Moi drodzy, kilka miesięcy temu zakupiłem router AirLive N450R i do tej pory nie wykorzystywałem jego możliwości. Nadeszła ta chwila i chciałbym trochę więcej z niego wyciągnąć. Moja wiedza odnośnie konfiguracji router-ów gdzie tam się wyczerpała i nie do końca jestem stanie wszystko skonfigurować. Będzie to dla mnie taki "lessons learnt".
A więc skład urządzeń:
- TV Samsung z Smart (podpięty będzie po LAN)
- N450R - internet LTE E3276 (zmienne IP i tu problem) docelowo będzie coś stałego
- 2 laptopy (po Wi-Fi)
- dysk SSD (podpięty do N450R po USB)
- 2 kamery IP (jedna będzie robić za Nianię a druga monitoring zew.)
- 2 telefony (Wi-Fi, Wi-Fi Direct itd)
- 2 Tunery Multiroom Polsat (będą podłączone po LAN)
- system ogrzewania Danfos (Wi-Fi lub LAN, nie wiem czy router łyknie to Wi-Fi)
- xBOX w przyszłości (LAN);
Co chciałbym uzyskać:
- Zależy mi stworzeniu stworzeniu bardzo dobrze zabezpieczonej sieci wewnętrznej - Home z dostępem do internetu i sieci zewnętrznej.
- dostęp do dysku SSD z wszystkich urządzeń;
- dostęp do kamer z TV, telefonów;
- zdalny dostęp z zewnątrz przez VPN lub inny bezpieczny sposób (dysk, kamery, itd.)
- jak dobrze skonfigurować firewll-a aby dobrze śmigało.
Ogólnie ma być to taki Smarcik Dom Server. Przymierzałem się do zakupu Fibaro lub Z-Wave ale doszedłem do wniosku, że nie wyrobię na baterie i urodził mi się pomysł zrobienia sobie takiego zalążka inteligentnego domu na N450R - przynajmniej po stronie komunikacyjnej. Docelowo dołożę jakieś PLC i SCAD-ę po LAN do pozostałych opcji inteligentnego domu - w tym akurat siedzę ponad 16 lat i nie będę miał problemów.
Zwracam się do Was z prośbą jak dokładnie i dobrze to wszystko skonfigurować.
Bezpieczeństwo i niezawodność najważniejsza. Liczę na Wasze pomysły. Najlepszą pomocą były by dla mnie print screeny z waszymi propozycjami konfiguracji.
Proces rozpoczynam w następnym tygodniu. Konfiguracje planuję na początek grudnia.
Oczytam się jeszcze trochę z manuala N450R ale już wiem, że brakuje mi wiedzy odnośnie wszystkich tych systemów komunikacyjnych

Pozdrawiam i czekam na Wasze propozycje