Antena kierunkowa czy dookólna

Informacje na temat podłączania i doboru anten GSM (GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA i HSUPA), lokalizacji nadajników, zasięgów, wymuszania EDGE/3G, funkcjonowania sieci i awarii BTS-ów.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
hermanaw
Początkujący użytkownik forum

Antena kierunkowa czy dookólna

Post autor: hermanaw »

Witam, Wesołych Świąt!!!

Drodzy forumowicze mam do was pytanie w związku z wybraniem anteny do odbierania internetu mobilnego.

Sytuacja wygląda w ten sposób, że posiadam router Axesstel MV411R od orange. Do którego jest podłączona antena ZDJECIE (ta po prawej). Moja lokalizacja to LINK (Nurzec-Kolonia). Internet przy dobrych wiatrach działa tak SpeedTest Jednak niekiedy ma kryzys i prędkość potrafi spaść o co najmniej połowę.

Co ciekawe antena stoi na oknie ze strony Miedwieżyków na wysokości 1 piętra może ciut wyżej. Na antenie dołączonej do modemu zasięgu zupełnie nie łapało. Jeżeli chodzi o zasięg jest kiepsko na telefonie mam jedną kreskę (sieć play) albo i tego nie.

Chciałbym zakupić antenę którą bym zamontował na wysokości na moje oko około 7m nad ziemią. Powyżej dachu.

Jak myślicie czy lepsza antena dajmy na to coś takiego LINK coś by dała? Jaką antenę kierunkową czy dookólną wybrać? Czy prędkość by podskoczyła? Sądzicie że inni operatorzy dali by leszy zasięg?

Pozdrawiam i jeszcze raz WESOŁYCH ŚWIĄT
Baldwin
Stały użytkownik forum

Re: Antena kierunkowa czy dookólna

Post autor: Baldwin »

W odległości 5-7 kilometrów masz BTS-y Orange z LTE. Chcąc z tego korzystać czeka cię wymiana sprzętu.
hermanaw
Początkujący użytkownik forum

Post autor: hermanaw »

A jakiego sprzętu bym potrzebował żeby to działało dobrze? Nie wspomniałem wcześniej mam jeszcze mvh650 od orange.
DejaVu
Specjalista bezprzewodowy-senior

Post autor: DejaVu »

http://www.cybertech.com.pl/p68,antena- ... kabel.html kup tę antenę .
Baldwin
Stały użytkownik forum

Post autor: Baldwin »

W pierwszej kolejności potrzebujesz modem które obsługuje LTE. Z całą pewnością także antenę. Poczytaj troszeczkę forum. Znajdziesz tu odpowiedź na każde pytanie.
matek451
Guru bezprzewodowy

Post autor: matek451 »

Zacznijmy od zasięgu 3G w Orange. Wg ich mapy Nurzec Kolonia jest na granicy zasięgu. Najbliższy BTS 3G NetWorks znajduje się w Zalesiu, około 6- 7km od ciebie. Działa prawdopodobnie tylko UMTS2100, jeśli chodzi o UMTS900 to tylko pozwolenie podobnie jak na LTE1800Orange. Trzeba sprawdzić czy UMTS900 W Zalesiu działa. Ponieważ to rejon przygraniczny to NetWorks w takich lokalizacjach zrezygnował z UMTS900. Nie działa też UMTS900 NetWorks Milejczyce. Jak widać z zasięgiem 3G możesz mieć problem. Pewny jest tylko CDMA z BTS-a Orange w Miedwieżykach. Do CDMA 450 potrzebujesz anteny wymienionej przez @Deja Vu. Wracając do 3G to trzeba się najpierw upewnić co do BTS-a Zalesie. Czy działa tylko UMTS2100,jeśli tak to można spróbować na MVH650 i antenie zewnętrznej na 2100MHz o dużym zysku. Co innego gdyby działał UMTS900 w tej lokalizacji ale to wymaga potwierdzenia.
Awatar użytkownika
krystianb
Guru bezprzewodowy

Post autor: krystianb »

DejaVu pisze:http://www.cybertech.com....-10m-kabel.html kup tę antenę .
Tylko chyba konektor nie ten co trzeba. mhv650 ma chyba tnc taki sam jak staruszki 4xx
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!
ODPOWIEDZ