łączyć, podobnie jak z IPv4 ?
- wojteks
- *** Administrator ***
To teraz się zacznie, nowa technologia to sprawdzonych rozwiązań nie znam.Caporeira pisze:okazało się że przeszli na IPv6
Nie pomagam na PW!
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Caporeira, próbowałeś w takim razie wejść na zasadzie:
?
Kod: Zaznacz cały
ftp://[twoj:IPv6:1:0000:0000:000:000:000]/
-
- Stały użytkownik forum
Próbowałem adres do przeglądarki wklejać, ale wtedy tylko google szuka mi tego w internecie 
A przez FTP pisze coś że błąd Hosta (coś na pewno z błędem Hosta bo przedtem sprawdzałem).

A przez FTP pisze coś że błąd Hosta (coś na pewno z błędem Hosta bo przedtem sprawdzałem).
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Caporeira, może musisz postawić serwer FTP obsługujący IPv6? Do tego oczywiście klient FTP z obsługą IPv6.