Jaki router do małej sieci w domu?

Dyskusje na temat wyboru sprzętu. Jaki modem, telefon do GPRS/EDGE/UMTS/HSDPA/HSUPA, jaką przejściówkę, kabel do telefonu... itp. mam wybrać?

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
pavaczek
Początkujący użytkownik forum

Jaki router do małej sieci w domu?

Post autor: pavaczek »

Witam ;) chciałbym u mojej dziewczyny zrobić małą sieć domową, do tego celu chciałbym zakupić jakiś router. Do podłączenia mam: 3 smartfony, laptop i pc stacjonarny (może być podłączony po wifi). Aktualnie jest modem Huawei E353, który jest przepinany pomiędzy stacjonarnym a laptopem. Posiadam jeszcze stary router Huawei E5, ale zasięg WiFi jest kiepski i zasięg sieci jest tragiczny bo łapie ledwo 2G. E353 łapie 3G/3G+. Na zasięg LTE w obrębie mojej miejscowości się nie zanosi, zresztą transfer jest wystarczający (da się pogadać na skype i obejrzeć coś na YT). Jaki router poelcacie? Najlepiej jak najtaniej, fajnie by było jakby miał wymienną antenę WiFi ;) nie straszna mi wymiana firmware w routerze, robiłem to nie raz.
Pozdrawiam ;)
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Re: Jaki router do małej sieci w domu?

Post autor: wojteks »

pavaczek pisze:Na zasięg LTE w obrębie mojej miejscowości się nie zanosi, zresztą transfer jest wystarczający
Huawei b683 powinien wystarczyć.
Nie pomagam na PW!
pavaczek
Początkujący użytkownik forum

Post autor: pavaczek »

ok, a jakby tak użyć TL-WR1043ND i wgrać mu Gargoyle? Ten TP Link ma odkręcane antenki więc wymieniając je na lepsze mógłbym lepiej rozprowadzić WiFi po domu (chociaż na seryjnych i tak dobry zasięg jest, mam takiego w pracy). Czy zadziała na nim wtedy Huawei E353?
adirm
Stały użytkownik forum

Post autor: adirm »

Gdzieś na innym forum widziałem opisy że gargoyle działa z tym modemem. Tak czy siak TL-WR1043ND ma jedne z mocniejszych WIFI.
Play LTE, T-Mobile LTE, Plus LTE, Cybertech 1800-2100 MIMO
t7463w
Użytkownik forum

Post autor: t7463w »

Ja polecam też 3220. Wcześniej miałem router z wifi od neostrady za 1 zł. Internet w pokoju za 3 ścianami na laptopie nie zawsze był dostępny, telefon nic nie łapał. Teraz w pokoju za trzema ścianami mam 3 kreski na 5 a telefon działa w kolejnym pokoju za czterema ścianami. Transfer na telefonie nie jest duży (2-5 Mbps) ale do internetu i Youtube spokojnie wystarcza.
ODPOWIEDZ