Jaki dobry router do 3G
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
Jaki dobry router do 3G
Witam serdecznie,
Prosze o porade - szukam dobrego routera do 3G (i dobrego modemu do niego), bo o LTE w mojej lokalizacji mogę tylko pomarzyć. Korzystam z Blueconnect.
Nie musi to byc zadna nowość nafaszerowana bajerami - zależy mi przedewszystkim na stabilności połączenia, żeby się nie zawieszał i żeby był bezobsługowy - włączał sie sam po ew utracie zasilania, bez koniecznosci wpisywania pinu czy wciskania jakiegos przycisku aby się połączyc (bo czytałem, że są takie wynalazki).
Chodzi o to, że bedzie on pracował w domu, w którym chwilowo nikt nie mieszka, wiec musi byc to urządzenie bezobsługowe.
Potrzebuje też wsparcie ddns i przekierowanie portów, bo mam tam podglad kamer, zdalne wlaczanie urzadzen, zdalny odczyt temperatury, etc.
Fajnie zeby mial wi-fi i chociaz jeden port RJ45, ale to nie jest konieczne - moge sobie postawic osobny acces-point. Musi natomiast miec zlącze do anteny, bo bez anteny nie mam w ogole zasiegu GSM w pomieszczeniu.
Teraz uzywam starego Linksys WRT54G3G z karta Huawei E620 i spełnia praktycznie wszystkie moje potrzeby, ale niestety sie czesto zawiesza i to tak, ze pomaga dopiero restart - sprawdzalem na 3 roznych egzemplarzach, z roznym firmware i roznymi kartami pcmcia i zawsze jest tak samo.
Z góry dziękuje za pomoc.
Prosze o porade - szukam dobrego routera do 3G (i dobrego modemu do niego), bo o LTE w mojej lokalizacji mogę tylko pomarzyć. Korzystam z Blueconnect.
Nie musi to byc zadna nowość nafaszerowana bajerami - zależy mi przedewszystkim na stabilności połączenia, żeby się nie zawieszał i żeby był bezobsługowy - włączał sie sam po ew utracie zasilania, bez koniecznosci wpisywania pinu czy wciskania jakiegos przycisku aby się połączyc (bo czytałem, że są takie wynalazki).
Chodzi o to, że bedzie on pracował w domu, w którym chwilowo nikt nie mieszka, wiec musi byc to urządzenie bezobsługowe.
Potrzebuje też wsparcie ddns i przekierowanie portów, bo mam tam podglad kamer, zdalne wlaczanie urzadzen, zdalny odczyt temperatury, etc.
Fajnie zeby mial wi-fi i chociaz jeden port RJ45, ale to nie jest konieczne - moge sobie postawic osobny acces-point. Musi natomiast miec zlącze do anteny, bo bez anteny nie mam w ogole zasiegu GSM w pomieszczeniu.
Teraz uzywam starego Linksys WRT54G3G z karta Huawei E620 i spełnia praktycznie wszystkie moje potrzeby, ale niestety sie czesto zawiesza i to tak, ze pomaga dopiero restart - sprawdzalem na 3 roznych egzemplarzach, z roznym firmware i roznymi kartami pcmcia i zawsze jest tak samo.
Z góry dziękuje za pomoc.
-
- Guru bezprzewodowy
Re: Jaki dobry router do 3G
Proponuję zakup B-683, większość na Allegro pochodzi z Orange( mają simlocka) Ale oferował je też T-Mobile. To router z wbudowanym modemem 3G z UMTS2100, UMTS900 i HSPA+ (do 21,6Mb/s). Lepsze rozwiązanie niż modem+router, dużo solidniejsze gniazdo anteny zew. korzystasz z UMTS900 czy UMTS2100 sieci NetWorks , jaką masz antenę?
-
O, o coś takiego mi chodzilo, też wolałbym jedno urządzenie - jakos nie moge nabrać do końca zaufania do modemów USB. Dziękuje bardzo za polecenie.matek451 pisze:Proponuję zakup B-683, większość na Allegro pochodzi z Orange( mają simlocka) Ale oferował je też T-Mobile. To router z wbudowanym modemem 3G z UMTS2100, UMTS900 i HSPA+ (do 21,6Mb/s). Lepsze rozwiązanie niż modem+router, dużo solidniejsze gniazdo anteny zew. korzystasz z UMTS900 czy UMTS2100 sieci NetWorks , jaką masz antenę?
Uzywam anteny Panel UMTS-15 od CYBERTECH, skierowanej na nadajnik w miejscowości Łochów (mazowieckie), 7km w lini prostej.
W paśmie 900 nie udało mi się złapać szybkiego i stabilnego połączenia przy zastosowaniu polecanej ATK-20.
Na 2100 śmiga mi internet stabilnie - podejrzewam, że wycisnąłbym jeszcze wiekszą predkośći, tylko wąskim gardłem jest Huawei E620...
-
- Guru bezprzewodowy
Jesli działa ci UMTS2100 na tym panelu Cybertecha i nie potrzebujesz UMTS900 to mam dla ciebie jeszcze jedną propozycję DWR-923 http://allegro.pl/modem-router-wi-fi-pl ... 15270.html Ten router nie działa w UMTS900 ale ma HSPA+DC do 43,2Mb/s na UMTS2100, z którego ty korzystasz. Nie ma też LTE1800 , posiada przyszłe LTE800 i FDD LTE2600.
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Jeżeli robiłeś to na E620 to nie ma się co dziwić bo ten modem nie ma UMTS900.escape pisze:W paśmie 900 nie udało mi się złapać szybkiego i stabilnego połączenia przy zastosowaniu polecanej ATK-20.
Jeżeli dobrze działa ten UMTS2100 to pewnie, zwłaszcza, że router jest stosunkowo tani. Tylko WiFi w nim nie jest specjalnie mocne.matek451 pisze:esli działa ci UMTS2100 na tym panelu Cybertecha i nie potrzebujesz UMTS900 to mam dla ciebie jeszcze jedną propozycję DWR-923
-
Robiłem to dość dawno temu i na jakims pozyczonym modemie USB wpietym bezposrednio do laptopa. Ale niestety nie pamietam jaki to był model. Teraz mam jakis cień wątpliwości, że on też mogł nie obsługiwac tego pasma, ale ATK-20 jeszcze mam, takze z czystej ciekawosci ponowie ten test z modemem który na 100% obsługuje 900.Jeżeli robiłeś to na E620 to nie ma się co dziwić bo ten modem nie ma UMTS900.
Znalazlem nowe B-683 o kilkadziesiat pln drozsze niz nowe DWR-923, takze róznica jest żadna.Jeżeli dobrze działa ten UMTS2100 to pewnie, zwłaszcza, że router jest stosunkowo tani. Tylko WiFi w nim nie jest specjalnie mocne.
Nie ukrywam, że na wi-fi silnym mi zalezy - i tak dom na tyle pancerny, ze musialem dac repeater na kominie żeby miec wi-fi na zewnatrz, bo inaczej zasieg znikał zaraz po wyjsciu z domu.
Czy macie porownanie sily wi-fi miedzy tymi dwoma modemami? Wypada wyraznie na korzysc któregoś?
Czy w tym routerze jest opcja aby w ogole wylaczyc wi-fi i zastosowac wtedy osobnego access-pointa?
I jeszcze korzystajac z Waszego doswiadczenia spytam: czy jest jakas szansa że HSPA+DC zadziała przy odległości 7km, bez widocznosci nadajnika (antena na kominie, ale las po drodze).
I czy jesli dziala mi teraz stabilnie i z calkiem okej transferem na 2100 ale to jest szansa, że na 900 bedzie dzialalo jeszcze szybciej, przy zalozeniu, ze oba nadajniki sa prawie w tym samym miejscu? Bo moze jednak warto zostac zdecydowac sie na Huawei i ew przeprowadzic na nim test z ATK-20?
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
To DWR-923 na słowo honoru pokrywa domek koło 120 m2. Plus jest taki, że wewnątrz jest karta sieciowa mPCIe z wejściami antenowymi u.fl więc można zmodyfikować router montując anteny na zewnątrz.escape pisze: Nie ukrywam, że na wi-fi silnym mi zalezy - i tak dom na tyle pancerny, ze musialem dac repeater na kominie żeby miec wi-fi na zewnatrz, bo inaczej zasieg znikał zaraz po wyjsciu z domu.
Niestety nie mam, ale sądząc po budowie będzie porównywalny.escape pisze: Czy macie porownanie sily wi-fi miedzy tymi dwoma modemami? Wypada wyraznie na korzysc któregoś?
Tak. Można nawet stworzyć sieć dla gości (obok sieci głównej, prywatnej).escape pisze: Czy w tym routerze jest opcja aby w ogole wylaczyc wi-fi i zastosowac wtedy osobnego access-pointa?

Jeżeli teraz działa to będzie działać. HSPA+ DC to zwyczajnie dwie nośne. Jeśli teraz łapiesz HSPA+ na 2100 MHz to DC również jest (w Orange/T-Mobile, w Plusie i Play różnie). Będzie na pewno 2x tego co się osiągnie na samym HSPA+ na tej częstotliwości.escape pisze: I jeszcze korzystajac z Waszego doswiadczenia spytam: czy jest jakas szansa że HSPA+DC zadziała przy odległości 7km, bez widocznosci nadajnika (antena na kominie, ale las po drodze).
Skoro działa na 2100 stabilnie to w 900 bym się nie pchał.escape pisze: I czy jesli dziala mi teraz stabilnie i z calkiem okej transferem na 2100 ale to jest szansa, że na 900 bedzie dzialalo jeszcze szybciej, przy zalozeniu, ze oba nadajniki sa prawie w tym samym miejscu? Bo moze jednak warto zostac zdecydowac sie na Huawei i ew przeprowadzic na nim test z ATK-20?
Na twoim miejscu zrobiłbym inaczej. Najpierw kupił przejście z FME (takie pewnie ma przy wejściu antenowy) do SMA (takie jest zarówno w B683 jak i DWR-923), aby móc podłączyć antenę do routerów. Coś takiego (pierwsze z brzegu): http://allegro.pl/przejsciowka-redukcja ... 35381.html
Zakładam, że do tego Huawei, którego teraz masz masz konektor antenowy FME i dopiero on jest połączony z kablem antenowym, a kabel (od anteny) zakończony jest wtykiem FME takim: http://www.extremestyle.pl/anteny-do-mo ... zlacze.jpg
Jak będziesz miał możliwość podłączenia anteny do routera to zamówiłbym DWR-923. Antenę masz już ustawioną i internet działa więc zasięg jest. HSPA+ DC na 2100 MHz w 90% będzie szybszy od HSPA+ na 900 MHz. Jeżeli osiągi będą cię satysfakcjonować zostawiłbym tego DWR-923, a jeśli będzie problem to możesz zwrócić router w ciągu 10 dni i zamiast tego kupić B683. Jedynie nie zwrócą ci kosztu transportu czyli 10-15 zł. Na allegro tylko jeden sprzedawca, który ma DWR-923, sam od niego kupowałem (jak jeszcze było dużo drożej) i jest z nim bardzo dobry kontakt.
DWR-923 ma też zasadniczy plus, ma LTE800/2600 więc będziesz miał na przyszłość. ATK-20 wtedy się przyda (przy 800 MHz).
Jak chcesz coś więcej o tym DWR-923 poczytać to mam PDFy z instrukcją, również wszystkie dostępne firmware do niego.
Ewentualnie możesz pożyczyć od kogoś modem, który ma HSPA+ DC, sprawdzić jak działa HSPA+ 900 i HSPA+/HSPA+DC 2100 i dopiero podejmować decyzje o zakupie routera.
Oczywiście decyzja należy do ciebie.

-
Dziekuje, tak własnie zrobiłem. Najwyzej router zwroce albo sobie zostawie na backup - teraz to on smieszne pieniadze kosztuje, w porownaniu z tym co kiedys.Jak będziesz miał możliwość podłączenia anteny do routera to zamówiłbym DWR-923. Antenę masz już ustawioną i internet działa więc zasięg jest. HSPA+ DC na 2100 MHz w 90% będzie szybszy od HSPA+ na 900 MHz. Jeżeli osiągi będą cię satysfakcjonować zostawiłbym tego DWR-923, a jeśli będzie problem to możesz zwrócić router w ciągu 10 dni i zamiast tego kupić B683. Jedynie nie zwrócą ci kosztu transportu czyli 10-15 zł. Na allegro tylko jeden sprzedawca, który ma DWR-923, sam od niego kupowałem (jak jeszcze było dużo drożej) i jest z nim bardzo dobry kontakt.
DWR-923 ma też zasadniczy plus, ma LTE800/2600 więc będziesz miał na przyszłość. ATK-20 wtedy się przyda (przy 800 MHz).
Jak chcesz coś więcej o tym DWR-923 poczytać to mam PDFy z instrukcją, również wszystkie dostępne firmware do niego.
PDF z instrukcja wygooglalem, firmware wystawione przez Ciebie tez

Aktualizowac od razu do najnowszego? Szukalem spisu rzeczy które zmienia/poprawia poszczególny firmware, ale jakos nie moge wygooglać. W dodatku polska strona D-linka w ogole nie przyznaje sie do takiego modelu - taka ciekawostka...
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Ten modem był sprzedawany tylko w szwedzkiej sieci telekomunikacyjnej i dlatego nie ma ich na niektórych stronach D-Linka.
Z aktualizacją to jest różnie. Na razie bym zostawił tak jak jest. Nowy firmware poprawił stabilność prace, ale router "przestał lubić" słabszy sygnał i na starszym, przy gorszym sygnale, lepiej działał. Za to na antenie dodatkowej, przy sygnale -77dBm działa bardzo stabilnie i prędkość oscyluje w HSPA+ DC 16-22 Mb/s.
Tak czy inaczej ten modem jest bardzo wdzięczny jeżeli chodzi o aktualizację firmware bo po wgraniu nowszego można wgrać potem starszy i właściwie sprawdzić na kilku, który najlepiej działa. Np. VoIP działa tylko na firmware w wersji 1.3.7.37 i można go konfigurować tylko pod adresem xxx.xxx.x.x/platform.cgi?page=voiceNumbers.htm (nie ma opcji w głównym menu routera).
Daj znać jak działa.
Z aktualizacją to jest różnie. Na razie bym zostawił tak jak jest. Nowy firmware poprawił stabilność prace, ale router "przestał lubić" słabszy sygnał i na starszym, przy gorszym sygnale, lepiej działał. Za to na antenie dodatkowej, przy sygnale -77dBm działa bardzo stabilnie i prędkość oscyluje w HSPA+ DC 16-22 Mb/s.
Tak czy inaczej ten modem jest bardzo wdzięczny jeżeli chodzi o aktualizację firmware bo po wgraniu nowszego można wgrać potem starszy i właściwie sprawdzić na kilku, który najlepiej działa. Np. VoIP działa tylko na firmware w wersji 1.3.7.37 i można go konfigurować tylko pod adresem xxx.xxx.x.x/platform.cgi?page=voiceNumbers.htm (nie ma opcji w głównym menu routera).
Daj znać jak działa.

-
- Stały użytkownik forum
Ja mimo wszystko pomyślałbym o LTE bo prędzej czy później się pojawi i będziesz miał z głowy.
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Jeżeli kolega ma budżet 2-3x to pewnie, że lepszy byłby np. DWR-921 czy Huawei B593s-22 bo te modele mają już wszystkie wspierane częstotliwości, które są obecnie u nas.
Z drugiej strony DWR-923 ma już LTE 800/2600(FDD), a aukcja leci więc i to się pojawi.
Z drugiej strony DWR-923 ma już LTE 800/2600(FDD), a aukcja leci więc i to się pojawi.