3G na kartę, na podróże/weekendy

[Reklama] Telefony satelitarne wszystkich sieci Thuraya, Iridium, Inmarsat https://ts2.shop/pl/3-telefony-satelitarne

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
narvego
Początkujący użytkownik forum

3G na kartę, na podróże/weekendy

Post autor: narvego »

Witajcie,

Poszukuję najoptymalniejszego rozwiązania. Potrzebny mi Internet w tablecie, gdzie nie zawsze mam WiFi. Z Internetu będę na nim korzystał sporadycznie, ale jeśli już to intensywnie. Głównie w czasie kilkugodzinnych podróży czy też co wekendy, i wtedy zazwyczaj już od piątku. Niestety nie mam wbudowanego modemu LTE, pozostaje tylko 3G.

Testowałem dotąd kilka prepaidów ale z żadnego nie jestem jeszcze ekonomicznie zadowolony. Opcja na abonament odpada. Nie będę przez 3G pobierał ani oglądał filmów, jedynie przeglądał www, korzystał z komunikatora, poczty (załączniki czasem będą, ale max kilkadziesiąt MB i rzadko). Co wybrać?

Wstępnie upatrzyłem sobie starter 50 zł / PLAY, który podobno ma 12 mcy wazności konta, i 1 GB transferu co miesiąc. Dodatkowo za 5 zł/mc jest tam ponoć dostępna usługa nielimitowanego przeglądania stron www. Nawet jeśli miałbym wydać te 50 zł co 6mcy, to jest to nadal bardzo atrakcyjna dla mnie oferta. Czy kusić się na to? A może jest coś lepszego? Co polecacie?
Awatar użytkownika
Norfnet
Stały użytkownik forum

Re: 3G na kartę, na podróże/weekendy

Post autor: Norfnet »

W Twoim przypadku myślę że dobrym rozwiązaniem jest zakup na Allegro prepaidu Orange ważnego przez rok z limitem 26,4 czy nawet 150 GB-to zależy od Ciebie.Wydatek jednorazowy i nie jesteś uwiązany abonamentem.
Profesor Doktor Wiktor Wektor
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Post autor: ja.michal »

Jeżeli będziesz miał zasięg Playa to mają bardzo dobrą ofertę. Dodatkowo, poza www bez limitu za 5 zł możesz włączyć weekend bez limitu za 10 zł (na miesiąc czyli 4 weekendy).
Awatar użytkownika
fidodido
Specjalista bezprzewodowy-junior

Post autor: fidodido »

Wydaje mi się że dobry rozwiązaniem będzie Orange Free z allegro sam mam korzystam i jestem bardzo zadowolony.
DejaVu
Specjalista bezprzewodowy-senior

Post autor: DejaVu »

W Orange na kartę można wysłać sms pod 8002 o treści start , i czy się zasili konto czy nie jest ważne przez rok :cfaniak: sam tak robię bo nie raz przepadała mi kasa jak nie zasiliłem konta w terminie ;) jakoś nie jestem uzależniony od komórki :hyhy:
V4NzI
Specjalista bezprzewodowy-junior

Post autor: V4NzI »

ja.michal pisze:Jeżeli będziesz miał zasięg Playa to mają bardzo dobrą ofertę. Dodatkowo, poza www bez limitu za 5 zł możesz włączyć weekend bez limitu za 10 zł (na miesiąc czyli 4 weekendy).
Z Playem jest problem w niektórych miejsach, jadąc pociągiem z Wawy do Krakowa czy Bydgoszczy w sumie całą drogę, Plus też 3G rzadko łapie, raczej EDGE, Orange/T-Mobile nie testowałem ale mogę po świętach.
Plus 20GB/ Play 55GB / Huawei E5170 LTE / Huawei E3131

Play
http://www.speedtest.net/result/3633946541.png

Plus
http://www.speedtest.net/result/3537145216.png
narvego
Początkujący użytkownik forum

Post autor: narvego »

V4NzI pisze:Z Playem jest problem w niektórych miejsach, jadąc pociągiem z Wawy do Krakowa czy Bydgoszczy w sumie całą drogę, Plus też 3G rzadko łapie, raczej EDGE
EDGE mi w zasadzie awaryjnie styknie, może nie jest to zawrotna prędkość ale stronka www się w autobusie otworzy :) na miejscu w mieście HSPA złapie już na pewno bez problemu.
MKwiatusz3K
Specjalista bezprzewodowy-senior

Post autor: MKwiatusz3K »

W Play jest tyle dobrze że jak jestem w podróży to włączam na sztywno roaming np: Orange i mam cały czas zasięg Orange który w podróży jakoś najlepiej mi działa
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Post autor: wojteks »

MKwiatusz3K pisze:W Play jest tyle dobrze że jak jestem w podróży to włączam na sztywno roaming
To dotyczy tylko taryf głosowych. Taryfy internetowe łączą się tylko z własnym zasięgiem (Playa) 3G/4G/LTE.
Nie pomagam na PW!
ODPOWIEDZ