Jestem laikiem, uprzejmie proszę o wyrozumiałość (i wytłumaczenie) jeśli piszę głupoty.
Kupiłem internet LTE z Play-a. Początkowo transfer był dobry (DL/UL ~10/8 Mbps), po pewnym czasie dramatycznie spadł (DL/UL ~3/6 Mbps). Z góry zaznaczam że problem nie wynika z transferu (nie wykorzystałem nawet 10% limitu). Zrobiłem sobie rajd po BTSach okolicznych. Ten, z którym się łączę jest absolutnie najgorszy - wszędzie indziej prędkości >10 Mbps.
Rzecz jest następująca - czy jest jakiś sposób, żeby wybrać z którym BTSem się łączę jeśli jestem w zasięgu więcej niż jednego?
Zaznaczę, że mam wrażenie, że początkowo, modem łączył się właśnie z tym minimalnie dalszym BTSem. Zasięg był dużo gorszy niż obecnie ale jednocześnie transfery były dużo wyższe. Niestety nie jestem tego na 100% pewien, bo skoro działało dobrze, to nie zapisywałem cellID i innych parametrów.
Mój modem to e3272 (hilink ale już widziałem sposób żeby zrobić z niego zwykły) ale rozważam zakup czegoś z normalnym gniazdem antenowym.
BTSy:
- lepszy transfer ale dalszy - Play ID: WAR3051, Warszawa ul Poleczki 13,
- gorszy transfer ale bliższy Play ID: WAR3011 Warszawa ul Puławska 435a
Uprzejmie proszę o pomoc.
Sposób na wybór BTSa
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Re: Sposób na wybór BTSa
piecho007, jedyna opcja zmiany stacji, z którą się łączysz to zakup anteny kierunkowej. Przy tak dużej gęstości stacji jak w stolicy nie będzie potrzebna jakaś mocna antena, ale z drugiej strony chodzi o wykorzystanie kierunkowości anteny i jej wąskiej wiązki promieniowania. Niestety, ale np. antena Cybertecha 10 dBi ma kąty 60 stopni, a 15 dBi już 30 stopni.
Ten rejon w Warszawie jest dosyć mocno nasycony, jak nie przesycony. Obciążenie robi swoje.
Ten rejon w Warszawie jest dosyć mocno nasycony, jak nie przesycony. Obciążenie robi swoje.
-
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Właśnie o niej pisałem. Tylko z mocnymi antenami jest też czas, bardzo rzadko, że się "przestrzeli" stację bazową i skacze sygnał między dwiema w jednej linii. Zobacz na mapce od miejsca montażu przez stację docelową, aż kilka km dalej czy nie ma jakiejś jeszcze stacji w tej samej linii.
-
To Warszawa, są ze cztery
No nic, spróbujemy co z tego wyjdzie. Dzięki!