Czy w mojej lokalizacji zdecydować się zamianę internetu.

[Reklama] Telefony satelitarne wszystkich sieci Thuraya, Iridium, Inmarsat https://ts2.shop/pl/3-telefony-satelitarne

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Abalka
Stały użytkownik forum

Czy w mojej lokalizacji zdecydować się zamianę internetu.

Post autor: Abalka »

Cześć Jeśli bylibyście na tyle uprzejmi żeby mi pomóc w podjęciu decyzji byłbym WAM bardzo wdzięczny.
Sprawa dotyczy zamienienia internetu stacjonarnego neostrady na mobilny LTE. Obecnie mam 7mb neostrady i troche za mało jak dla mnie :/ Operatorzy sieci komórkowych zaczęli proponować LTE nielimitowane. Mieszkam w Dęblinie woj. Lubelskie skrzyżowanie ulicy Słowackiego z Puławskiego. Kończy mi się umowa w lutym 2015 z orange na stacjonarny internet i mam okazję ją zakończyć i wymienić na LTE.
Czy w mojej lokalizacji możliwe było by odebranie tego sygnału z jakiegokolwiek operatora?
Najbliższy wydaje mi się to wg strony http://beta.btsearch.pl/ Mobyland ID: P13787 LTE1800 ale nie wiem czyj to nadajnik, więc nie wiem gdzie podpisać umowę a najkorzystniej finansowo wychodzi chyba orange. Mieszkam w domku 1 rodzinnym mogę więc mogę zamontować na dachu antenę kierunkową.
Jeśli jest sens założyć taki internet to proszę o pomoc również w skonfigurowaniu nowego sprzętu. Obecnie mam router adsl tplink wifi który umożliwia mi korzystanie z internetu w domu przez wiele odbiorników. W opcji z LTE chciałbym tak samo. I ostanie pytanie. Obecnie w grach onlline mam ping ok 50-60 czy mając sygnał LTE będzie podobnie. Sporo gram i na jakości sygnału również mi zależy.
Pozdrawiam. Łukasz
Baldwin
Stały użytkownik forum

Re: Czy w mojej lokalizacji zdecydować się zamianę internetu.

Post autor: Baldwin »

W Twojej lokalizacji masz dostęp do dwóch sieci z LTE. Są to Play oraz CP/Plus z BTSa Mobyland. Mieszkasz blisko nich więc anten zewnętrznych nie będziesz raczej potrzebował. Jak która sieć będzie pracować u ciebie to należy przetestować ale sądzę że obie będą szybkie. Ja także miałem neostradę i szybkość 7-8 Mb/s. Zrezygnowałem ze względu na cenę. Obecnie za kilkanaście zetów na miesiąc mam w RBM (Play) szybkości 5-7 razy większe od tych w Neostradzie. Pingi także niższe. Jeśli chodzi o wybór sieci to zależy od ilości pobieranych danych. Jeśli zmieścisz się w 30 GB to obie sieci mogą cię zadowolić. Jeśli więcej to raczej Play. Najlepiej należy się zaopatrzyć w modem-router B-593s-22. Następnie startówki Play lub RBM oraz Cyfrowy P. lub Plus i testować. Gdy przyjdzie czas, wybrać świadomie. Ja jestem zadowolony. Tak to działa u mnie z odległości 1 km od Bts.

http://www.speedtest.net/my-result/3906599837
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Post autor: wojteks »

Baldwin pisze:Cyfrowy P. lub Plus
Trzeba pamiętać o magicznym FUP w tych sieciach.
Nie pomagam na PW!
Baldwin
Stały użytkownik forum

Adminie...chyba nie zauważyłeś co napisałem.. Jeśli zmieścisz się w 30 GB to obie sieci mogą cię zadowolić. Jeśli więcej to raczej Play. Z tego co wiem to FUP dotyka tych którzy dosłownie traktują brak limitu. Inna sprawa że od początku tej oferty wielu pisało ( w tym ja) że to se ne da..
matek451
Guru bezprzewodowy

Post autor: matek451 »

Z obecnie obowiązującymi w Plusie/CP regulaminami żaden rozsądny użytkownik nie podpisze umowy na Power LTE. Ich obecne brzmienie oraz działania Plusa/CP całkowicie dyskwalifikują tą ofertę.
Abalka
Stały użytkownik forum

szczerze liczyłem na ofertę z orange no limit jeśli korzystam LTE. Zależy mi na nielimitowanym abonamencie sporo pobieram i wysyłam danych. Baldwin sugerujesz, że ten nadajnik o którym wyżej pisałem to nadajnik plusa?? Wszystkie nadajniki Mobyland są plusa??[/b]
Właśnie jestem po rozmowie z orange. Pani twierdzi że koło Dęblina w m. Bobrowniki jest masz LTE oddalony od mojego miejsca zamieszkania jakieś 10 km. Czy z tej odległości da radę odebrać dobry sygnał LTE?
A jeśli chodzi o router podany przez Ciebie to nie ma jakiegoś tańszego rozwiązania 700 zł to raczej nie wydam na router
I co to jest magiczny FUP
matek451
Guru bezprzewodowy

Router do kupienia za około 400 zł na Allegro, OLX. Wart swojej ceny.Oferta Play bez limitu na 3G i LTE w ofercie bez sprzętu nie ma konkurencji, warto do niej dokupić B-593s-22. Jeśli chodzi o LTE w Orange to działa słabo, nie warta uwagi. Często UMTS2100 z HSPA+DC działa dużo lepiej. Mapy zasięgu LTE z Orange bardzo optymistyczne, w Bobrownikach nie ma żadnego pozwolenia NetWorks. O Plusie napisałem wystarczająco dużo. Jeśli za mało to proponuję ponad 500 stron http://www.plusforum.pl/viewtopic.php?f ... start=7740
Baldwin
Stały użytkownik forum

Abalka...Mapy nie pokazują żadnego Bts-a w Bobrownikach. Jeśli jest tam jednak coś nowego to odległość każe się zastanowić czy warto ? Może się i da ale z anteną a to dodatkowe 150-200 zł. Modem-router o którym wspomniałem nie musi kosztować tyle. Ja kupiłem lokalnie za 220 zł. Masz sporo czasu więc trzeba obserwować Allegro, OLX oraz jakieś lokalne serwisy ogłoszeniowe. Tak Mobyland to nic innego jak CP i Plus. Orange i Tmobile także mają wspólną siec. FUP to taka magiczna różdżka która obcina szybkość przesytu danych do np. 32 Kb/s. Dzieje się to zaraz po tym jak wykorzystasz podstawową paczkę którą wykupiłeś. Dlatego wspomniałem że do 30 GB to jeszcze masz wybór. Jeśli jednak twoje potrzeby są większe to tylko Play. Jednak tutaj oficjalnie także jest limit 100 GB. Podobno jednak Play podchodzi do tego dość liberalnie. Nie słychać nic o magicznej różdżce.
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Baldwin pisze:chyba nie zauważyłeś co napisałem
Zauważyłem ale ...
Abalka pisze:Zależy mi na nielimitowanym abonamencie sporo pobieram i wysyłam danych.
to stwierdzenie istotnie zmienia Twoje założenia.
Abalka pisze: Wszystkie nadajniki Mobyland są plusa?
Nie, są Mobylandu (Mobyland należy do tego samego właściciela co Plus/CP) i one rozgłaszają sieć LTE Plusa/CP.
Nie pomagam na PW!
adixm
Mistrz bezprzewodowy

Post autor: adixm »

Abalka pisze:Obecnie mam 7mb neostrady i troche za mało jak dla mnie
NIewykluczone, że za parę miesięcy będzie mniej na LTE, na plus forum czytałem że panowie mają w szczycie po 2-3Mb/s
Abalka pisze: Obecnie w grach onlline mam ping ok 50-60 czy mając sygnał LTE będzie podobnie.
Jeśli miałbym wybierać internet do grania to "kabel" wybrałbym bez mrugnięcia okiem.
Baldwin pisze:Jeśli jednak twoje potrzeby są większe to tylko Play.
Twoje potrzeby w tym gry online, częste ściąganie plików sugerują raczej wybór kabla, a jeśli wybierzesz internet komórkowy to potem możesz bardzo żalować. Ale jeśli już masz ochote rzucić się na magiczne hasła DO 75Mb/s to proszę bardzo, proponuje tylko dobrze się zastanowić, bo 10 osób będzię rownocześnie z Toba ściągać pliki(w tym samym sektorze) i z 75Mb/s zostaje dla Ciebie 7,5Mb/s. Jeśli nadal chcesz internet komórkowy to jedynie Play, nie ma się nad czym zastanawiać. fakt jest jednak taki jak wyżej napisałem Twoje potrzeby są typowo wymagające "kabla"
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

adixm pisze: i z 75Mb/s zostaje dla Ciebie 7,5Mb/s.
To oczywiście wartości teoretyczne (w Orange/T-Mobile/Play), rzeczywistość bywa brutalna.
Nie pomagam na PW!
matek451
Guru bezprzewodowy

W plusie wcale nie lepsza. Teraz tak http://www.speedtest.net/my-result/3907353515 A jak dopadnie lejek to 0,5Mb/s a nawet 32kb/s. Dla porównania Play http://www.speedtest.net/my-result/3907366624 Lejka jeszcze nie doświadczyłem. O kablu mogę pomarzyć. Ale co kabel to kabel.
Abalka
Stały użytkownik forum

Bardzo dziękuje za tak szybkie i wyczerpujące informacje. Liczyłem na to, że jeśli nadajnik jest blisko to łącze LTE jest wstanie zastąpić a nawet pokonać moje łącze 7Mb neostrady. Po Waszych wpisach okazuje się, że się myliłem i kolejne 2 lata będę musiał płacić kupę kasy za tak marne łącze.
Pozdrawiam Łukasz.
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Abalka pisze:okazuje się, że się myliłem i kolejne 2 lata będę musiał płacić kupę kasy za tak marne łącze.
Jaką kupę? 49zł? Może jednak weź LTE skoro 49zl to kupa kasy tylko potem nie płacz że FUP, prędkość, ping itp.
Nie pomagam na PW!
adixm
Mistrz bezprzewodowy

Post autor: adixm »

wojteks pisze:Jaką kupę? 49zł? Może jednak weź LTE skoro 49zl to kupa kasy tylko potem nie płacz że FUP, prędkość, ping itp.
Ale z Ciebie optymista - do tego nalezy doliczyć opłate za utrzymanie łącza więc 10Mb/s oraz 20Mb/s i wiecej kosztuje odpowiednio 79zl oraz 89zl - oczywiście mowa o BSA. Od siebie mogę jedynie doradzić Dropssa 59zl za predkość do 20Mb/s(wg możliwości technicznych) bez konieczności dopłaty za utrzymanie łącza, a do tego umowa z 1 miesiecznym okresem wypowiedzenia. W razie problemów zawsze można wrócić do neo bądź zmienić na coś innego.
V4NzI
Specjalista bezprzewodowy-junior

Post autor: V4NzI »

Co do Pingu w grach online to mam porównanie u siebie PlayLTE/OrangeLTE/PlusLTE/Neostrada i ping w LoLu/CS:GO odpowiednio 45/60/40/55 z delikatnymi zmianami w zależności od IP, nie testowałem T-Mobile.
Plus 20GB/ Play 55GB / Huawei E5170 LTE / Huawei E3131

Play
http://www.speedtest.net/result/3633946541.png

Plus
http://www.speedtest.net/result/3537145216.png
ODPOWIEDZ