orange freedom pro/free net jaki sprzęt?
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
orange freedom pro/free net jaki sprzęt?
Witam, użytkuję orange free net z modemem axcesstel MVH650 - napisze tak w nocy ujdzie ale popołudniami i wieczorami porażka. Co polecacie za sprzęt by to zaczeło mieć ręce i nogi i czy warto w ogóle inwestować w mojej lokalizacji - Jaroszewy, powiat Starogard Gd. Pomorskie. Jak/gdzie sprawdzić czy jestem w zasiegu czegoś lepszego jak cdma? (3G jest na tel.) Prosze o porady gdyż jestem zielony czytalem co nieco na tym forum ale nie rozumiem wszystkiego widocznie za ciemny jestem, prosiłbym by mi ktoś to łopatologicznie wytłumaczył.
-
- Guru bezprzewodowy
Re: orange freedom pro/free net jaki sprzęt?
Korzystasz z CDMA czy 3G, masz umowę na FreeNet i karta jest dualna CDMA-3G/LTE? czy nadal tylko FreeDom PRO i karta R-UIM na CDMA? Od kiedy masz ten złom MVH650 i do kiedy umowa, korzystasz z anteny na 450MHz? W Jaroszewach masz zasięg 3G z BTS-a NetWorks Jezierce UMTS900 z HSPA+, potrzebny sprzęt z obsługą UMTS900 i antena kierunkowa na 900MHz. w Jeziercach działa też UMTS200 z HSPA+DC. Do obsługi konieczny sprzęt z DC i antena na 2100MHz. MVH 650 obsługuje tylko HSPA do 14, 4Mb/s.
-
Karta dualna, usługa już teraz orange free net; niestety umowe przedłużyłem jakeś 2 miesiące temu(34GB pakiet + szczęśliwe godziny od północy do 12), korzystam z dodatkowej anteny pewnie tak jak piszesz 450Mhz (http://www.cybertech.com.pl/allegro/gsm ... c-gold.jpg). Router ustawiony na auto- najczęściej działa na cdma, po przełączeniu manualnym na 3G działa podobnie trochę słabszy zasięg gdyż dioda od zasięgu miga.
Piszesz że obsługuje UMTS900 i UMTS200 - jaki sprzęt do tego dobrać? tak do końca nie rozumiem xd na jakiś system się trzeba zdecydować?
Piszesz że obsługuje UMTS900 i UMTS200 - jaki sprzęt do tego dobrać? tak do końca nie rozumiem xd na jakiś system się trzeba zdecydować?
-
- Guru bezprzewodowy
w CDMA korzystasz z BTS-a CDMA450 Jezierce więc jak masz antenę na 450MHz to zasięg jest dobry. gdy przełączysz się na 3G to wówczas korzystasz z UMTS900 w tej samej lokalizacji. Jak wygląda poziom sygnału na CDMA z anteną i bez anteny, czy jest jakaś różnica , zrób testy. Ciekawi mnie czy ten MVH650 ma wyjście na antenę zewnętrzna, bo to wciąż nierozstrzygnięte. Jakie masz prędkości na CDMA a jakie na 3G? Gdybyś posiadał nowoczesny router z HSPA+DC do 43,2Mb/s to z odległości 5 km mógłbyś używając anteny 17dBi na 2100MHz i z BTS-a UMTS2100 Jezierce prędkości byłyby około 2 razy większe niż z BTS-a UMTS900 z HSPA+( do 21,6Mb/s) w Jeziercach. Do UMTS900 potrzebna antena na 900MHz podobna do tej, która masz na 450MHz. Zasieg na UMTS900 jest dużo większy niż na UMTS200 stąd łapiesz go bez anteny na MVH650 choć jest słaby i niestabilny. MVH650 to słaby, przestarzały router z CDMA450,UMTS900 i UMTS2100 choć ma tylko HSPA do 14,4Mb/s więc nie wykorzystasz możliwości BTS-ów UMTS900 i UMTS2100. Ogólnie warto kupić router obsługujący wszystkie technologie w tym LTE. Polecany B-593s-22. Szkoda, że nie napisałeś wcześniej, uchroniłbyś się przed tym złomem.
-
Zrobię testy i dam znać - dziś niedziela sieć przeciążona do godziny 16 miałem coś koło 2-5Mb na cdma, po 17 ok 0,6-1,5Mb/s download, jak poczekam do 23 to predkość wzrośnie 5-10krotnie (4-8Mb/s) router z antena czy bez (z tą małą z zestawu) dziala tak samo na cdma - a co do cdma vs 3G musze zrobić testy
-
- Guru bezprzewodowy
Zmierz poziom sygnału CDMA na antenie zew i bez bo to istotne aby rozstrzygnąć czy te antenki to do CDMA czy do WiFi. Podejrzewam bowiem, ze ten router nie ma wyjścia na anteny zew CDMA/3G. Brak różnicy w prędkościach na antenie i bez zdaje się to potwierdzać ale dopiero poziom sygnału potwierdzi.
-
Przełącznik:
AUTO
-69dBm na antenie zewnętrzej cdma po odkręceniu anteny -86/95dBm HSUPA bądź UMTS (ciągle się przełącza miedzy tymi dwoma)
CDMA:
-67dBm na antenie zawnętrznej, po odpieciu sygnał zanika, po podpięciu antenki z zestawu 88dBm (czyli jednak antena zewnętrzna jest wspierana)
3G
-90/95dBm podobnie jak na auto(wręcz tak samo -słabo); niezależnie czy jest antena czy nie- odpowiada ona jedynie za sygnal cdma wiec w sumie logiczne
AUTO
-69dBm na antenie zewnętrzej cdma po odkręceniu anteny -86/95dBm HSUPA bądź UMTS (ciągle się przełącza miedzy tymi dwoma)
CDMA:
-67dBm na antenie zawnętrznej, po odpieciu sygnał zanika, po podpięciu antenki z zestawu 88dBm (czyli jednak antena zewnętrzna jest wspierana)
3G
-90/95dBm podobnie jak na auto(wręcz tak samo -słabo); niezależnie czy jest antena czy nie- odpowiada ona jedynie za sygnal cdma wiec w sumie logiczne
Ostatnio zmieniony 2014-12-07, 21:11 przez maxankazuya, łącznie zmieniany 5 razy.
-
- Guru bezprzewodowy
Dokładnie podaj dane na antenie i bez dla CDMA gdy ustawisz tylko CDMA, oraz oddzielnie bez anteny na 3G gdy ustawisz 3G przełącznikiem. schodzenie z HSUPA na UMTS to normalne w momencie bezczynności, tym steruje BTS.
-
speedtest1
speedtest2
na 3G tak to teraz śmiga
speedtest1cdma
speedtest2cdma
a tak na cdma z anteną zewnętrzna (mam jeszcze router MV610VR i na nim dBm spadało poniżej 60 o ile dobrze pamiętam)
ale już po 22 ludzie przesiedli sie na tv dlatego tak dobry' wynik w obu przypadkach
speedtest2
na 3G tak to teraz śmiga
speedtest1cdma
speedtest2cdma
a tak na cdma z anteną zewnętrzna (mam jeszcze router MV610VR i na nim dBm spadało poniżej 60 o ile dobrze pamiętam)
ale już po 22 ludzie przesiedli sie na tv dlatego tak dobry' wynik w obu przypadkach
-
- Guru bezprzewodowy
Szkoda, że nie chcesz podać tego o co prosiłem. Testy nie mają znaczenia , prędkości zależą też od obciążenia BTS-a. Tak jak pisałem nie wiadomo czy MVH650 te antenki zew ma do WiFi czy CDMA/3G. Tylko poziom sygnału na nich i antenie zew. na 450MHz pozwoliłby to sprawdzić.
-
post wyżej edytowałem ..chyba o to chodziło? wynika z tego (jeśli dobrze rozumuję) iż antenki w sumie jedna bo druga nic nie daje wzmacnia sygnał cdma; sygnał 3G jest cały czas ten sam.
PS: Te testy powyżej to tak walnąłem - sorry za śmietnik jeśli to nic nie daje to bezużyteczne dane
PS: Te testy powyżej to tak walnąłem - sorry za śmietnik jeśli to nic nie daje to bezużyteczne dane
-
- Guru bezprzewodowy
Ok , dzięki doczytałem. Czyli pewnie jedna antena do CDMA/3G a druga do WiFi. Ten zysk na CDMA z anteną zewnętrzna wynosi około 20dBi. Składa się z zysku anteny ok. 10dBi i z faktu przeniesienia punktu poboru na zewnątrz tez około 10dB. Gdybyś zastosował antenę na 900MHz to poprawa byłaby też z 20dB z tych -90/-95dBm. Ale czy to jakoś wpłynie na prędkości trudno powiedzieć. Na MVH650 z HSPA do 14,4Mb/s w realu można uzyskać max z 10-11Mb/s gdy BTS będzie nieobciążony i poziom sygnału większy. Jeszcze raz dzięki za twój wkład w rozpracowanie tych wejść w MVH650. Zarówno producent tego cudu jak i Orange za bardzo nie chwalą się tymi danymi. a prędkości też coś dają. Pokazują, ze w sumie poza szczytem mimo ograniczeń sprzetowych jakoś to działa. Szkoda, że w szczycie jest dużo gorzej.
-
Właśnie w szczycie to jakieś nieporozumienie. Po zmianie karty na nową tak jest lepiej jak było ale grać się na tym nie da (w szczycie), poza szczytem gra się jako tako choć ze wzgledu na spory ping komfortowo też nie jest.; a nie ukrywam że zależy mi na polepszeniu internetu ze wzgledu na multiplayer w grach (czas najczesciej mam popoludniami i wieczorem a wtedy to najgorzej działa xd)
Dzięki za Twój czas i pomoc
Edit:
Nie wiem może zdecyduje sie na zakup nowego routera i anteny tylko boję się że efekt może być marny... chociaż po zastosowaniu anteny; aktualnie nie ma ani antenki ani anteny w trybie 3G to mogło by to coś dać.... ten router axcestell do upraszczajac 3G sie nie nadaje- jaki router być polecił do UMTS900?(optymalna cena)czy na UMTS2100 ? żeby sprawdzić to zapwene wypadało by mieć obie anteny modem/router wspierajacy oba pasma i wybrać lepsza opcje... no nic trzeba dzialać xd
Dzięki za Twój czas i pomoc

Edit:
Nie wiem może zdecyduje sie na zakup nowego routera i anteny tylko boję się że efekt może być marny... chociaż po zastosowaniu anteny; aktualnie nie ma ani antenki ani anteny w trybie 3G to mogło by to coś dać.... ten router axcestell do upraszczajac 3G sie nie nadaje- jaki router być polecił do UMTS900?(optymalna cena)czy na UMTS2100 ? żeby sprawdzić to zapwene wypadało by mieć obie anteny modem/router wspierajacy oba pasma i wybrać lepsza opcje... no nic trzeba dzialać xd
- Orange Ekspert
- Pracownik operatora
W Twoim przypadku zarówno zasięg UMTS 900 jaki i CDMA nie jest najlepszy, dlatego urządzenie oraz dodatkowa antena może być tutaj dobrym rozwiązaniem. Myślę, że warto przetestować internet w technologii UMTS 900.
-
-
- Guru bezprzewodowy
Huawei B683 obsługuje HSPA+ do 21,6Mb/s na UMTS900 więc jest szybszy niż MVH650. Do BTS-a UMTS900 Jezierce masz około 6 km, teren bezleśny więc ATK-10 powinna dać radę choć na ATK-20 powinno być lepiej. ATK-20 to antena dł. 1,7 m i wymaga dobrego mocowania. Do niej i B-683 konektor http://www.cybertech.com.pl/p33,konekto ... fme-m.html
-
Dzięki! 
Znasz może jakiś przyzwoity router co obsługuje HSPA+ i HSPA+DC w rosądnej cenie podobny do tego B683 -podobny mam na myśli wbudowany slot na kartę SIM, możliwość podpięcia zewnętrznej anteny i posiadający złącza ethernet(rj-45)?

Znasz może jakiś przyzwoity router co obsługuje HSPA+ i HSPA+DC w rosądnej cenie podobny do tego B683 -podobny mam na myśli wbudowany slot na kartę SIM, możliwość podpięcia zewnętrznej anteny i posiadający złącza ethernet(rj-45)?