spadek poziomu sygnału LTE na antenie kierunkowej 12dB

Informacje na temat podłączania i doboru anten GSM (GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA i HSUPA), lokalizacji nadajników, zasięgów, wymuszania EDGE/3G, funkcjonowania sieci i awarii BTS-ów.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
chalice
Początkujący użytkownik forum

spadek poziomu sygnału LTE na antenie kierunkowej 12dB

Post autor: chalice »

Witam
Mam kierunkową antenkę 12dB, 2 km od nadajnika LTE1800, antena widzi bts. Kabel h155 ok10m
Do modemu E3272 wpinam konektor z przejściem na h155 w slot nr 1. Występuje mi dziwna sytuacja, gdy sprawdzam poziom sygnału LTE przez aplikację playonline. Pokazuje mi się poziom sygnału 72 do 75%, gdy z zacisku sma na kablu h155 odwinę i odseparuję ekran kabla, siła sygnału wskakuje do 93-99%
Wygląda na to, że przy styku ekranu słabnie sygnał docierający do modemu.
Jak to możliwe?
Zastanawiam się co mogę zrobić, może uszkodzony ekran?
matek451
Guru bezprzewodowy

Re: spadek poziomu sygnału LTE na antenie kierunkowej 12dB

Post autor: matek451 »

Jaka to antena? jaki masz poziom sygnału w miejscu zamocowania anteny na samym modemie E-3272?
chalice

matek451 pisze:Jaka to antena? jaki masz poziom sygnału w miejscu zamocowania anteny na samym modemie E-3272?
Antena jest zrobiona przeze mnie dokładnie wg tego schematu:
https://app.box.com/s/onbq61r673yb7qf2xdzt
Nie mierzyłem poziomu sygnału zaraz przy antenie na krótkim kablu. Poza tym nie mam takiej możliwości bo jest ona wysoko na maszcie ok 7m nad ziemią.
Myślę, że może zrobiłem zwarcie lutując element dipolu, a potem zalewając go plastikiem na ciepło żeby usztywnić i odseparować strony dipola - ekran i centrum.
Czy może tak być, ze tam jest zwarcie i teraz tracę sygnał gdy dodam ekran do masy gniazda?
chalice

Ostatecznie zostawiłem problem spadku sygnału i korzystam z anteny bez ekranu.
Podłączyłem dziś Play abonament, gdzie transfer powinien być teoretycznie rzędu max do 70mb.
Po włożeniu karty pokazało mi HSPA+ w wahaniach nawet WCDMA mi się pojawia. Pomyślałem, ze może LTE wyłączyli mi w opcji abonamentu. Aby to sprawdzić połączyłem starego preepaida. To samo. Konsultant z infolinii przekazał, że awarii BTSa nie ma i zresetował połączenie. Dalej tak samo.
Dodam, że jest mgła i widoczność na ok 50m a antena jak napisałem powyżej kierunkowa o odkrytych direktorkach i dipolu. Czy mgła albo wilgoć na antenie mogą mieć wpływ tak duży, że LTE mi nie łapie nawet 2, 3 kresek a HSPA+ mam ich 5 i ok 90% sygnału, czasem nawet pojawia się DC-HSPA+
Odległość od BTS po linii prostej 2km. Anteny się widzą.
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Post autor: wojteks »

chalice pisze:Czy mgła albo wilgoć na antenie
Mogła.
Nie pomagam na PW!
matek451
Guru bezprzewodowy

Post autor: matek451 »

Aby modem nie łączył się z 3G należy na nim wymusić Tylko LTE.
ODPOWIEDZ