Jaka antena do netbox2

Informacje na temat podłączania i doboru anten GSM (GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA i HSUPA), lokalizacji nadajników, zasięgów, wymuszania EDGE/3G, funkcjonowania sieci i awarii BTS-ów.

Moderator: Moderatorzy

Ufo atakuje
Mistrz bezprzewodowy

Re: A może nie koniecznie zapłacisz

Post autor: Ufo atakuje »

mimo87 pisze: Mam podobny problem:
tylko miszkam na wsi łącze się GPRS ale według cudnych mapek Plusa powinienem mieć Edge, kupiłem antene kierunkową w sklepie dipola+konektor(ale nic nie daje(chyba nie umiem ustawić))
Ten nadajnik obsługuje na pewno EDGE (tak jest na mapie Plusa). Zastanawia bardzo słaby sygnał- napisz ile jest z YAGI.

PS. NA południe też masz BTS-a z EDGE. Skieruj tam antenę.
mimo87
Stały użytkownik forum

skąd słaby sygnał....

Post autor: mimo87 »

ten słaby sygnał jest raczej spowodowany wzniesieniem akurat na liniu mój dom-(własnie ta góra)-BTS---no i czy ta yagi pomoże omijając jakoś to wzniesienie
no ale według LAC <font color="#FF00FF"><b>»»nie mam««</b></font> żadnego na połódniu, no przynajmniej modem nie łapie mi tamtej na połódniu, w bazie BTSearch.org niema tej na południu.
wiem że może tego BTSa nie być w bazie.
oczywiście trzeba coś popróbować z tym Yagi i koonektorem do modemu.
zobaczymy
Ale skąd wiadomo że na połódniu też jest BTS i gdzie dokładnie??(w jakiej miejscowości lub pobliżu?)
Ufo atakuje
Mistrz bezprzewodowy

Re: skąd słaby sygnał....

Post autor: Ufo atakuje »

mimo87 pisze: Ale skąd wiadomo że na połódniu też jest BTS i gdzie dokładnie??(w jakiej miejscowości lub pobliżu?)
Tak podpowiada mapa zasięgów. Na południe i południowy-wschód też masz pokrycie EDGE a niemożliwe, żeby sięgał tam nadajnik z Siennicy. W twoim interesie leży, żeby to sprawdzić. Najłatwiej skierować antenę w tamtą stronę i sprawdzić CID.

PS.Jeśli masz jakiś pagórek po drodze do tego w Siennicy przydałby się maszt, żeby antena była wysoko.
ODPOWIEDZ