Pytanie o BTS-y

Informacje na temat podłączania i doboru anten GSM (GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA i HSUPA), lokalizacji nadajników, zasięgów, wymuszania EDGE/3G, funkcjonowania sieci i awarii BTS-ów.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
bchr
Początkujący użytkownik forum

Pytanie o BTS-y

Post autor: bchr »

Witam, mieszkam w miejscowości Janów Lubelski, i planuję zakup usługi internetu LTE, mieszkam w okolicy ulicy Kopernika i teraz pytanie, jak wchodzę na BTsearch.pl to pokazuje kilka nadajników LTE na ul. Lubelskiej, Zamoyskiego i Sienkiewicza, pytanie moje jest jak to sprawdzić czy np. na Sienkiewicza jest faktycznie nadajnik LTE a nie planowany w przyszłości ?
2. Czy warto stosować antenę zewnętrzną do tych nadajników, żeby maksymalnie poprawić parametry transmisji ?
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Re: Pytanie o BTS-y

Post autor: ja.michal »

Jaka sieć?
bchr

Interesuje mnie Play, CP lub Plus - tylko LTE wchodzi w grę.
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Na mapie Plusa, jak na ironię, ul. Kopernika ma dziury w zasięgu. Albo nie uruchomili jeszcze stacji 650 m od ciebie, albo nie naniesiono zmian na mapie. Na mapce CP jest zasięg.

Wg mapki Play powinieneś też mieć zasięg LTE wewnątrz budynku bez problemu.

bchr, proponuję sprawdzić jak działa u ciebie i jeden i drugi operator. W Play, z tego co jest na ich stronie, możesz testować internet przez 7 dni. Jedyna opłata jaką poniesiesz to koszt aktywacji. Sprzęt nie powinien mieć simlocka więc możesz kupić jakiś starter prepaid Plusa i sprawdzić jak działa LTE w Plusie/CP. Wtedy będziesz miał pełny obraz i zostaniesz z Play lub zrezygnujesz i weźmiesz Plusa/CP.

Pod względem oferty (lejki i te sprawy) lepiej wypada Play. Nawet lepszy rozwiązaniem byłoby mieć własny sprzęt. Wtedy w ofercie prepaid masz Playa z ich 100 GB w LTE + potencjalnie lejek, ale do 2 Mb/s.

Przy LTE najlepiej mieć widoczność optyczną. Wtedy będą najlepsze parametry. Jeżeli sygnał byłby kiepski mógłbyś pomyśleć o antenie. Najpierw jednak sprawdź jak to wszystko działa.
matek451
Guru bezprzewodowy

Post autor: matek451 »

W Janowie Lubelskim działa BTS LTE1800Play Lubelska 46. Masz około 2,5 km do niego i antena raczej konieczna, sprawdzisz po testach. Z obecnie obowiązującymi w Plusie/CP regulaminami żaden rozsądny użytkownik nie podpisze umowy na Power LTE. Ich obecne brzmienie oraz działania Plusa/CP całkowicie dyskwalifikują tą ofertę.
bchr

Dzięki za odpowiedzi, co do sprzętu to zastanawiam się nad opłacalnością kupna routera i antenty osobno bez oferty, bo np. ten B593 w CP jest za 1zł w Plusie za 99zł. Osobno ten router kosztuje ponad 400zł + antenta oczywiście. Dlatego chciałbym dobrać najlepsze rozwiązanie do mojej sytuacji, kończy mi się umowa na internet u obecnego operatora i chciałbym przejść na rozwiązanie z LTE w mojej lokalizacji.

[ Dodano: 2014-11-13, 21:44 ]
Kolejne pytanie co do routera to u różnych operatorów jest: B593s, B593s-12, B593s-22 pytanie czym one się różnią i czy ma to jakiś wpływ na jakość pracy. idąc dalej jeżeli miałbym zastosować antenę to jaki max kabel zastosować, żeby nie stracić zysku, który doda antenna. Antena będzie zawieszona na dachu i rozwiązanie jest takie, że chciałbym podzielić ten internet na cały dom po wifi, jeżeli ma być jak najkrutszy kabel antenna-router, to będę potrzebował kolejnego routera na dole domu, żeby wszędzie gdzie urządzenia był dobry zasięg ? Proszę o jakieś komentarze co do tego.
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

bchr, policz koszt zakupu sprzętu + koszt całego kontraktu + opłaty aktywacyjne. Nie takie to oczywiste. Na pewno bardziej obciążające wydać jednorazowo większą kwotę.

Sam musisz podjąć decyzję. Na forum jedynie możemy podrzucać spostrzeżenia swoje i obserwując innych.
bchr

Ok, to już moja decyzja I przelicznik. A jakieś informacje na temat drugiej części mojego posta ?
matek451
Guru bezprzewodowy

Kalkulacje to mój konik.W Plusie zapłacisz za B-593s-22 ,99 zł. Bierzesz ofertę Power LTE 59,90x6 m-cy potem 69,90x18m-cy , czyli za całość płacisz około 1720 zł. W Play bierzesz ofertę na 24 m-ce no limit tylko SIM. Koszt 6x30 plus 18x50 czyli 1080 zł. B-593s-22 kupujesz na Allegro, OLX za około 400 zł. Całość wychodzi około 1500 zł. Jak widać w Play masz w kieszeni ponad 200 zł , za które kupisz antenę Dual LTE 15dBi w Cybertechu. Wybór oczywisty. O regulaminach już pisałem. Jasny i przejrzysty w Play, w Plusie bagno pełne kruczków i pułapek. Przy dystansie około 2,5 km od BTS-a możesz użyć http://www.cybertech.com.pl/p112,antena ... -b593.html z kablem 10m. Realny zysk z nim na 1800MHz to około 10-11dBi. Powinien ci spokojnie wystarczyć. Jeśli masz duży dom i będą problemy z zasięgiem WiFi na B-593s-22 to po LAN podepniesz do niego dodatkowy AP. No i na koniec wersje B-593. Najstarsza z Plusa/CP to B-593u-12, ma wolniejszy modem LTE. Były problemy z FW i antenami zew. Potem w Plusie/CP oraz Orange B-593s-22 i tego szukaj, oczywiście nie z Orange( ma simlocka). Sprawdzony i polecany. Ostatnio T-mobile wprowadził B-593s-12. Ten nie ma bramki VoiP ale ma 2xUSB. Mało o nim wiadomo.
bchr

pytam o te modele routerów dlatego, ponieważ gość z CP dzwoni do mnie I mówi, że mają te routery z oznaczeniem B593s I nic więcej, może tak być ? czy musi być zawsze coś po myślniku ?
tepe

Post autor: tepe »

Jeszcze rozważ Play LTE bez limitów, umowa 6mc, 12 brutto miesiecznie...

ja właśnie to wybrałem kilka dni temu.
matek451
Guru bezprzewodowy

W Plusie sprzedają B-593s-22, to o nich konsultant mówi B-593s. Jak weźmiesz Plusa/CP to licz się z tym, że po 30GB dostaniesz lejek 0,5Mb/s a nawet 32kb/s. Wystarczy, ze poczytasz forum http://www.plusforum.pl/viewtopic.php?f ... start=7755 nie wierz konsultantom w Plusie/CP kłamią jak najęci. Kolega pisze o taryfie głosowej w Play. Można mieć na nich internet LTE bez limitu za małą kasę w umowie na 6 m-cy. Sam korzystam już 7 m-c. Plusa/CP i ich Power LTE unikaj jak ognia, jeśli nie chcesz dołączyć do nabitych w lejek przez FUP. To megaprzekręt tego operatora.
bchr

tepe pisze:Jeszcze rozważ Play LTE bez limitów, umowa 6mc, 12 brutto miesiecznie...

Gdzie jest taka oferta, szukam i nie widzę za 12 brutto ?
matek451
Guru bezprzewodowy

Trzeba szukać w ofertach głosowych. jest dla indywidualnych i dla firm. Tu masz regulaminy http://dlafirm.play.pl/oferta/kampanie/ ... ecy-9.html i http://www.play.pl/resources/pdf/2014/R ... 072014.pdf lub http://www.play.pl/resources/pdf/2014/R ... 102014.pdf Oraz indywidualne http://www.play.pl/resources/pdf/2014/R ... 102014.pdf l
tepe

Post autor: tepe »

bchr pisze:Gdzie jest taka oferta, szukam i nie widzę za 12 brutto ?
Jak szukałem to na internecie nie było, ale jak zapytałem w salonie to wiedzieli o co chodzi.

Ja brałem na firmę.
porter

Post autor: porter »

tepe pisze:Jeszcze rozważ Play LTE bez limitów, umowa 6mc, 12 brutto miesiecznie...

Teraz (o ile się nie mylę) ta oferta jest za 30,75zł brutto, bo nielimitowany LTE jest jako dodatkowa opcja za 15zł+VAT.
Do tego jeszcze 24,59zł brutto za aktywacje
ODPOWIEDZ