[LTE] Zasięg a prędkość - nietypowe wyniki.

Informacje na temat podłączania i doboru anten GSM (GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA i HSUPA), lokalizacji nadajników, zasięgów, wymuszania EDGE/3G, funkcjonowania sieci i awarii BTS-ów.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Kalder
Stały użytkownik forum

[LTE] Zasięg a prędkość - nietypowe wyniki.

Post autor: Kalder »

Posiadam modem Huawei E3272 oraz antenę Cybertech dualna 15dbi z kartą sim Play Lte na kartę.
Ustawiając antenę na nadajnik LTE zauważyłem dziwną zależność. Mianowicie paradoksalnie im zasięg był gorszy tym download był lepszy (do pewnego momentu oczywiście bo odwracając całkowicie zanikał) a jedynie upload spadał.

Oto kilka wyników (kolejno dBm/DL/UL):

-91/16,5Mbps/0,3Mbps
-88/17,2Mbps/0,63Mbps
-82/14,68Mbps/2,24Mbps
-77/13,14Mbps/4,9Mbps

Testy robiłem kilkakrotnie i to średnie wyników. Dlaczego download maleje a rośnie upload? Myślałem że jak wyszukałem już -77 - -75 dBm to wzrośnie do około 20 a tu taka niespodzianka.
Prędkości mierzyłem na speedteście. Głupoty mi pokazuje czy o co chodzi? Próbowałem ściągać z FTP ale tam raczej wyniki podobne.

EDIT:
Włączyłem torrenty i teraz już nic nie rozumiem, speedtest pokazuje około 13-15Mbps, jak ściągam np gry ze swojej kolekcji w sklepie CDP pokazuje prędkości około 800-1200 kB/s a w torrentach wyciąga 4MB/s (czyli około 35Mbps). O co tu chodzi? Dlaczego tak niskie wyniki w "normalnym" pobieraniu w stosunku do torrentów?
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Re: [LTE] Zasięg a prędkość - nietypowe wyniki.

Post autor: wojteks »

Kalder pisze:O co tu chodzi?
Bo torrenty pobierają w wielu wątkach z wielu źródeł (serwerów) a CDP może mieć ograniczenie prędkości na 1 użytkownika lub np. punkt styku sieci Play z siecią CDP jest mocno obciążony.
Nie pomagam na PW!
Kalder
Stały użytkownik forum

Tyle że ja próbowałem z wielu źródeł jak np steam, origins, bitshare na koncie premium i wszędzie to samo.
Awatar użytkownika
radius
** Moderator **

Post autor: radius »

Dlaczego nikt nie zamieszcza zrzutów z prędkością podczas pobierania z nielimitowanych FTP ?

Ten akurat 120 Mb/s obsługuje, aż kurz leci:

ftp://ftp.atman.pl/
Wyszukiwarka usług szerokopasmowych: http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?f=30&t=55724
Identyfikacja stacji bazowych: http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?f=14&t=46043
Kalder
Stały użytkownik forum

mantoch pisze:Dlaczego nikt nie zamieszcza zrzutów z prędkością podczas pobierania z nielimitowanych FTP ?

Ten akurat 120 Mb/s obsługuje, aż kurz leci:

ftp://ftp.atman.pl/
To też testowałem i prędkości skaczą w granicach 9-13 Mbps. Torrenty nadal 30-36Mbps.
zurdar
Początkujący użytkownik forum

Post autor: zurdar »

Też jest to dla mnie trochę niejasne. Ostatnio borykam się z problemami z szybkością łącza. Ciężko obejrzeć filmy z TVN playera, speedtest.net pokazuje 5Mb/s, natomiast torrenty czy usenet lecą 1.2MB/s. Przy tej prędkości z żadnymi filmami problemów mieć nie powinienem. Kiedy byłem jeszcze na kablu to miałem łącze 7Mb/s z którego torrenty wyciągały max 750kB/s i nigdy mi się nic nie cięło.
Pozdrufka,
Żurek
Huawei E3272 Mod1.4 + TP-Link WDR4300 (OpenWRT BB)
Kalder
Stały użytkownik forum

Wiem że mała archeologia ale teraz mam 30-40Mbps na speedteście. Nie ma szans żeby nie blokowali wcześniej czegoś. Pytanie tylko czy odblokowali to na stałe.
matek451
Guru bezprzewodowy

Post autor: matek451 »

Miałem podobnie na karcie RBM przez pół roku 15/5. Od czerwca odblokowali i teraz ile BTS pozwoli. Tylko się cieszyć :)
Kalder
Stały użytkownik forum

matek451 pisze:Miałem podobnie na karcie RBM przez pół roku 15/5. Od czerwca odblokowali i teraz ile BTS pozwoli. Tylko się cieszyć :)
No to się nacieszyłem raptem 4 dni bo znów 12-17Mbps :klnie:
ODPOWIEDZ