Huawei 3276 a 3272
Moderator: Moderatorzy
-
- Stały użytkownik forum
Huawei 3276 a 3272
Witam
Zastanawiam się nad wymianą mojego wysłużonego E160 na coś z LTE. Wybór ograniczyłem do dwóch modeli Huawei: 3276 i 3272
Może ktoś miał w ręku oba modemy i testował je w takich samych warunkach (zasięg, sieć) i może coś napisać na temat czułości i stabilności działania, a także ogólnych wrażeń, który lepszy?
W sieci znalazłem tylko suche informacje na temat różnic między tymi modemami: chip, stick, hilink, EVDO.
Zastanawiam się nad wymianą mojego wysłużonego E160 na coś z LTE. Wybór ograniczyłem do dwóch modeli Huawei: 3276 i 3272
Może ktoś miał w ręku oba modemy i testował je w takich samych warunkach (zasięg, sieć) i może coś napisać na temat czułości i stabilności działania, a także ogólnych wrażeń, który lepszy?
W sieci znalazłem tylko suche informacje na temat różnic między tymi modemami: chip, stick, hilink, EVDO.
-
- Guru bezprzewodowy
Re: Huawei 3276 a 3272
Podstawowe różnice już znalazłeś sam i są najistotniejsze. Główna różnica to E-3272 to HiLink , przeczytaj o co chodzi http://jdtech.pl/2013/10/huawei-e3131s- ... ilink.html Na temat E-3272 trudno znaleźć opinie jest nowy.
-
- Stały użytkownik forum
Zdecydowałem się ostatecznie na 3272 i jak na razie jestem bardzo zadowolony!
Modem bardzo mały (niewiele większy od mojego starego E160), zainstalował się w kilkanaście sekund.
Na razie testuje go na DC-HSPA+ (Orange) i działa idealnie. W najbliższym czasie będę testował LTE (modem pokazuje zasięg PLAY i PLUS)
Technologia Hilink również jak na razie działa wyśmienicie. Po wyłączeniu autostartu strony www i trayicon (w pliku konfiguracyjnym) mamy de facto sztywne łącze i zapominamy, że mamy modem w systemie!
Jedyny jak na razie "minus" który dostrzegłem, to niedziałająca komenda switchProjectMode (znana z 3131) czyli brak dostępu do komend AT.
Modem bardzo mały (niewiele większy od mojego starego E160), zainstalował się w kilkanaście sekund.
Na razie testuje go na DC-HSPA+ (Orange) i działa idealnie. W najbliższym czasie będę testował LTE (modem pokazuje zasięg PLAY i PLUS)
Technologia Hilink również jak na razie działa wyśmienicie. Po wyłączeniu autostartu strony www i trayicon (w pliku konfiguracyjnym) mamy de facto sztywne łącze i zapominamy, że mamy modem w systemie!
Jedyny jak na razie "minus" który dostrzegłem, to niedziałająca komenda switchProjectMode (znana z 3131) czyli brak dostępu do komend AT.
-
- Guru bezprzewodowy
Porównanie tych modemów http://www.4gsource.net/blog/huawei-e32 ... rison.html
-
- Stary wyga bezprzewodowy
- mógłbyś się podzielić tym plikiem?dvbx pisze:Po wyłączeniu autostartu strony www i trayicon (w pliku konfiguracyjnym) mamy de facto sztywne łącze i zapominamy, że mamy modem w systemie!
Mi osobiście w tym modemie brakuje ręcznego wyboru częstotliwości np.UMTS900/2100 itp oraz informacji o BTS (LAC i CID)-pisałem o tym do HUAWEI POLSKA ale na razie cisza(może piszmy do nich to coś ruszy).Dodatkowo zauważyłem jego większą wydajność(wyższe transfery) i czułość(lepszy poziom sygnału) względem Huawei E398-zarówno w HSPA-DC jak i LTE.
Zna ktoś źródło aktualizacji do tego modemu, bo kolega Lesiolo na razie nic nie zamieścił(a szkoda).
darekka
-
- Stały użytkownik forum
Plik z ustawieniami to: ArConfig.datdarekka pisze:- mógłbyś się podzielić tym plikiem?
Jest to zwykły plik tekstowy, można go edytować notatnikiem.
U mnie (Win XP) plik znajduje się w lokalizacji: C:\Documents and Settings\All Users\Dane aplikacji\MobileBrServ (w nowszych Windowsach pewnie powinien być w ProgramData)
W pliku tym szukamy parametru auto_open_url i zmieniamy jego domyślą wartość 1 na 0 (autostart strony www) i Tray (zmiana wartości domyślnej z 1 na 0 wyłączy ikonkę w zasobniku)
Mnie osobiście wystarcza ustawienie "Tylko LTE" (ze względu na darmowy transfer w RBM) które działa doskonale.darekka pisze:Mi osobiście w tym modemie brakuje ręcznego wyboru częstotliwości np.UMTS900/2100 itp oraz informacji o BTS (LAC i CID)
Problemem jest brak LAC i CID, chociaż wydaje mi się, że jest to do uzyskania (widziałem gdzieś w sieci wersje WebUI dla Hilink, w której "w Informacjach o urządzeniu" był podany jeden z tych parametrów)
Mogę tylko to potwierdzić! Mimo, ze mam dosyć słaby sygnał (jedna kreska, RSSI:- 85dBm) modem działa wydajnie i stabilnie (jeszcze ani razu nie zerwał połączenia!)darekka pisze:Dodatkowo zauważyłem jego większą wydajność(wyższe transfery) i czułość(lepszy poziom sygnału) względem Huawei E398-zarówno w HSPA-DC jak i LTE.
Przeglądając sieć natrafiłem na rosyjskich stronach, na jakieś oprogramowanie (Soft_HUAWEI-Modem-3.0 i Dashboard_HUAWEI-Modem-3.0), które podobno pasuje też do 3272 i zawiera obsługę komend AT, jednak boje się uwalić modem, więc nie ryzykujedarekka pisze:Zna ktoś źródło aktualizacji do tego modemu, bo kolega Lesiolo na razie nic nie zamieścił(a szkoda).

-
- Specjalista bezprzewodowy-junior
Czy obecnie istnieje możliwość wymuszenia pasma UMTS2100 w tym modemie ?
-
- Stały użytkownik forum
Tylko konkretną technologię:

-
- Początkujący użytkownik forum
Witam,dvbx pisze:Tylko konkretną technologię:
Obrazek
Też zastanawiam się nad 3272.
Czy mogę poprosić o screenshot albo opis jak wygląda lista, gdy wybierzemy tryb ręczny wyszukiwania sieci?
Czy jest to tylko sucha lista dostępnych operatorów, czy może z informacją o technologii jaka jest dostępna?
pozdrawiam
Tomek
-
- Stary wyga bezprzewodowy
Proszę oto screen http://www.iv.pl/images/56138233489137795858.jpg z wyszukiwania ręcznego z ustawienia typu sieci na AUTO(jeśli ustawisz np.LTE to wyświetli tylko sieci LTE).Natomiast nie da się ręcznie wybrać częstotliwości np.UMTS900 lub UMTS2100-to modem decyduje co lepsze.
- Fred
- Stały użytkownik forum
Witam serdecznie, posiadam Huawei E3276s-150 od naszegoPlusaPolsatu teraz w wersji HiLink
pozwala to na wybór technologi Lte z konkretnym wyborem pasma, lub UMTS i konkretną częstotliwością
dodatkowo w tanich routerach nie ma ograniczenia prędkości przesyłu danych, byle samo WiFi połączyło na więcej niż BTS.
Ponad to WebUi pokazuje szczegółowe parametry połączenia, można zmieniać adres DHCP, jeśli mamy konflikt adresów i wiele innych parametrów znanych z routerów.
Wersja WebUi to:WEBUI 17.100.03.01.03 Hilink V7R1 V3R2 Mod1.4
działa poprawnie z firmware:22.470.13.00.00
a że jestem chomikiem to możecie kombinować na własną rękę i odpowiedzialność.
Stabilnego i szybkiego połączenia życzy Chomik f.r.e.d
pozwala to na wybór technologi Lte z konkretnym wyborem pasma, lub UMTS i konkretną częstotliwością
dodatkowo w tanich routerach nie ma ograniczenia prędkości przesyłu danych, byle samo WiFi połączyło na więcej niż BTS.
Ponad to WebUi pokazuje szczegółowe parametry połączenia, można zmieniać adres DHCP, jeśli mamy konflikt adresów i wiele innych parametrów znanych z routerów.
Wersja WebUi to:WEBUI 17.100.03.01.03 Hilink V7R1 V3R2 Mod1.4
działa poprawnie z firmware:22.470.13.00.00
a że jestem chomikiem to możecie kombinować na własną rękę i odpowiedzialność.
Stabilnego i szybkiego połączenia życzy Chomik f.r.e.d