Zasieg edge, wyrzucone pieniadze i kupa nerwow :)

Kwestie techniczne, konfiguracja telefonów do współpracy z internetem, rozwiązywanie problemów z tym związanych... itp.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Domestos_WC
Początkujący użytkownik forum

Zasieg edge, wyrzucone pieniadze i kupa nerwow :)

Post autor: Domestos_WC »

Witam Szanownych Smile

Mialem nadzieje ze nie bede musial pisac postu, ale jednak.

Mam internet w iPlusie, jak dotad korzystalem z siemensa s55, ktory mial gprs klasy 10, jednak w miescie gdzie sie ucze (Gorzow Wlkp) jest zasieg edge, wiec jakby inaczej - pokusilem sie na wymiane fona.

wybor prosty - nokia 6230, edge klasy 10, niby poezja.

telefon dostalem, wiec caly zadowolony poszedlem wyprobowac to ustrojstwo.

liczylem na spora roznice, ktora podobno wystepuje miedzy gprs a edge, problem jednak w tym, ze moj tel tego edge >>w ogóle<< nie lapie (przynajmniej mam takie wrazenie).

Net jakby chodzil wolniej, predkosci przy pobieraniu schodza ponizej (sic!) 1kB/s...

nie wiem o co chodzi, dodam, ze zasieg jest maksymalny, wszystkie kreski. na mapie iPlusa zasieg edge jest w calym miescie, u mnie tymbardziej powinien byc, a mieszkam 3 min od centrum...

moze jest to spowodowane tym, ze lacze sie przez Bluetooth? dodam, ze jest to program bluesoleil, do tego USB 1.1. nokia jest sprawna, moze trzeba jakos specjalnie uruchomic sterowniki do edge, w co watpie...

jak na razie mam wyrzucone pieniadze, oraz zamulajacy net...

Pomozecie? :> pozdrawiam!
Awatar użytkownika
Jaco
Mistrz bezprzewodowy - moderator

Re: Zasieg edge, wyrzucone pieniadze i kupa nerwow :)

Post autor: Jaco »

Może są dość obciążone nadajniki i dlatego taki efekt. Czy w nocy jest tak samo na tej Nokii. Miałem ten model i używałem jako modem wiele razy tyle że w Erze,Orange i może z kilka razy na simdacie w iPlus. Na jakim systemie jedziesz. Jeśli XP to masz SP2?
Piszesz
Mam internet w iPlusie
Może przekroczyłeś limit?
nokia jest sprawna
To jest z komisu model czy z Allegro. Znajdujesz się w pełnym zasięgu i jeśli telefon ma problemy z zasięgiem to nie sprawdzisz tego jeśli będziesz się znajdował tam gdzie jest bardzo dobry na full zasięg.
moze trzeba jakos specjalnie uruchomic sterowniki do edge,
Nie trzeba uruchamiać żadnych sterowników.
lacze sie przez Bluetooth
Ja również tak się łączyłem i było ok.Mam również BlueSoleii zresztą sam popatrz: http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=32598#32598
Domestos_WC

tak, mam sp2, a ma to znaczenie tak na przyszlosc?

limitu na pewno nie przekroczylem, zreszta ciezko by bylo to zrobic z takim transferem ;] ostatnio nie uzywalem telefony przez 2 tygodnie.

nokia jest z allegro, zasiegu nie gubi, nie budzi zastrzezen przynajmniej.

co robic co robic?

EDIT:

moze netmonitor i wymuszenie pomoze? moge sprobowac, ciezko sie to robi?
Ufo atakuje
Mistrz bezprzewodowy

Post autor: Ufo atakuje »

Domestos_WC pisze: EDIT:

moze netmonitor i wymuszenie pomoze? moge sprobowac, ciezko sie to robi?
Trudno jest uruchomić, ale to rozwiąże twóje problemy:
http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?t=8531
Domestos_WC

hmm, ciekawa sprawa. Dzwonilem do BOKu, przedstawilem problem, obiecali sie tym zajac, a teraz net smiga. Wiec albo po prostu w godzinach uczeszczanych (teraz jest 00:00) jest za duze przeciazenie, albo cos im sie <font color="#FF0000"><b>***Cenzura***</b></font> z EDGE w nadajniku i naprawili ;-) teraz net smiga az milo. zobaczymy jak to bedzie jutro! pozdrawiam i dziekuje :)
Awatar użytkownika
mar_kow
Mistrz bezprzewodowy

Post autor: mar_kow »

Domestos_WC pisze:...teraz net smiga az milo. zobaczymy jak to bedzie jutro! pozdrawiam i dziekuje :)
...Niestety ale dość często się to zdarza i niestety powtarza. Ale i tak jest coraz lepiej. A Nokia 6230 to najlepszy wybór jeśli chodzi o cenę i możliwości...
ODPOWIEDZ