Modem + router do 250zł (HSPA+) Orange.

Dyskusje na temat wyboru sprzętu. Jaki modem, telefon do GPRS/EDGE/UMTS/HSDPA/HSUPA, jaką przejściówkę, kabel do telefonu... itp. mam wybrać?

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Res3t
Początkujący użytkownik forum

Modem + router do 250zł (HSPA+) Orange.

Post autor: Res3t »

Witam wszystkich serdecznie ! :) to mój pierwszy post na forum, więc SIEMKA.

Kończy mi się umowa na CDMA. Chciałbym przedłużyć umowę na internet i przejść na HSPA+. Wiąże się to z wyborem nowego urządzenia, bo aktualny router axesstel mv610 nie pójdzie na HSPA+. U mnie w domu w ciągu 1 okresu rozliczeniowego zużywa się bardzo dużo transferu (nocą, bo za dnia po wyczerpaniu limitu jest tragedia) dlatego bardziej interesuje mnie oferta bez urządzenia za 49.90 (podobno można wynegocjować lepsze warunki - i tu pytanie jak zmanipulować żeby dali jakąś ciekawszą ofertę?). Do tego chciałbym dokupić urządzenie: router z funkcją modemu lub modem + router, koniecznie z wejściem do anteny zewnętrznej, bo u mnie z zasięgiem jest trochę kiepsko na zwykłych modemach. Nie musi posiadać LTE, ponieważ nie będzie u mnie dostępne przez te najbliższe 2 lata.

PS: Wiem, że w PLAY dostanę internet bez limitu (nie tylko na papierze) ale nie ma u mnie BTS playa. Jestem w zasięgu BTS UMTS900 od orange. Pozdrawiam Krzysiek.
Ostatnio zmieniony 2014-12-22, 16:19 przez Res3t, łącznie zmieniany 1 raz.
Anielska moc anielskie piękno
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Re: Modem + router do 250zł (HSPA+) Orange.

Post autor: ja.michal »

Skoro masz zasięg jedynie 3G 900 to wystarczy coś taniego i prostego. Nada się np. Huawei B683 (wejście antenowe SMA).
Względnie router Huawei D100 (prosty, nie wiesza się, idealnie działa z modemami Huawei) za jakieś 40-60 zł + jakiś modem Huawei na USB z U900 np. E3131.
Oczywiście wszystko mowa o używanym sprzęcie. Nie wiem tylko czy przypadkiem zestaw router + modem nie wyjdą tyle samo co ten B683. B683 ma już WiFi 802.11n i zdecydowanie lepsze, zakręcane złącze antenowe SMA.

Co do oferty Orange to na przedłużenie powinieneś dostać propozycję -30% na abonament + 40% więcej danych, ale mogło się coś zmienić. Teoretycznie przy opcji na 2 lata 84 GB za 41,93 zł miesięcznie. Musisz jednak pytać Orange. Najlepiej wysłać wypowiedzenie, łatwiej negocjować.
Do tego dorzucasz Szczęśliwe Godziny 0:00-12:00 za 9,99 zł miesięcznie i masz praktycznie bez limitu.
Res3t

Obecnie mam abonament 49 z gorszami + szczęśliwe godziny = 55zł miesięcznie za CDMA. Można tak zwiększyć lub zmniejszyć zobowiązanie miesięczne? I gdzie najlepiej odezwać się w sprawie wynegocjowania warunków umowy? W salonie? Dzwonili już w sprawie przedłużenia (matka rozmawiała) i zaproponowali śmieszne warunki jak dla nowego klienta. Podziękowała im na razie i do tej pory zero odzewu.
Skrillex
Stały użytkownik forum

Post autor: Skrillex »

Możesz podać swoją miejscowość ? Nie chce mi się wierzyć że w promieniu 10-15km nie masz żadnego nadajnika. HSPA+ przy dobrej antenie złapiesz z 10km. Zdarzały się przypadki że ludzie którzy byli na skraju zasięgu "na zewnątrz" internet z anteną chodził bardzo dobrze. Może byśmy coś doradzili. Teraz t-mobile i orange współdzielą swoje nadajniki. Tak więc możesz wziąć internet zarówno z orange i t-mobile (warto oczywiście sprawdzić czy twój nadajnik jest już po "modernizacji" ). Do samego hspa+ poleciłbym Ci ZTE MF60. Jest to router przenośny. Także prosiłbym o miejscowość to bym pomógł w doborze najlepszego internetu.

[ Dodano: 2014-12-22, 15:02 ]
Warto tych z orange postraszyć typu że przechodzisz do innej sieci bo kiepskie warunki itp. Tak możesz zwiększyć lub zmniejszyć. (chodź dla tych co dzwonią najlepiej zwiększyć :D) Zadzwoń najlepiej na infolinię. Wydaję mi się że tam dostaniesz najlepszą ofertę (w t-mobile tak jest). Z tym wymówieniem umowy nie wiem jak jest. Bo ja z plusa wymawiałem i nikt do mnie nie dzwonił.
Play jako jedyny określił ofertę "bez limitu". Za to go propsuje :)
Res3t

Napisałem przecież, że mam HSPA+ :D Mieszkam w linii prostej 4-5km od nadajnika orange/t-mobile, teren jest trudniejszy troszeczkę stąd ten słabszy zasięg. Na telefonie mam hspa+(do 4 kresek zależy w której części domu jestem) a czasem spadnie na starszą technologię, na modemie usb od znajomego trzymało 2 czasem na furii 3 kreski hspa+, ale chwilowo.

Co do modemu, który poleciłeś (ZTE MF60) to nie wezmę go. T-mobile wcisnęło to wujkowi, i ma same problemy z tym ustrojstwem. Czasem ma jazdy (nie może się połączyć). Mam pakiet w smartfonie i nie potrzebuję internetu przenośnego, bo to ma być internet do domu (brak możliwości stałego łącza, brak LTE). Musi być dość szybko i stabilnie no i żeby sieć w domu jakoś pracowała.
matek451
Guru bezprzewodowy

Post autor: matek451 »

Jesli ten BTS NetWorks pracuje jedynie na UMTS900 z HSPA+ to tak jak radził Michał najtańsza opcja to B-683 i do niego antena na 900MHz. Na dystansie 4-5 km powinna wystarczyć ATK-10/850-960. Jeśli chodzi o schemat postępowania to złóż wypowiedzenie w salonie Orange. Konsultant powinien cię połączyć z Działem Utrzymania Klienta, jeśli nie to zażądaj tego od niego. Tylko DUK może dać ci zniżkę 30% i większy o 40% limit. W salonie czy BOK dostaniesz standardowe oferty. Zastanawia to DC na tej aplikacji, może jednak UMTS2100 działa gdzieś w pobliżu. ( możliwe, że na pozwoleniu T-Mobile). Oczywiście nie baw się w routery mobilne MiFi a już ZTE MF60 czy MF63 to całkowita porażka.
Res3t

Na mapce jest tylko UMTS900, sprawdzałem jeszcze 2 innymi aplikacjami (jest też aplikacja BTsearch) i pozostałe 2 już pokazały tylko hspa+. Jakiś błąd musiał być ;) Dzięki za pomoc. Pozdrawiam.

Wpadnie zestaw HUAWEI B683 + ATK-20 :)
Skrillex
Stały użytkownik forum

Post autor: Skrillex »

Kumpel ma mf60 i nie narzeka. Nie skarżył się na ten modem. No ale twoja decyzja. Kto co chce :) .
Play jako jedyny określił ofertę "bez limitu". Za to go propsuje :)
ODPOWIEDZ