Jaką antene wybrać?
Moderator: Moderatorzy
- jaras99
- Stały użytkownik forum
Jaką antene wybrać?
Witam!!
Mam iplusa i comandera2 i chciałbym poprawić zasięg połączenia.Modem ściąga mi edge z nadajnika oddalonego ode mnie o ok 4,5 km. i zasłania go kilka drzew ale ze szczytu domu powinienem widzieć szczyt tego nadajnika.Jaką polecalibyście mi antenę!Czekam na odp.
Pozdrawiam
Mam iplusa i comandera2 i chciałbym poprawić zasięg połączenia.Modem ściąga mi edge z nadajnika oddalonego ode mnie o ok 4,5 km. i zasłania go kilka drzew ale ze szczytu domu powinienem widzieć szczyt tego nadajnika.Jaką polecalibyście mi antenę!Czekam na odp.
Pozdrawiam
-
- Mistrz bezprzewodowy
Re: Jaką antene wybrać?
Przeczytaj najpierw ten temat:
http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?t=5736
Jeśli masz iPlusa to pewnie potrzebna będzie antena na 900MHz.
http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?t=5736
Jeśli masz iPlusa to pewnie potrzebna będzie antena na 900MHz.
- jaras99
- Stały użytkownik forum
Nadajnik nadaje na 900MHz.Kabel do tej anteny musiałby być długi ok 15m.Mieszkam na wiosce a nadajnik też jest ale w innej wiosce więc raczej lepsza będzie kierunkowa ale jaką powinienem wybrać??ATK10 czy ATK20??Czekam na odp.Pozdrawiam
- sardo nunspa
- Stary wyga bezprzewodowy
Dobrze by było abyś najpierw zmierzył ile masz downloadu w kb/s żeby było wiadomo czy warto kupować i jaką antenę. Na taką odległość to albo dookólny bat albo ATK10. Kabel 15 m to dosyć dużo i będą jakieś straty. Podaj też jaką masz siłę sygnału teraz, bez anteny.
Latka lecą...
- jaras99
- Stały użytkownik forum
Jeśli chodzi o download to jest on dosyć różny ale mieści się w od 5KB\s(40kb\s) do 15KB\s(120kb\s), na początku miesiąca ok 20KB\s(160kb\s).Siła sygnału też cały czas sie zmienia(zależy od pogody)ale tak od 12 do 17.
- sardo nunspa
- Stary wyga bezprzewodowy
Jeżeli kupisz antenę kierunkową i ustawisz w stronę nadajnika musisz się upewnić, że w tamtym kierunku nie ma następnego BTSa tego samego operatora. Może się tak zdarzyć, że antena będzie przeskakiwać na odleglejszy BTS i łapać tylko GPRS. Poczytaj też o kablu KLIK
Bo wdaje mi się, że kabel 15m jest trochę za długi.
Bo wdaje mi się, że kabel 15m jest trochę za długi.
Latka lecą...
-
- Mistrz bezprzewodowy
Z tymi przeskokami to do końca nie wiadomo jak to jest. Reguła jest taka, że przelogowuje na najsilniejszy sygnał, więc BTS stojący dalej, z tyłu będzie miał go słabszy i przeskoku raczej nie będzie. Ale czasem występuje taka żąglerka i to przy sporych różnicach w sile sygnału, że nie wiadomo o co chodzi np:sardo nunspa pisze:Jeżeli kupisz antenę kierunkową i ustawisz w stronę nadajnika musisz się upewnić, że w tamtym kierunku nie ma następnego BTSa tego samego operatora. Może się tak zdarzyć, że antena będzie przeskakiwać na odleglejszy BTS i łapać tylko GPRS.

http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=48553
Jak widać nawet antena dookólna nie pomogła tego ustabilizować

- jaras99
- Stały użytkownik forum
Wydaje mi się że nie w pobliżu innego nadajnika plusa a jak jest to o 8 km od mojego domu.Kabel mógłbym mieć krótszy ale wtedy antena byłaby niżej i zasłaniały by drzewa ten nadajnik.Więc co uważacie kupić antenę??Jak już to jaką??
-
- Mistrz bezprzewodowy
Jeśli tak to lepiej wziąć dłuższy kabel i mocniejszą antenę (ATK20).
-
- Użytkownik forum
ja też mam ten sam problem tylko że modem łapie zasięg GPSa nie jak powinien EDGE ,zasieg miałem 3/7 i przerywał mi neta ale zakupiłem antene ATK-401 14db http://telkob.inkontrahent.pl/index.php ... 0&rg=0&sg= taki mi doradzili w sklepie i zobacze jak poprawi zasięg na pewno poinformuje was o tym
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez kolek3, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Stary bywalec bezprzewodowy
GPSa czy GPRSa? Bo to bardzo duża różnicakolek3 pisze:modem łapie zasięg GPSa nie jak powinien EDGE

Pozdr, (R) BliSki. (tm)
Pytania dotyczące kwestii technicznych tylko na forum. Pamiętaj PW to nie helpdesk.
Pytania dotyczące kwestii technicznych tylko na forum. Pamiętaj PW to nie helpdesk.
-
- Użytkownik forum
chodziło mi o GPRSa sorki za błąd
[ Komentarz dodany przez: BliSki: 2008-01-01, 13:17 ]
Spoko
[ Komentarz dodany przez: BliSki: 2008-01-01, 13:17 ]
Spoko

-
- Stary bywalec bezprzewodowy
I jak ta antenka? Dała coś? Bo coś mi pisałeś na PW, że masz problem. Patrzyłeś na mapki zasięgu?kolek3 pisze:łapie zasięg GPSa nie jak powinien EDGE
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
-
- Użytkownik forum
hmmmm jeszcze antenki nie dostałem ale na pewno napisze ,patrzałem na tę mapkę, byłem tam ale nie wiem czy niesulice bo jest chyba najbliżej nadają na 1800 czy na 900 czy kierować na niesulice czy na inną antene BSTa{sorki jeżeli coś napisałem żle ale <font color="#FF00FF"><b>»»nie mam««</b></font> wcale pojęcia na temat BSTów ,wejśc i innych rzeczy ,dopiero ucze sie}