Rosnący ping w Cyfrowym polsacie

Informacje na temat podłączania i doboru anten GSM (GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA i HSUPA), lokalizacji nadajników, zasięgów, wymuszania EDGE/3G, funkcjonowania sieci i awarii BTS-ów.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
magda255
Początkujący użytkownik forum

Rosnący ping w Cyfrowym polsacie

Post autor: magda255 »

hej, mam od niedawna taki problem. Posiadam internet lte w polsacie, a mój ping w grach ( przez pierwsze 3 minuty jest ok, i mieści się w granicach 30-50) niestety po 3-4 minutach(zawsze tyle samo) zaczyna rosnąć, 50,100,150,200 i tak do 400-500, nic się nie da zrobić, mimo dobrego zasięgu, według oprogramowania polsatu 3/4 na 5 kresek, a w diagnostyce od -65 do -75 dbm. Wystarczy tylko rozłącz/połącz a ping znowu mały, niestety tylko przez pierwsze minuty.
Kiedyś pomagało mi przejście na ustawienia (tylko UMTS)[-81dbm,5/5kresek], mimo ze zamiast 50 mialam ping 80, to przynajmniej caly czas sie taki trzymal, jednak i to od tygodnia nie dziala, bowiem na tym zakresie, ping z 70 po 3 minutach rosnie do 300 i juz sie nie zmniejszy, dodam ze w grze nic sie nie dzieje, a na wsi, gdzie zasięg mam gorszy, internet w grach smiga bardzo milo.
Jako ciekawostke dodam, ze gdy w tym samym miejscu z sieci orange, ustawie w telefonie tryb routera i polacze sie z komputerem, ping w grach nie przekracza 80 i jest caly czas taki sam. Bez różnicy, czy jest godzina 17 wieczorem czy 4 rano, a antena plusa jest 600m od bloku.
Może jakas antena? ale w sumie zasieg mam
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Re: Rosnący ping w Cyfrowym polsacie

Post autor: ja.michal »

Gry zużywają bardzo mało danych więc sieć pewnie zmienia kodowanie. Tak było w 3G, nie jestem pewien czy w LTE również tak się dzieje. Zawsze możesz spróbować metody, która działała z 3G czyli puść w tle ping na jakiś serwer np. wp. Możesz dać też inną wielkość paczki - 1024 bajty zamiast standardowych 32. Komenda w wierszu poleceń (cmd) będzie np. taka:

Kod: Zaznacz cały

ping www.wp.pl -l 1024 -t
Niech tak sobie ping leci, a ty włącz grę.
magda255
Początkujący użytkownik forum

Post autor: magda255 »

chyba troche pomoglo, bo ping rosnie troche dluzej, ale jednak nadal rosnie, zauwazylam jeszcze w konsoli, ze czesto dostaje timeouty, czym to jest spowodowane?
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Post autor: ja.michal »

W takim razie wygląda na problem łącza. Jest niestabilne i pytanie tylko czy z winy twojego sprzętu czy operatora.

Masz jakąś komórkę z 3G/LTE? Użyj jej jako modem i przełóż kartę od internetu. Zobacz czy będzie stabilniej. Jeżeli nadal będą timeouty to jest problem od strony operatora - albo słaby zasięg, albo problem dalej.
adirm
Stały użytkownik forum

Post autor: adirm »

Ping w tle pomaga tylko w przypadku 3G (nie przełącza nas z UMTS na HSPA) natomiast w LTE to nie działa.
Play LTE, T-Mobile LTE, Plus LTE, Cybertech 1800-2100 MIMO
ODPOWIEDZ