Huawei B593 + anteny dookólne

Informacje na temat podłączania i doboru anten GSM (GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA i HSUPA), lokalizacji nadajników, zasięgów, wymuszania EDGE/3G, funkcjonowania sieci i awarii BTS-ów.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
cavalier
Początkujący użytkownik forum

Huawei B593 + anteny dookólne

Post autor: cavalier »

Witajcie,

Chciałbym zapytać, czy do routera B593-u12 zda egzamin zestaw 2 sztuk anten takich jak na tej aukcji: http://goo.gl/9nB2y4 ? W tym momencie nie mam możliwości zamontowania anteny na maszcie, więc takie 2 dookólne postawiłbym na ławie kominiarskiej, do której mam dostęp przez okno dachowe.

Dodam jeszcze, że miejscowość to Węgrzce k.Krakowa, do nadajnika Play mam w linii prostej około 500 m, ale nadajnik jest zasłonięty domem sąsiada. Aktualnie, modem znajduje sie na poddaszu, a jak próbowałem go wystawiać na dach, to od razu jakość sygnału znacząco wzrastała, stąd pomysł z antenami, ale niezbyt mocnymi.
W tym momencie, parametry sygnału:
RSRP (dBm): -86
RSRQ (dB): -6
DL: 12 Mb/s
UL: 5 Mb/s
Jeszcze nie tak dawno, bo w pierwszej połowie października, tyle ze na modenie ZTE MF28D, osiągi były na poziomie DL: 30 Mb/s, UL: 8-9 Mb/s i chciałbym do nich wrócić.
Ostatnio zmieniony 2014-11-24, 20:25 przez cavalier, łącznie zmieniany 1 raz.
matek451
Guru bezprzewodowy

Re: Huawei B593 + anteny dookólne

Post autor: matek451 »

Będziesz miał dwa maszciki, na których zawiesisz sobie chorągiewki. A kluczowe znaczenie będzie miał ten pozłacany wtyk SMA, wszak sprzedający szczególnie to podkreśla . Podobnie jak ten "profesjonalny"kabel RG58 stosowany do tego cudu. Jego tłumienność na 1800 MHz jest tak duża, że żaden profesjonalny producent anten go nie zastosuje, chyba, że do konektora 20cm.. Większych bzdur dawno nie czytałem. Ze śmiechu rozbolał mnie brzuch. Ewentualnym użytkownikom tego wynalazku już tak nie będzie do śmiechu.
cavalier

matek451, dodałem trochę informacji dodatkowych - prosiłbym więc o radę co w takiej sytuacji mogę zrobić.
matek451
Guru bezprzewodowy

Post autor: matek451 »

Czy wrócisz do tych wcześniejszych osiągów trudno powiedzieć. To nie zależy tylko od sygnału.Cóż popularność LTE Play ostatnio gwałtownie rośnie. Wiadomo oferta RBM, pre-paid Play, oferty głosowe z LTE czy w końcu abonamenty internetowe. Play nie ma konkurencji jeśli porównać pakiety do ceny więc użytkowników przybywa. Parametry sygnału nie takie złe. Ja mam 400m do BTS-a i ciut lepsze. Jeśli już antena to wystarczy http://www.cybertech.com.pl/p111,antena ... -b593.html Niewielki, zgrabny panel, który łatwo zamocować. ma też inną zaletę. Możesz popróbować z BTS-ami na innych kierunkach. Często te dalsze są mniej obciążone i dają lepsze wyniki.
cavalier

Oczywiście - gwarancji nie ma, ale spróbować trzeba. Jak sie nie uda, to antenę sie zwróci.
Problem natomiast polega na tym, ze aktualnie nie mam możliwości zamontowania tej anteny, którą proponujesz - nie mam dojścia do masztu. Czy są jakieś inne, sensowne możliwości, które można wziąć pod uwagę?

[ Dodano: 2014-11-25, 11:49 ]
To jak? Tylko panelowa antena ma sens? Dlaczego taka dookólna nie sprawdziłaby się w mojej sytuacji?
cavalier

Witam ponownie.

Kupilem i zamontowałem antenę 10dBi Dual LTE z Cybertecha. Parametry sygnału:
Status funkcji bezprzewodowej
1 PLMN: 26006
2 Status usługi: Poprawne usługi
3 Szerokość pasma (kHz): 10000
4 ID komórki: 139
5 Siła sygnału: 5
6 RSRP (dBm): -69
7 RSRQ (dB): -8
8 Roaming: NIE

Co ciekawe, po odkręceniu jednego ze złącz anteny na modemie (obojętnie którego), RSRP zmienia się na -71, a RSRQ na -3....

Wydawałoby się, że przy takich parametrach powinienem osiągać naprawdę dobre prędkości, a niestety wyniki ze speedtesta nadal nie powalają bo DL nie osiąga 20 a UL 7 mb/s.
Nie wiem co jeszcze można zrobić, żeby polepszyć sytuację Sad
Jakieś rady?
tpawel
Specjalista bezprzewodowy-junior

Post autor: tpawel »

A próbowałeś robić test wczesnym porankiem , albo późnym wieczorem?
Może poprostu BTS jest obciążony.
Z drugiej strony czy to są aż tak źle wyniki?
Jakie masz pingi?
ZTE MF 283+
E3372s-153 Hilink+WR1043ND Gargoyle
Orange FreeNet 10GB+ORANGE LTE DOMOWY
PLUS INTERNET 15GB
cavalier

Tak, testy robilem o roznych porach(choćby dzisiaj o 1 w nocy) i max co udaje mi się osiągnąć, to ~20 mb/s jesli chodzi o DL. Jeszcze w październiku te prędkości to było ~50 DL oraz ~20 UL, więc wydaje mi się, że są to dość słabe wyniki...
ODPOWIEDZ