Zasięg internetu Play LTE

Informacje na temat podłączania i doboru anten GSM (GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA i HSUPA), lokalizacji nadajników, zasięgów, wymuszania EDGE/3G, funkcjonowania sieci i awarii BTS-ów.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
W.L
Początkujący użytkownik forum

Zasięg internetu Play LTE

Post autor: W.L »

Witam! Od dwóch dni jestem "szczęśliwym" właścicielem internetu LTE od Playa. Wcześniej korzystałem z Plusa, ale postanowiłem zrezygnować z powodu małych limitów. Korzystając z tego Playa wczoraj na Starówce w Warszawie byłem bardzo zadowolony (pomijając częste rozłączanie, które rozwiązałem dzięki temu forum i programowi Top_netinfo!). Niestety, dzisiaj wróciłem do domu do Sulejówka i zarówno z zasięgiem jak i prędkością jest fatalnie, nie mówiąc o stabilności łącza. Przy pobieraniu plików, prędkość pobierania skacze z 500kbps na 50kbps, ale oscyluje raczej w granicach 150. Będąc w Plusie pobieranie (np. na Steamie) spokojnie rozpędzało się do 4-5mbps w transmisji LTE, a średnio około 2-3. Play chyba nawet nie łapie LTE, w TNI jest napisane UMTS. Siła sygnału na kablu USB przy oknie wynosi -91dBm, ale czasem pojawi się -8x (nie pamiętam dokładnie). Modem to ZTE MF821, którego mam z sieci Plus. Dokładny mój adres to Przejazd 29, Sulejówek. Czy da się coś zrobić w kwestii poprawienia prędkości, czy mam zrezygnować póki trwa okres próbny? Pozdrawiam i przepraszam za chaotyczny język. Człowiek zmęczony po całym dniu na uczelni chciałby nacieszyć się internetem a tu takie coś :dobani:
matek451
Guru bezprzewodowy

Re: Zasięg internetu Play LTE

Post autor: matek451 »

Na modemie wymuś tylko LTE. Powinieneś spokojnie korzystać z LTE w Play. najblizszy BTs LTE1800Play przy ul. Idzikowskiego 9 w Sulejwku. Masz do niego około 1,5 km. Zrób test na modemie na zewnatrz.
W.L
Początkujący użytkownik forum

Re: Zasięg internetu Play LTE

Post autor: W.L »

A jak to zrobić? Dobralem sie do jakis ustawien, gdzie byly opcje wymuszania lub preferowania umts/gprs, ale wyskakiwalo mi, ze modem tego nie obsluguje. Niestety dzisiaj do wieczora nie bede mial jak tego sprawdzić.

EDIT: Wróciłem już do domu i niestety, nie mam opcji wyboru LTE. Opcje, które mam to preferowany gprs/edge lub umts/hsdpa, albo wariant gdzie zamiast słówka preferowany występuję tylko. Co robić dalej?

EDIT2: Wpadłem na pomysł, aby przy pomocy aplikacji Plusa wymusić LTE. Prędkość znacząco wyższa (ping na poziomie 30ms, DL 8.11, UP 3.63), ale chyba da się wyciągnąć jeszcze więcej z tego internetu. Czy jakaś antena pomoże?

EDIT3: A jeśli wymusiłem na modemie LTE i teraz podłączę go do routera TP-LINK TL-MR3220 to ustawienia się zresetują?
ODPOWIEDZ