Dane pakietowe - EraGG

Kwestie techniczne, konfiguracja telefonów do współpracy z internetem, rozwiązywanie problemów z tym związanych... itp.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Ignish
Początkujący użytkownik forum

Dane pakietowe - EraGG

Post autor: Ignish »

Zamówiłem sobie w Erze telefon Nokia 6070. Z radością odkryłem, że jest na niej juz zainstalowane EraGG. Jednak kiedy pragnąłem sobie włączyć je, po zapytaniu "Czy pozwalasz na dostep do sieci?" wyskakuje komunikat: "Najpierw uaktywnij dane pakietowe". Ten sam komunikat wyświetla się, przy próbach włączenia OperyMini. [o dziwo EraOmnix działa(to coś po przytrzymaniu przez kilka sekund klawisza 0), i można przez niego spokojnie wejśc na google i inne strony]
Próbowałem jużuaktywnić te dane kodem, ale dostałem wiadomośc, ze usługa ta jest już aktywna. Próbowałem również pobrac i zapisac ustawienia internetu(to coś co jest w FAQ opisane), ale to równierz nie zmieniło nic.
Czy ktoś wie co musze zrobić, żeby gg i opera działały? Prosze o pomoc :)
Awatar użytkownika
Sundance_kid
Guru bezprzewodowy

Re: Dane pakietowe - EraGG

Post autor: Sundance_kid »

Spróbuj zrobić własna konfiguracje do GPRSu.
APN: erainternet / erainternettt (TT, Fun)
użytkownik erainternet
Hasło: erainternet
Adres Proxy: 213.158.194.229
Port Proxy: 8080
Strona domowa (główna): http://wap.eraomnix.pl
Ignish

Zrobiłem tak jak napisałeś - niestety nie pomogło. Totalna kapa, a chciałbym, zeby jutro mi działało, bo jadę na wycieczke kilkudniową i kontakt, ze światem byłby wielce przydatny :wink:
Może jakies inne pomysły ktoś ma?
Awatar użytkownika
mar_kow
Mistrz bezprzewodowy

Post autor: mar_kow »

...Oprócz gprs-u trzeba uaktywnić WAP. Miałem ten problem z N 6280, po automatycznej konfiguracji WAP opera mini śmiga super! Mam na myśli przesłać sobie konfigurację na telefon np. http://www.nokia.com.pl/nokia/pomoc/kon ... stawienia/ . Po zapisaniu ustawień na swoim telefonie wszystko śmiga jak należy...
Ignish

"Naciśnij klawisz zero na swoim urządzeniu Nokia i przytrzymaj go przez trzy sekundy.
Jeśli Twoje urządzenie łączy się ze stroną operatora lub inną stroną startową, posiadasz właściwe ustawienia. Nie musisz pobierać ustawień - zacznij korzystać z Internetu i wysyłaj wiadomości!
Jeśli pojawi się komunikat błędu przejdź do kroku 4."

Otóż mój telefon spełnia ten punkt - łączy się ze stroną EraOmnix.
Mimo wszystko pobrałem ustawienia, i nic to nie dało.
Nadal po próbie włączenia GG lub MiniOpery wyskakuje ten komunikat o ustawieniach pakietowych. :/
Awatar użytkownika
Sundance_kid
Guru bezprzewodowy

Post autor: Sundance_kid »

Ignish pisze:
Otóż mój telefon spełnia ten punkt - łączy się ze stroną EraOmnix.
I tylko z tą stroną?

Sorka za głupie pytanie: a ustawiłeś tą własną konfiguracje jako aktywną? I wpisałeś dobry punkt dostępowy?
Ignish

Nie, weszedłem jeszcze na google, a z googla na kilka innych stron.
Punkt dostepowy mam: erainternet, a reszta ustawiona tak jak podałes w swoim poście.
ODPOWIEDZ