Witam . Najbliższy nadajnik LTE oddalony odemnie ok 11 km jest na ul. Strykowskiej w Łodzi._Pytanie jest czy jest sens kupować antene LTE ? Jeśli już to chciałbym żeby ta antena mogła odbierać także 3G . Najbliższa antena 3G plusa oddalona jest ode_mnie o jakieś 4 km a sygnał mam często w aplikacji plusa na 1 kreske (?) a w Routerze waha się często od 25 % do 71% .
Proszę o opinię, mieszkam dokładnie na Osse .
Antena 3G/4G
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
Antena 3G/4G
Ostatnio zmieniony 2014-12-28, 11:08 przez lagerek123, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Guru bezprzewodowy
Re: Antena 3G/4G
Witam w rejonie, na terenie którego Plus od 4 lat nie zrobił nic w celu modernizacji sieci i nic nie zrobi w najbliższej przyszłości. Przy ul. Strykowskiej 269 Mobyland ma tylko pozwolenie na BTS LTE1800, które nigdy nie zostanie uruchomiony( oficjalna informacja konsultanta Plusa). Także pozwolenia w Strykowie i Głownie są od dawna ale nieuruchomione. Wybór tego operatora to jedna wielka pomyłka. proponuję przy najbliższej okazji mu podziękować i przejść do Play. Do kiedy umowa? Zasięg 3G w Plusie masz z BTS-a UMTS900 Aero2 i HSPA+ z Warszawskiej2 w Strykowie lub z takiego samego BTS-a w Gozdowie. W Strykowie na Warszawskiej działa też BTS UMTS2100 Plusa z HSPA+DC. Jeśli chcesz korzystać z UMTS2100 i HSPA+DC ( do 43,2Mb/s) to potrzebujesz anteny na 2100MHz. Do UMTS900 z HSPA+( do 21,6Mb/s) wymagana antena na 900MHz. Na LTE w Plusie nie masz żadnych szans. Możesz korzystać z LTE w Play , BTS w Strykowie, Warszawska 42 działa w LTE1800 oraz UMTS900 i UMTS2100. Na antenie Dual LTE na 1800MHz spokojnie skorzystasz z LTE Play. Pora pożegnać się z pseudoliderem LTE w Polsce czyli Plusem. Na naszym terenie( mieszkam na Imielniku-Strykowskiej) ten operator to dno i metr mułu. Sam mu podziękowałem i korzystam z Play, faktycznego lidera LTE.
-
- Początkujący użytkownik forum
Dzięki wielkie, nie wiedziałem że jakiś operator w Strykowie ma LTE . Boję się Playa bo ma ograniczenia do 25 Mb/s , lecz u mnie na wsi (mieszkam na Ossem 5 km od Strykowa) 3 Mb/s to już jest moc . Na miedzi maksymalnie u nas leci 2 Mb/s wygwizdowie osiemnaście... Dzięki wielkie za pomoc , na szczęście umowa właśnie mi się kończy . Zmiana operatora to tylko kwestia czasu .
[ Komentarz dodany przez: ja.michal: 2014-12-29, 23:47 ]
Tak proszę na forum nie pisać.
[ Komentarz dodany przez: ja.michal: 2014-12-29, 23:47 ]
Tak proszę na forum nie pisać.

Ostatnio zmieniony 2014-12-29, 23:47 przez lagerek123, łącznie zmieniany 2 razy.
-
- Guru bezprzewodowy
Kup starter z Play i zrób testy na zewnątrz, na MF821 wymuś tylko LTE. Wg mapy Play zasięg LTE jest u ciebie na zewnątrz. Play na naszym terenie zmodernizował sieć około rok temu. w tym czasie Plus nie zrobił nic, pytałem wielokrotnie o ten BTS LTE1800Mobylandu a Imielniku , miał być powieszony na maszcie Orange ale się nie dogadali. W tym czasie oprócz Play sieć zmodernizował też Orange i T-Mobile w ramach NetWorks. W tej chwili Plus/CP w tym rejonie to dno i metr mułu. Najbliższy BTS LTE1800 Mobylandu działa na Dąbrowie , WSRL między Kalonką a Nowosolną. Radzę zmienić operatora.