Vectra 60 MB/s-wolny internet. Konfig. routera Cisco EPC3925

Sieci bezprzewodowe w technologii 2.4 GHz i 5 GHz oraz usługi polskich operatorów WiFi / Wi-Max / HiperLAN, dyskusje o routerach.
Reklama: Szukasz dostawcy internetu? Sprawdź https://isp.today/pl/ ogólnoświatowy katalog dostawców internetu.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
quick
Stały użytkownik forum

Vectra 60 MB/s-wolny internet. Konfig. routera Cisco EPC3925

Post autor: quick »

Witam, nie wiem czy odpowiedni wątek, więc jeżeli nie to byłbym wdzięczny za wskazanie lub przeniesienie do merytorycznego.
Przejdę do opisu problemu bo stąd mój post tutaj.

Od 2/3 miesięcy mam wykupiony abonament w Vectrze 60 MB/s. Związane jest to z kończącą się umową i przedłużeniem jej na nowych warunkach. Poprzednio miałem u nich internet 20 MB/s a obecnie jest to 60 MB/s.
W momencie kiedy miały obowiązywać już nowe warunki umowy tj. ww. 60 MB/s, nie zwracałem uwagi na prędkość internetu bo owe 20 MB/s wystarczyło mi w zupełności i uważałem je za szybkie więc "skoro 20 MB/s jest szybkie to różnicy w 60 MB/s nie zauważę" ..
Któregoś dnia postanowiłem zrobić test łącza. Okazało się, że prędkość pobierania danych to +/- 20/25 MB/s.. Stwierdziłem, że tak być nie może, że płacę rachunki za coś co nie jest mi oferowane.
Zadzwoniłem więc na infolinię. Wskazano mi aby przetestował prędkość internetu po podłączeniu kabla ethernet do laptopa. Test wykazał +/- 55 MB/s. Uznałem więc, że nie będę dalej dobijać się na infolinię tylko odpuszczę temat i w wolnej chwili zaznajomię się z problemem.
Praca i natłok obowiązków sprawiły, że trwało to ponad miesiąc. W międzyczasie kupiłem TV z funkcją Smart TV. Pomyślałem, że sprawdzę jaka jest prędkość internetu. Wszedłem na stronę Vectry za pośrednictwem przeglądarki internetowej w TV, wykonałem test.. i.. 1 MB/s!! Uznałem, że teraz tematu nie odpuszczę. Jestem po wymianie maili z pracownikami Vectry.
Na ich prośbę przesłałem zrzuty ekranu z inSSIDer Home. Zmieniono mi jakieś kanały ale to nic nie pomogło a nawet nieco pogorszyło, więc powrócono do poprzednich ustawień. Dostałem również maila o takiej treści:

"Uprzejmie informuję, że przywróciłem poprzedni kanał nadawania. Na podstawie przesłanych informacji, informuję, że ilość sieci bezprzewodowych w okolicy nie pozwala na ustawienie optymalnego kanału nadawania, przez co nie ma możliwości poprawy jakości połączenia wi-fi.

Alternatywnie do naszego modemu można podłączyć prywatny router wi-fi, posiadający większą ilość anten zewnętrznych, nadających silniejszy sygnał wi-fi.

Przepraszamy za wszelkie niedogodności."

Pytanie: czy jesteście mi jakoś w stanie pomóc aby polepszyć osiągi internetu? Resetowałem już router (trzymanie 10 s. guzika).

W domu mam dwa laptopy. Jeden wykazuje prędkość ~20 MB/s. Drugi ~30 MB/s. A TV ~1 MB/s.
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Re: Vectra 60 MB/s-wolny internet. Konfig. routera Cisco EPC3925

Post autor: wojteks »

quick pisze:a obecnie jest to 60 MB/s
Zacznijmy od tego, że mylisz jednostki masz wykupione łącze 60Mbps (Mb/s) bo 60MB/s to 8 razy szybciej czyli 480Mbps.
quick pisze:Zmieniono mi jakieś kanały ale to nic nie pomogło a nawet nieco pogorszyło
Taki urok mieszkania w blokowisku gdzie każdy ma 1-2 AP w 2.4GHz a tam jest tylko 13 kanałów i jeszcze mocno zachodzą na siebie.
quick pisze: mi jakoś w stanie pomóc aby polepszyć osiągi internetu?

1. Co się da podepnij kablem ethernet, będzie tanio i dobrze
2. Przenieś router bliżej laptopów
3. Przejdź ze wszystkim na 5GHz (może wymagać dokupienia AP i wymiany kart w laptopach a do TV AP Clienta pracującego też w 5GHz) ale tanio nie będzie.
Nie pomagam na PW!
Awatar użytkownika
quick
Stały użytkownik forum

Dzięki za pomoc.

Czy to urządzenie pomoże? -> http://allegro.pl/wzmacniacz-sygnalu-wi ... 33808.html
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

quick pisze:Czy to urządzenie pomoże?
Nie, ono jeszcze bardziej zaśmieci okolicę i spowolni łącze.
Nie pomagam na PW!
Awatar użytkownika
quick
Stały użytkownik forum

wojteks, czy mógłbym Cię prosić o wskazanie na Allegro lub innej stronie przedmiotu, który powinienem kupić?
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

quick pisze:wskazanie na Allegro lub innej stronie przedmiotu
http://allegro.pl/listing/listing.php?o ... p-2-e-1106
Nie pomagam na PW!
Awatar użytkownika
quick
Stały użytkownik forum

Wojteks.. ;) Kabel ethernet to wiem.. ;) Ale aby poprowadzić to po mieszkaniu to musiałbym sporo wiercić w ścianach oraz położyć kabel po obwodzie mieszkania aby dotrzeć do dwóch laptopów oraz TV.. Miałem na myśli urządzenie o którym wspomniałeś w pkt. 3.
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

quick pisze: Miałem na myśli urządzenie o którym wspomniałeś w pkt. 3.
Tanie to powiedzmy http://allegro.pl/router-netgear-wndr34 ... 17165.html ale nie znam żadnej opinii o nim.
Nie pomagam na PW!
Awatar użytkownika
krystianb
Guru bezprzewodowy

Post autor: krystianb »

wojteks pisze:ale nie znam żadnej opinii o nim.
Miałem 3300 wieszać się nie wieszał, ale procek miał do N'ki zbyt słaby. Z szyfrowaniem przy jednym kliencie ledwie wyciągał 60Mb/s, bez jakieś 90.
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!
Awatar użytkownika
quick
Stały użytkownik forum

wojteks, to router. Czyli rozumiem, że mam przestać korzystać z routera dostarczonego przez Vectrę i podłączyć (przykładowo) ten wskazany? Czy Vectra wydaje na to zgodę? Nie muszę podac im numeru MAC routera?
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

quick pisze: to router.
Tak, zapewne można go skonfigurować tylko jako AP ale przejście na 5GHz wymaga też odpowiednich kart WiFi w laptopach/TV/smartfonach. Poza tym to jedno z wielu urządzeń posiadających pasmo 5GHz więc tym konkretnym się za bardzo nie sugeruj. Może dlatego jest tak tani że jest mało wydajny jak zauważył krystianb

Ja jednak pozostanę przy opcji kabel do TV i laptopa(ów) który stoi wiecznie w tym samym miejscu. Przewiercenie ścian to nie problem, kable można zamaskować za listwami przypodłogowymi.
Nie pomagam na PW!
arek156
Początkujący użytkownik forum

Post autor: arek156 »

kolejnym rozwiązaniem jest puszczenie sygnału przez kable z prądem. Można wykorzystać poweline np tplinka.

http://www.komputronik.pl/product/17780 ... r_Kit.html

Jeden zapinasz przy routerze, drugi w innym pokoju, salonie itd i masz już łącze kablowe. Dodatkowo można zabezpieczyć linie, aby nikt się nie zapiął do Twojego netu mając podobne urządzenie.
Sam używam i działa bardzo dobrze, pod warunkiem że masz jedną fazę w domu. Przy kilku są duże spadki transferu.

Dodatkowo żeby już zapiąć wszystkie urządzenia możesz podłączyć na końcu switch i masz TV, 2 laptopy, konsole itd. Całkowity koszt to max 150zł czyli poweline i switch :)
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Post autor: ja.michal »

arek156, w przypadku PLC ważna jest jakość okablowania w domu.

Z ciekawości, skoro używasz PLC, sprawdzałeś czy połączenie wyjdzie za licznik w domu? Np. połączenie po jeden fazie z sąsiadem.
Awatar użytkownika
krystianb
Guru bezprzewodowy

ja.michal pisze:Z ciekawości, skoro używasz PLC, sprawdzałeś czy połączenie wyjdzie za licznik w domu? Np. połączenie po jeden fazie z sąsiadem.
Zależy jaki licznik, przez analoga raczej się nie przedostanie, cyfrówki nie zauważy.
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Post autor: ja.michal »

Hmm. Ciekawe jaka jest jakość linii za licznikiem. Teoretycznie w ramach osiedla dałoby się zrobić sieć. Ciekawe jak praktyka. :roll:
arek156
Początkujący użytkownik forum

Post autor: arek156 »

nie sprawdzałem jak to będzie u sąsiada, ale wcześniej podobnie jak kolega wyżej miałem ruter po wifi i z internetu 50mbit miałem jednym pomieszczeniu 20mbit, innym razem 5mbit i tak cały czas, nigdy nie było stałej prędkości. Czasami potrzebuje pełnego łącza w innym pokoju i wtedy klapa.
Po wykorzystaniu PLC mam stałe 30-40mbit , oczywiście zawsze może się coś zatkać itd.

Korzystałem także z różnego rodzaju wzmacniaczy wifi, średnio to wypadało, w moim przypadku. Trochę sceptycznie podszedłem do PLC, ale zostałem mile zaskoczony.
Instalacja, no fakt licznik mam cyfrowy, więc nie wiem jak będzie na analogu.
Awatar użytkownika
krystianb
Guru bezprzewodowy

ja.michal pisze:Teoretycznie w ramach osiedla dałoby się zrobić sieć. Ciekawe jak praktyka.
Ograniczeniem jest długość przewodów. Niestety prędkość połączeń będzie maleć z każdym metrem.
key
*Mistrz bezprzewodowy*

Post autor: key »

Krystian, na jekiej zasadzie ma niby dzialac plynna utrata szybkosci?

Mowimy o cyfrowce - tutaj kluczowy jest eye pattern.
Nie pomagam na PW.
Awatar użytkownika
krystianb
Guru bezprzewodowy

key pisze:Mowimy o cyfrowce - tutaj kluczowy jest eye pattern.
No dobra przesadziłem, ale rozległa sieć z kolizją pakietów to niezbyt dobry pomysł.
JarekMk
Specjalista bezprzewodowy-junior

Post autor: JarekMk »

Nie masz opcji zrezygnowania z tego Cisco i otrzymania modemroutera który ustawią Ci w bridge?
Do tego kupujesz porządny AP z routerem i działasz.
Awatar użytkownika
krystianb
Guru bezprzewodowy

JarekMk pisze:Nie masz opcji zrezygnowania z tego Cisco i otrzymania modemroutera który ustawią Ci w bridge?
W vectrze wystarczy poprosić i zdalnie przełączają ten router na tryb bridge (wyłączając oczywiście wifi) Ale nie widzę celu, ten sprzęt ma całkiem standardowe radio na innym raczej lepiej nie będzie.
ODPOWIEDZ