Antena 900 czy 2100MHz? A może LTE?

Informacje na temat podłączania i doboru anten GSM (GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA i HSUPA), lokalizacji nadajników, zasięgów, wymuszania EDGE/3G, funkcjonowania sieci i awarii BTS-ów.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
mateush
Użytkownik forum

Antena 900 czy 2100MHz? A może LTE?

Post autor: mateush »

Witam serdecznie.

Jestem na etapie wyboru najbardziej optymalnej oferty mobilnego Internetu. Zdecydowałem się na Play ze względu na korzystną ofertę.
Posiadam modem ZTE MF669 i starter VM do testów, a także chiński mini router z USB KLIK. W domu zasięg nie jest zbyt dobry. Strony długo się ładują, YT zacina, jest niewiele lepiej niż w Aero2. Stąd decyzja o antenie.
Dokonałem dziś wielu pomiarów na zewnątrz budynku. Korzystałem z TNI. Niestety nie mogłem testować zasięgu na MF669, ponieważ nie mogłem się połączyć z siecią przy pomocy tego programu (błąd 678), a poza tym dla ZTE nie ma możliwości wymuszenia pasma. Przynajmniej ja nie znalazłem.
Bazowałem na Huawei EM820W wbudowanym w laptopa. Nie wiem jaka jest moc tego modemu w porównaniu z MF669.
Dane z TNI i speedtest.net

Wyniki dla 2100MHz
  • -Moc sygnału: -97dBm, 25%, CSQ8,
    -download: 1.81Mb/s up 1.13Mb/s ping: 47ms
    -download: 1.95Mb/s, up: 1.78Mb/s ping: 47ms

W innym miejscu:
    -Moc sygnału: -99dBm, 22%, CSQ7,
    -download: 7.88Mb/s up 1.79Mb/s ping: 43ms
    -download: 7.84Mb/s, up: 1.82Mb/s ping: 41ms
W tych miejscach jest możliwe zamontowanie anteny, a nawet modemu i mini routera (w pobliżu budynków gospodarczych), a stamtąd skrętką do domu. Przy domu sygnał był słaby.

Wynik dla 900MHz (pomiary odpowiednio w tych samych miejscach):
  • -Moc sygnału: -91dBm, 35%, CSQ11,
    -download: 2.01Mb/s up 3.21Mb/s ping: 52ms

W innym miejscu:
    -Moc sygnału: -95dBm, 29%, CSQ9,
    -download: 2.19Mb/s up 3.71Mb/s ping: 55ms

Przy ścianie domu:
    -Moc sygnału: -89dBm, 38%, CSQ12,
    -download: 1.76Mb/s up 1.68Mb/s ping: 55ms

Przy drugiej ścianie domu:
    -Moc sygnału: -95dBm, 29%, CSQ9,
    -download: 1.94Mb/s up 1.25Mb/s ping: 55ms
Wewnątrz budynku (tylko 900MHz - brak 2100):
  • -Moc sygnału: -101dBm, 19%, CSQ6
    -download: 1.03Mb/s up 1.26Mb/s ping: 79ms
    -download: 2.57Mb/s, up: 1.05Mb/s ping: 80ms
Mimo to na zewnątrz budynku subiektywnie jest znacznie lepiej. Strony szybciej się ładują, nawet youtube 1080p działa płynnie (z pewnym wyjątkiem dla 900MHz).

Jeśli chodzi o lokalizację, to do nadajnika mam wg BTSearch w linii prostej 4,1km.
Tuż za BTS'em jest niewielkie wzgórze, następnie obniżenie terenu (większość odległości), po czym znów wzgórze i zabudowania. O widoczności nadajnika nie ma mowy.
W pewnej odległości od domu jest miejsce, gdzie "prawie" widać BTS, ale wyniki pomiarów nie są rewelacyjne.

W jaką antenę warto zainwestować? Podobno mając zasięg na 2100MHz można ryzykować z LTE. Może warto w takim razie zainwestować w taką antenę? Teraz antena, za jakiś czas modem? Czy da się sprawdzić w którą stronę jest skierowany nadajnik LTE?

Póki co rozważam następujące anteny:
Pod kątem LTE:
http://www.dipol.com.pl/antena_atk-log_ ... 7056_5.htm - wydaje mi się być optymalną pod kątem ceny i możliwości. Niestety może być duży problem z wymuszeniem 2100MHz z modemu podłączonego do routera.
Na 2100MHz:
http://www.dipol.com.pl/antena_atk-p1-2 ... _A7046.htm - czy tak niewielki zysk wystarczy?
Brałem pod uwagę jeszcze ATK 10, ale pasmo 900MHz chyba nie ma sensu.

Proszę o sugestie.

P.S: Jeśli chodzi o LTE, to wg BTSearch na razie wydane jest pozwolenie, natomiast wg rzecznika Play i jego wypowiedzi na Fb LTE już jest w mojej miejscowości.
matek451
Guru bezprzewodowy

Re: Antena 900 czy 2100MHz? A może LTE?

Post autor: matek451 »

Najnowsze informacje na temat LTE Play http://www.blogplay.pl/2014/12/70-popul ... te-w-play/ Jesli BTS jest na tej liście to działa. Na BTSearch tylko pozwolenia a mapa zasięgu Play często jeszcze nie pokazuje LTE z tych BTS-ów. Jeśli zależy ci na prędkościach to LTE z tej odległości na antenie Dual LTE 1800MHz spokojnie zadziała. Do korzystania konieczny modem/router z LTE . Wybór anten oczywiście błędny. Jedna wielozakresowa o minimalnym zysku na 1800MHz i 2100MHz a druga to słaby panel na 2100MHz.
mateush
Użytkownik forum

Mojej miejscowości nie ma w tej aktualizacji, ale jest już uwzględniona na mapie zasięgu Play Niestety moja posesja jest trochę niedoświetlona. Trudno powiedzieć czy jest zasięg czy nie, póki się tego nie sprawdzi, a nie chcę otaczać się niepotrzebnym sprzętem. Dlatego myślałem o antenie obsługującej przynajmniej dwa zakresy (1800 +2100) w nadziei że w razie braku LTE przynajmniej antena się przyda. Poza tym najtańszy modem + polecana na tym forum antena to koszt ok.300zł

W takim razie jaką antenę powinienem wybrać na częstotliwość 2100MHz? Czy muszę szukać dużych zysków, skoro na modemie w laptopie uzyskałem dosyć dobry wynik (7.88Mb/s, ping: 43ms)?

A jak wygląda sprawa TNI i modemów ZTE?
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Post autor: ja.michal »

mateush, jeżeli 2100 MHz "dolatuje" to tym bardziej powinno 1800 MHz.

Pomiaru zasięgu nie dokonuje się patrząc na parametry sygnału (dBm, Ec/Io, itd.). Prędkość w drugiej kolejności. Sprawdź jakie masz aktualnie parametry sygnału.
mateush
Użytkownik forum

ja.michal, też tak mi się wydaje. Z resztą gdzieś już przeczytałem taką informację na forum.

W takim razie na jakie parametry muszę zwrócić uwagę? W pierwszym poście podałem dBm, %, CSQ.
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Jak dobrze pamiętam to -51 dBm to najlepszy sygnał. Im bliżej niego tym lepiej.
mateush
Użytkownik forum

O takim wyniku mogę pomarzyć. Na zewnątrz udało mi się uzyskać sygnał na poziomie -100 -93dBm.
Z racji tego że była dziś o wiele lepsza pogoda niż wczoraj, powtórzyłem pomiary.

Miejsce nr1:
Wczoraj:
Obrazek
Dzisiaj:
Obrazek

Miejsce nr2:
Wczoraj:
ObrazekObrazek
Dzisiaj:
ObrazekObrazekObrazek

Zastanawiam się skąd taka rozbieżność w pomiarach w miejscu nr 2.
Wobec tego jaka antena będzie dobrym wyborem?
17dBi czy może wystarzy 15dBi?
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

mateush, przy tych parametreach brałbym 17 dBi. Sam mam taką i przy nieco mniejszym dystansie (podwyższenie terenu po drodze) z około -100 dBm zrobiło się -77 dBm.

Tylko pytanie. W końcu HSPA+ czy jednak LTE?
Awatar użytkownika
krystianb
Guru bezprzewodowy

Post autor: krystianb »

ja.michal pisze:Sam mam taką i przy nieco mniejszym dystansie (podwyższenie terenu po drodze) z około -100 dBm zrobiło się -77 dBm.
Jeśli porównujesz sygnał w pomieszczeniu z tym z anteny to takie porównanie nie ma sensu, każdy ma inne ściany.
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Na zewnątrz, na poziomie 1 m od gruntu miałem sygnał -95 do -100 dBm. W środku gorzej, czasem rwało połączenie. Na dachu już nie sprawdzałem połączenia bez anteny. Patrzyłem, aby Ec/Io było jak najbliżej dodatnich wartości.
mateush
Użytkownik forum

ja.michal, w sumie rzeczy gdyby udało mi się na HSPA+ uzyskać mniej więcej stabilną prędkość na poziomie tych 7Mbps, to byłbym już zadowolony. Jestem zmuszony na coś się już zdecydować, bo wewnątrz budynku jest bardzo źle. Nawet Aero lepiej działa. Co ciekawe o wiele bliżej i w lepszej widoczności mam BTSa orange (mam oczywiście starter) i jest o wiele gorzej niż w Play. Zwłaszcza wewnątrz budynku.
Antena to konieczność, a łatwiej wydać mi 120zł na pewną technologię niż ryzykować.

Dziękuję za opinię o tej antenie.
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Najpewniejsze będzie 3G 900, ale osiągi nie będą cię zadowalać. Przy tej sytuacji ten panel na 2100 MHz powinien pomóc. Zawsze masz 10 dni na zwrot.
mateush
Użytkownik forum

ja.michal pisze:Zawsze masz 10 dni na zwrot.
No i to jest myśl :D Nie no 900Mhz raczej odpada. Sygnał niewiele mocniejszy, a prędkości kiepskie. Ciągle myślę jeszcze o LTE, albo HSPA+DC. Rozumiem, że ta antena 17dBi od Cybera obsługuje DC? Można sprawdzić inaczej niż na własnym przykładzie czy dany BTS obsługuje DC?

Ta antena też wygląda ciekawie. http://telkob.pl/inkontrahent.php?t=563 ... 0&rg=0&sg= Rozumiem jednak że nie warto na nią patrzeć (dwuzakresowa)?
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

HSPA+ DC to HSPA+ z użyciem dwóch nośnych. To modem i stacja bazowa muszą to obsługiwać. Antena to element pasywny. U siebie na Cybertechu 17 dBi korzystam z HSPA+ DC na DWR-923.
Czy w danej lokalizacji jest HSPA+ DC dowiesz się jedynie dzięki modemowi, który ma obsługę HSPA+ DC i wyświetla taką informację. Innym wskaźnikiem jest prędkość. Powyżej 15-16 Mb/s na 99% jest to HSPA+ DC.

Antena typu Yagi-Uda na 2100 MHz nie jest dobrym rozwiązanie, szczególnie wielozakresowa. Na wyższych częstotliwościach lepiej spisuje się panel mikropaskowy. Anteny na stacjach bazowych to praktycznie tylko panele mikropaskowe.
mateush
Użytkownik forum

Tak myślałem że wszystko trzeba na własnej skórze przetestować. :/

ja.michal, dzięki za rzetelne wyjaśnienie co i jak. Biorę w takim razie tą 17dBi. Przynajmniej ten wspaniały chiński router się przyda. Najwyżej w przyszłości zainwestuję w jakiś modem/router HSPA+DC / LTE.
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Tylko ją dobrze ustaw. ;)
mateush
Użytkownik forum

Antena zamontowana na same święta. Jej lokalizacja może nie jest najlepsza, ale wyniki mnie zadowalają.
Przy długości kabla antenowego 10m (!!!) udało mi się uzyskać -77dBm, 58%, CSQ 18 dla Play.
Test pobierania wygląda tak:
przy śnieżnej pogodzie: bardzo duże opady śniegu, spore zachmurzenie, śnieg na antenie
Obrazek Obrazek
rzeczywista prędkość pobierania: Obrazek
czasem prędkość spada, a czasem rośnie:
Obrazek
Filmy w HD 1080p ładują się doskonale.

Jeszcze raz dziękuję wszystkim za porady. ;)
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Nawet ładnie. Tylko czy, aby na pewno jest HSPA+ DC?
mateush
Użytkownik forum

Prędkości wskazują na to, że raczej nie. Myślałem o zakupie urządzenia HSPA+DC (tym bardziej że router nie zachwyca swoim działaniem), ale chyba nie ma to sensu. MF669 obsługuje HSPA+MIMO do 28,8Mbit, ale DC z tego co wiem nie wspiera. Jeśli tylko prędkość utrzyma się na poziomie 5-6Mbit to będę zadowolony. ;)
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Byłem przekonany, że to test na DWR-923.
W Play jest jeszcze jedna sprawa. Nie na każdej stacji bazowej jest HSPA+ DC. Wypadałoby to sprawdzić na jakimś innym urządzeniu. Jeżeli będzie DC to prędkość powinna skoczyć to prawie 20 Mb/s.

Masz skąd pożyczyć modem?
mateush
Użytkownik forum

Niestety nie. Rozglądam się jednak za routerem LTE. Jeśli coś się trafi w dobrej cenie to kupię.
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

mateush, to może jakiś Plus na próbę na kilka dni? Koszt aktywacji, sprzęt bez sim-locka mają więc można innych operatorów sprawdzić.
mateush
Użytkownik forum

Lepiej będzie chyba kupić router LTE.
Udało mi się lekko zmodyfikować ten chiński router, który wbrew pozorom i opiniom (także na tym forum) okazuje się być całkiem niezły. W międzyczasie trafił też do mnie router do modemu firmy Edimax. Początkowo byłem z niego zadowolony, ale niestety nie wiadomo dlaczego często się rozłącza z siecią 3g (w menu routera wyświetla się connected) i oczywiście nie wznawia połączenia. Szkoda, bo ma całkiem dobry zasięg wifi w porównaniu do tp-linków i jest zasilany z 5V. Póki co wróciłem do chińskiego routera. Zobaczymy jak się sprawdzi na dłuższą metę po modyfikacjach.
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

mateush, jaki zasilacz ma ten Edimax?
mateush
Użytkownik forum

Oryginalny 5V 2A. W tygodniu wszystko ładnie działało. Problemy zaczęły się wczoraj. Tydzień temu też były jakieś kłopty z 3G, ale myślałem że to wina chińskiego routera, bądź słabego zasialcza.
Wszystko byłoby pięknie z Edimaxem gdyby nie to że nie ma opcji wznawiania połączenia. Jest to możliwe jedynie przez restart routera. Fizyczny, bądź zdalny (przez panel admina). Myślę że to Play jest winny całemu zamieszaniu. Na chińskim routerze połączenie również było zrywane (pomogło automatyczne wznawianie i to bez restartu urządzenia :ok: ) aż wreszcie w ogóle nie mógł połączyć się z 3G. Przełączyłem się na Edimaxa, połączenie uzyskałem ale tylko na chwilę. Aktualnie mam w edimaxie Orange. Jak dotąd działa bez zarzutu, tzn nie rozłącza się.
Jeśli nadal tak będzie, to chyba konieczna będzie zmiana operatora. :( Na szczęście nie wiąże mnie żadna umowa. Tyle że oferta innych sieci nie jest zbytnio konkurencyjna.

Tak przy okazji: jak znajdę chwilę czasu napiszę recenzję chińskiego routera, bo jest to moim zdaniem urządzenie warte uwagi zwłaszcza za takie pieniądze.
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

mateush, o jakim ty routerze w końcu piszesz? Huawei jakiś? Edimax jest z Tajwanu.
mateush
Użytkownik forum

Mam dwa routery. Chiński noname, o którym pisałem w pierwszym poście tematu oraz od niedawna edimaxa 6408n.
Chyba miałem rację, że to wina Playa. Na Orange od wczoraj wszystko pięknie działa. Jak tylko włączę sim Play, jest tragedia. No właśnie. A czy karta sim może być wadliwa?
Czasem niebieska dioda w modemie zaczyna migać wolniej.
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

mateush pisze:A czy karta sim może być wadliwa?
Może. Wymiana i tak powinna być darmowa.
mateush
Użytkownik forum

A ja już sam nie wiem co o tym myśleć. Wczoraj cały dzień korzystałem z Orange. W nocy próbowałem uruchomić Play. Router nie mógł się połączyć. Podłączyłem modem bezpośrednio do laptopa. Wyniki były niezłe. TNI pokazało:
-75dBm, 61%, CSQ 19.

Przełączyłem się na router. Udało się zestawić połączenie. W nocy działało to pieknie:

Obrazek Obrazek

Niestety do dziś. Router od czasu do czasu się rozłącza, a przy wznawianiu połączenia ma kłopoty.
Już nie wiem co o tym myśleć.
ODPOWIEDZ