Jaki router WIFI z PPPoE pod 10240 Kbps

Sieci bezprzewodowe w technologii 2.4 GHz i 5 GHz oraz usługi polskich operatorów WiFi / Wi-Max / HiperLAN, dyskusje o routerach.
Reklama: Szukasz dostawcy internetu? Sprawdź https://isp.today/pl/ ogólnoświatowy katalog dostawców internetu.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
adam121
Początkujący użytkownik forum

Jaki router WIFI z PPPoE pod 10240 Kbps

Post autor: adam121 »

Witam,

Mam założony internet 10240 Kbps, który dochodzi do switcha dostawcy światłowodem. Ze switcha dostawcy mam kabelek RJ45, który mogę sobie wpiąć w komputer, z tym, że chciałbym, aby internet był na kilku urządzeniach.

Potrzebuje kupić router WiFi z PPPoE który nie będzie ciął/mulił mi tej prędkości, którą mam.
Jakie urządzenie polecacie?
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Re: Jaki router WIFI z PPPoE pod 10240 Kbps

Post autor: wojteks »

adam121 pisze:10240 Kbps,
To raptem 10Mbps, każdy współczesny wydoli, PPPoE też ma praktycznie każdy.
Nie pomagam na PW!
adam121

Ok. W takim razie który wybrać:

TP-LINK TL-WR841N 70zł czy Netis WF2414 50zł

Który będzie mocnejszy
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Który będzie mocnejszy
W jaki sensie?

Ja bym wybrał Tp-Linka.
Nie pomagam na PW!
adam121

TP-Link:

- ma technologię MIMO, która według opisów pozwala na bardziej stabilny transfer danych(streaming tv po wifi). Nie wiem tylko, czy tv i inne urządzenia też muszą ją obsługiwać. Mam laptopa(raczej bez MIMO), tablet (z MIMO) i tv (bez MIMO) + 2 telefony.
- ma dwie anteny po 3dB - czy to wystarczy na przebicie się przez ścianę za którą jest łazienka(rury, kable, żelastwo) do drugiego pokoju?

Netis:

- mnóstwo opcji (pewnie i tak nigdy z tego nie skorzystam),
- jedna antena 5dB, czy będzie silniejsza od dwóch po 3dB, nie wiem jak na to patrzeć, zysk-rzeczywista moc.

Jeszcze zastanawiam na tym DDNS. Zastanawiam się na kamerą IP w domu, do podglądu(tablet z areo) tego co się dzieje w czasie wyjazdów. Nie mam stałego IP więc DDNS pozwala dostać mi się o kamery. Czy dobrze rozumiem?

Ogólnie:
- PPPoE,
- chce mieć dobre pokrycie mieszkania, dobre wykorzystanie pasma, ew. inteligentne zarządzanie przełączaniem kanałów, tak, aby internet na urządzeniach chodził bardzo dobrze.
- chcę móc dostać się do kamery IP w mieszkaniu.
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

adam121 pisze: Czy dobrze rozumiem?
Oprócz DDNS musisz wykupić u operatora (o ile oferuje) usługę zewnętrznego IP (widocznego z internetu) lub odpowiednio przekierować porty bo inaczej się do kamery nie podłączysz z zewnątrz.

Antena 3 czy 5dBi to bez znaczenia, moc routera WiFi jest ograniczona do 100mW z anteną. Generalnie 2 anteny to WiFi N do 300Mbps, jedna antena to 150Mbps.
adam121 pisze: mieszkaniu.
Rozumiem że blokowisko i wokół mnóstwo sieci WiFi w 2.4GHz, jeżeli tak to zapomnij o wydajnym WiFi w mieszkaniu, najlepiej co się da kablem ethernet podłączyć.
Nie pomagam na PW!
ODPOWIEDZ