funkcja repeater, problem z prędkością
Moderator: Moderatorzy
-
- Użytkownik forum
funkcja repeater, problem z prędkością
Witam,
Posiadam TP-Linka TL-WR741ND z oprogramowanie Gargoyle który działa w jako bridge/repeater, w tym sęk iż prędkość po jest masakryczni mała (dosłownie w kilobitach) a powinno być przynajmniej 10Mb/s. Jak podłącze komputer poprzez LAN to jest około 10Mb/s ale jak np do jednego routera podłącze drugi router tak by internet do jednego wpływał przez wifi po lanie przepływał do drugiego i do kompa leciał przez wifi prędkość jest max 1Mb/s.
Można to jakoś ustawić aby prędkość po wifi była przynajmniej w cześć taka jak powinna, czy jest może jakiś sprzęt który mógł bym zakupić aby to rozwiązać? Czy jest może to wada tego oprogramowania (iż np jest też problem z przydzielaniem adresów, gdzie mam to ustawione wszystko na stałe bo w przeciwnym przypadku nic nie działa, dnsy też). Co byście mi poradzili bo sam już nie mam pomysłów.
Posiadam TP-Linka TL-WR741ND z oprogramowanie Gargoyle który działa w jako bridge/repeater, w tym sęk iż prędkość po jest masakryczni mała (dosłownie w kilobitach) a powinno być przynajmniej 10Mb/s. Jak podłącze komputer poprzez LAN to jest około 10Mb/s ale jak np do jednego routera podłącze drugi router tak by internet do jednego wpływał przez wifi po lanie przepływał do drugiego i do kompa leciał przez wifi prędkość jest max 1Mb/s.
Można to jakoś ustawić aby prędkość po wifi była przynajmniej w cześć taka jak powinna, czy jest może jakiś sprzęt który mógł bym zakupić aby to rozwiązać? Czy jest może to wada tego oprogramowania (iż np jest też problem z przydzielaniem adresów, gdzie mam to ustawione wszystko na stałe bo w przeciwnym przypadku nic nie działa, dnsy też). Co byście mi poradzili bo sam już nie mam pomysłów.
- wojteks
- *** Administrator ***
Re: funkcja repeater, problem z prędkością
Nie, taki urok repeaterów. Znacznie lepszy jest tryb Client ale wtedy nie rozsiewa WiFi.Carrlloo pisze:Można to jakoś ustawić aby prędkość po wifi była przynajmniej w cześć taka jak powinna, c
Połaczyć kablem/PLCCarrlloo pisze:czy jest może jakiś sprzęt który mógł bym zakupić aby to rozwiązać?
Nie pomagam na PW!
-
- Użytkownik forum
Repeater powinien chyba zmniejszyć przepustowość o połowę a nie aż tyle? A i druga sprawa dlaczego po kablu do kompa idzie 10Mb/s a już do routera tylko 1Mb/s?
- wojteks
- *** Administrator ***
Równie dobrze może wcale nie działać, taki urok repeaterów.Carrlloo pisze:Repeater powinien chyba zmniejszyć przepustowość o połowę
Wyjaśnij dokładniej bo nie wiadomo o co chodzi.Carrlloo pisze:A i druga sprawa dlaczego po kablu do kompa idzie 10Mb/s a już do routera tylko 1Mb/s?
Nie pomagam na PW!
-
- Użytkownik forum
A więc tak. Wygląda to jak na "schemacie" poniżej.
Router 1 wysyła neta do Routera 2 po bezprzewodowo -> Router 2 do Routera 3 przewodowo -> Router 3 bezprzewodowo do laptopa ( i tu jest problem iż przepustowość spada z 10 do 1 Mb/s)
W przypadku podłączenia od Routera 2 kablem bezpośrednio do laptopa prędkość jest 10Mb/s

Router 1 wysyła neta do Routera 2 po bezprzewodowo -> Router 2 do Routera 3 przewodowo -> Router 3 bezprzewodowo do laptopa ( i tu jest problem iż przepustowość spada z 10 do 1 Mb/s)
W przypadku podłączenia od Routera 2 kablem bezpośrednio do laptopa prędkość jest 10Mb/s

-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Na jakich kanalach masz ustawione te routery?
Jak jest ustawiony router 2 (AP-Client, Bridge, repeater.....)?
Jak jest ustawiony router 2 (AP-Client, Bridge, repeater.....)?
Nie pomagam na PW.
-
- Użytkownik forum
Router 2 jest jako Bridge a więc musi działać na tym samym kanale co Router 1, co do trzeciego to nie wiem ale pewnie powinien działać na innym niż te dwa pozostałe. Dobrze myślę?
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
-
- Użytkownik forum
Wieczorem podłącze to jeszcze raz. Ale jak 1 i 2 Router będą działały np. na kanale 1 to trzeci ustawić na kanał 6 albo 11?