Modem LTE nie działa z anteną zewnętrzną
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
Modem LTE nie działa z anteną zewnętrzną
Witam wszystkich.
Mam na imię Janusz i to mój pierwszy post na tym forum.
Mam modem LTE Huawei e398.Dziś ze względu na moje imieniny dostałem od rodziny w prezencie antenę zewnętrzną do mojego sprzętu.Po zamontowaniu ustawiłem antenę w stronę nadajnika (jedyny w okolicy Plus-więc nie mogłem się pomylić i dodatkowo sprawdzałem na btsearch) i odnotowałem spadek zasięgu o dwie kreski. To antena panelowa Dual LTE z kablami 4m.Operator Plus z taryfą Power LTE,modem wpięty do routera Edimax (dostałem od operatora i nie grzebałem w sofcie).
Do nadajnika mam jakieś 4,5 km w otwartym terenie.Bez anteny uzyskuję prędkości ok 25MBit/s download a z anteną ledwie 3MBit.Gdzie szukać przyczyny?
Mam na imię Janusz i to mój pierwszy post na tym forum.
Mam modem LTE Huawei e398.Dziś ze względu na moje imieniny dostałem od rodziny w prezencie antenę zewnętrzną do mojego sprzętu.Po zamontowaniu ustawiłem antenę w stronę nadajnika (jedyny w okolicy Plus-więc nie mogłem się pomylić i dodatkowo sprawdzałem na btsearch) i odnotowałem spadek zasięgu o dwie kreski. To antena panelowa Dual LTE z kablami 4m.Operator Plus z taryfą Power LTE,modem wpięty do routera Edimax (dostałem od operatora i nie grzebałem w sofcie).
Do nadajnika mam jakieś 4,5 km w otwartym terenie.Bez anteny uzyskuję prędkości ok 25MBit/s download a z anteną ledwie 3MBit.Gdzie szukać przyczyny?
-
- Guru bezprzewodowy
Re: Modem LTE nie działa z anteną zewnętrzną
W LTE Plusa korzystasz z sieci LTE1800 Mobyland i to w kierunku tego BTS-a kierujesz antenę. Skąd jesteś?
-
Dzięki za odzew.
Tak wiem że Mobyland i Plus.W promieniu 15 km mam tylko ten jeden.
Jak antenę kieruję w innym kierunku to sygnał całkiem zanika więc co do nadajnika to pewniak.
Tak wiem że Mobyland i Plus.W promieniu 15 km mam tylko ten jeden.
Jak antenę kieruję w innym kierunku to sygnał całkiem zanika więc co do nadajnika to pewniak.
- Norfnet
- Stały użytkownik forum
A jaka to antena bo może masz jakiś panel do 3G.Czy w ustawieniach modemu masz możliwość przełączenia na antenę zewnętrzną?
Profesor Doktor Wiktor Wektor
-
- Guru bezprzewodowy
Pewnie to ta sama co z tego tematu http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?t ... sc&start=0
-
Tak to ta sama.
Tylko pojawił się inny problem.Nie doczytałem tego wątku na forum a objaw pokazał się jak u innych.Modem nagrzał się tak że nie chce się uruchomić. Nie zauważyłem wcześniej bo był podpięty do routera.
Teraz jak wkładam do USB w komputerze to wyskakuje mi komunikat "Nie rozpoznano urządzenia USB".Jakieś pomysły?
Na starym modemie 3G tak mi powoli działa że trudno się przyzwyczaić.
Tylko pojawił się inny problem.Nie doczytałem tego wątku na forum a objaw pokazał się jak u innych.Modem nagrzał się tak że nie chce się uruchomić. Nie zauważyłem wcześniej bo był podpięty do routera.
Teraz jak wkładam do USB w komputerze to wyskakuje mi komunikat "Nie rozpoznano urządzenia USB".Jakieś pomysły?
Na starym modemie 3G tak mi powoli działa że trudno się przyzwyczaić.
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
JanuszNawrocki, nie chcę cię straszyć, ale wygląda na uwalony modem.
-
- Stały użytkownik forum
U mnie na tej antenie też się nagrzał ale zauważyłem wcześniej i uratowałem.Poczekaj aż wystygnie spokojnie i podepnij wtedy bez anteny.Pisz do sprzedającego na aukcji z linku wyżej bo nie zauważyłem aby ktoś jeszcze ją oferował.
P.S.
Wszystkiego najlepszego bo o ile się nie mylę to dziś imieniny Janusza.
P.S.
Wszystkiego najlepszego bo o ile się nie mylę to dziś imieniny Janusza.
-
Dzięki za życzenia.
Modem wystygł przez noc i budziłem się z nadzieją że rano będzie ok ale niestety martwy.
Czy ma ktoś adres do producenta itp? Jedyne co w necie znalazłem to użytkownika i jego sklep.Napisałem wczoraj ale brak odpowiedzi.Czy mogę się domagać...czegokolwiek w takim wypadku.Antena to prezent więc nawet głupio mi prosić o paragon.
Modem wystygł przez noc i budziłem się z nadzieją że rano będzie ok ale niestety martwy.
Czy ma ktoś adres do producenta itp? Jedyne co w necie znalazłem to użytkownika i jego sklep.Napisałem wczoraj ale brak odpowiedzi.Czy mogę się domagać...czegokolwiek w takim wypadku.Antena to prezent więc nawet głupio mi prosić o paragon.
-
- Stały użytkownik forum
Raczej brał bym paragon zwracał antenę i domagał sie zwrotu za modem który uwaliła w/w antena, jest to towar wadliwy.
Ostatnio zmieniony 2014-11-22, 14:02 przez amrowek, łącznie zmieniany 1 raz.
- Norfnet
- Stały użytkownik forum
Pisz do sprzedającego na adres [email protected] niech płaci.
Profesor Doktor Wiktor Wektor
-
Niestety nie otrzymałem żadnej odpowiedzi pomimo że user loguje się do Allegro więc i emaile chyba sprawdza.
Modem niestety trup.Zmiana softu nie jest możliwa bo komputer nie rozpoznaje modemu.Na innym kompie też sprawdzałem.
Modem niestety trup.Zmiana softu nie jest możliwa bo komputer nie rozpoznaje modemu.Na innym kompie też sprawdzałem.
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
JanuszNawrocki, daj link do tej aukcji gdzie te felerne anteny sprzedaje ktoś. Niech ludzie wiedzą.
-
Bardzo dziękuję wszystkim za zainteresowanie moją sprawą.Myślę że mod ma rację i powinno się przestrzegać ludzi przed takimi produktami. Oto link do aukcji gdzie jest sprzedawana identyczna jak moja antena:
http://allegro.pl/antena-dual-lte-2x15d ... 66698.html
Sprzedający siata100.Ma kilka aukcji.
Na forum znaleźć można także temat gdzie inni użytkownicy mają podobny problem z tą anteną.
http://allegro.pl/antena-dual-lte-2x15d ... 66698.html
Sprzedający siata100.Ma kilka aukcji.
Na forum znaleźć można także temat gdzie inni użytkownicy mają podobny problem z tą anteną.
-
- Guru bezprzewodowy
Pełen komplet jego aukcji http://allegro.pl/listing/user/listing.php?us_id=220754
-
Niestety po tylu dniach i pytaniach brak odpowiedzi od sprzedawcy.
Przestrzegam wszystkich przed sprzedającym antenę panelową Dual LTE bo tak się to cudo nazywa.
Przestrzegam wszystkich przed sprzedającym antenę panelową Dual LTE bo tak się to cudo nazywa.