Antena dla częstotliwości 850-900 MHz, jaka lepsza?

Dyskusje na temat wyboru sprzętu. Jaki modem, telefon do GPRS/EDGE/UMTS/HSDPA/HSUPA, jaką przejściówkę, kabel do telefonu... itp. mam wybrać?

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
rio bravo
Stary wyga bezprzewodowy

Antena dla częstotliwości 850-900 MHz, jaka lepsza?

Post autor: rio bravo »

Dostał się w moje ręce modem sierra 306 (z bardzo stabilnym złączem antenowym) - cały komplet z CP wraz z anteną dookólną. Zasięg z polsatu na 850 MHz bez podłączenia tej dosyć małej i poręcznej antenki, mam -99dBm (2 kreski), po podłączeniu anteny z zestawu zasięg się zdecydowanie poprawia - od -80 do -86dBm (4 kreski) i internet działa zdecydowanie szybciej. Chciałbym żebyście podzielili się swoimi spostrzeżeniami w użyciu anten dookólnych i panelowych dla tych częstotliwości. Pomoże to nam w podjęciu decyzji na jaką antenę się zdecydować. Wiadomo, że anteny panelowe są droższe, ale czy na pewno opłaca się w nią inwestować?

Zasięg łapie z odległości 4 km.
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Re: Antena dla częstotliwości 850-900 MHz, jaka lepsza?

Post autor: ja.michal »

rio bravo, nie widziałem anteny panelowej (w domyśle mikropaskowej) na 850-900MHz.

Jeśli chodzi o kierunkowe to yagi ATK10 lub ATK20 będzie się najlepiej przy tej częstotliwości spisywać moim zdaniem.

Co do dookólnych to niestety u nas są tylko magnetyczne i ogólnie ich używanie jest średnio efektywne w domu wg mnie.
Można by było poszukać anteny na 800-900MHz w wersji Marine czyli na jachty i one są niemagnetyczne i działałoby to lepiej niż te magnetyczne na parapetach.

Z tego co dla Polski dostępne to znalazłem dwie.
3dB i 7 dB, ale dawać z przesyłką koło 500zł za antenę o zysku 7dB to dość dużo.

Wg mnie lepiej kupić tą kierunkową ATK20 przy tych 4km do node B. Koszt 70 zł (+ przesyłka) z kablem 10m i końcówką FME nie jest duży.
Awatar użytkownika
sp6huk
Guru bezprzewodowy

Post autor: sp6huk »

ja.michal pisze:rio bravo, nie widziałem anteny panelowej (w domyśle mikropaskowej) na 850-900MHz.
820-890 MHz http://bestpartner.pl/index.php?kategorie=8
840-960 MHz / 1700-1900 MHz http://bestpartner.pl/index.php?artid=2 ... tegorie=28
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Pierwsze widzę te anteny u nich. Widać za dawno nie zaglądałem. :)

Ta pierwsza cenowo to jednak wg mnie za drogo.
Ta druga fajnie wygląda chodź teoretycznie yagi ma większy zysk tutaj. Do tego yagi wychodzi taniej razem z kablem już. Tutaj 115zł netto bez kabla.

Plus panelu to, że tak nie wystaje i (chyba) łatwiej ustawić.
Awatar użytkownika
Patryk
Guru bezprzewodowy

Post autor: Patryk »

Najlepiej klasyczną antenę Yagi - ATK10 lub ATK20 - w zależności od potrzeb.
Te anteny pierwotnie były projektowane właśnie na te częstotliwości, dla TP,a że są dość szerokopasmowe, to po GSMowym "boomie" określa się je jako anteny GSM ;)
Awatar użytkownika
rio bravo
Stary wyga bezprzewodowy

Post autor: rio bravo »

Chodziło mi o spostrzeżenia praktyczne, a nie o teorie - producenci i sprzedawcy wypisują różne rzeczy. Chociaż po kilku postach teoretycznych może ktoś się zdecyduje na antenę typu YAGI i opisze jakie są efekty. Mało jest tego na rynku jeszcze i może wątek się rozwinie...
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

rio bravo, no to z Yagi ludzie korzystali na forum i zadowoleni są. Chyba Patryk nawet ma jakaś.
Co do paneli na te częstotliwości to nie wiem czy ktoś używał.
Awatar użytkownika
Patryk
Guru bezprzewodowy

Post autor: Patryk »

rio bravo pisze:producenci i sprzedawcy wypisują różne rzeczy.
Dlatego najlepiej zdecydować się na konstrukcję sprawdzoną przez kilkanaście lat w służbie profesjonalnej (z resztą nadal używaną przez TPSA w systemach radiodostępu GSM4F).

[ Dodano: 2010-03-25, 22:20 ]
ja.michal pisze:Chyba Patryk nawet ma jakaś.
Tak, nawet kilka :)
Obrazek
DejaVu
Specjalista bezprzewodowy-senior

Post autor: DejaVu »

Panowie a dlaczego przeważnie anteny są sprzedawane z 10m . kablem ;) nie spotkałem jakoś więcej :D czy metr więcej robi jakąś różnicę? Otóż w Plus CDMA mam ATK-20 z 10m. kablem , i ruter musiałem postawić na półce , no i dalej 2m. kabla ''skrętki'' Mam też modem Huawey e3131 do którego chcę dokupić antenę , lecz 10m. to będzie za mało , jeśli antenę zamontuję na kominie :( czy można by było np. zrobić jakiś ''przedłużacz'' z wtykiem jak w modemie i z drugiej strony wtyk/złącze pasujące do wtyku na kablu od anteny?
dexter18

Post autor: dexter18 »

Panowie a dlaczego przeważnie anteny są sprzedawane z 10m . kablem ;) nie spotkałem jakoś więcej :D czy metr więcej robi jakąś różnicę? Otóż w Plus CDMA mam ATK-20 z 10m. kablem , i ruter musiałem postawić na półce , no i dalej 2m. kabla ''skrętki'' Mam też modem Huawey e3131 do którego chcę dokupić antenę , lecz 10m. to będzie za mało , jeśli antenę zamontuję na kominie :( czy można by było np. zrobić jakiś ''przedłużacz'' z wtykiem jak w modemie i z drugiej strony wtyk/złącze pasujące do wtyku na kablu od anteny?
A no czym dłuższy kabel tracisz na zysku anteny. Ja u Siebie mam ATK-20 z 4 metrowym kablem bo skracałem. Jeśli chcesz antenę na kominie, kup puszkę hermetyczną i tam zamontuj router z modemem następnie skrętka do pokoju i dodatkowy AP. Nie poleca się rozwiązania łączenie przewodów antenowych ze względu na straty.
kmy
Mistrz bezprzewodowy

Post autor: kmy »

DejaVu pisze:Panowie a dlaczego przeważnie anteny są sprzedawane z 10m
W firmie Cybertech możesz zamówić kabel tak długi, jak chcesz, nie ma reguły.

Każdy metr najbardziej popularnego kabla H-155 to około 0,45dB straty przy 2000MHz na każdym metrze
http://www.dipol.com.pl/przewod_koncent ... 70_100.htm
dlatego trzeba ograniczać długość jak się da. Oczywiście możesz zamówić i 20 m (około 9 dB straty) plus straty na konektorze i złączce to w zasadzie niweluje zysk dobrej anteny. Kabel antenowy możesz przedłużać np stosując złącze SMA, ale to kolejny 1dB straty o ile prawidłowo wykonasz połączenie, co w warunkach domowych nie jest łatwe.
DejaVu

Za dużo kombinowania ;) do BTS ok 6km. las i tak wyższy od domu , więc antenę dam niżej :D
edyta.
modem w pomieszczeniu łapie HSPA+ i coś koło 100dBm , mi nie zależy na ''kosmicznej'' prędkości ;) tylko na stabilnym łączu :D 6 lat CDMA nauczyło mnie pokory :hyhy:
dexter18

Post autor: dexter18 »

DejaVu pisze:Za dużo kombinowania ;) do BTS ok 6km. las i tak wyższy od domu , więc antenę dam niżej :D
edyta.
modem w pomieszczeniu łapie HSPA+ i coś koło 100dBm , mi nie zależy na ''kosmicznej'' prędkości ;) tylko na stabilnym łączu :D 6 lat CDMA nauczyło mnie pokory :hyhy:
Próbuj z ATK-20. U mnie telefon łapał 3G na poziomie -105 dBm a antena zamocowana ok 9 metrów osiąga - 77 dBM. Także znaczna poprawa.

[ Dodano: 2014-01-11, 19:33 ]
DejaVu pisze:6 lat CDMA nauczyło mnie pokory :hyhy:
Przez 3 lata korzystałem z EDGE, zanim znalazłem to forum a teraz śmigam na 3G i nie narzekam.

Pamiętam jak kupiłem Cybertecha 15 dBi+10 metrów kabla i ustawiałem antenę z modemem E156G. Na 3 metrach sygnał był na poziomie 12% w TNI nie pamiętam dB. Zmieniłem na 6 metrów rurkę i nic. W końcu ustawiłem antenę, modem do routera i nie będę ustawiał bo zmarzłem. A robiłem to chyba w styczniu w tamtym roku. Coś dziwnie zaczęły się "szybko" otwierać strony więc modem do laptopa a tutaj 3G :cfaniak: :cfaniak: .
DejaVu

I ja jechałem na EDGE :hyhy: jakieś 8lat temu nie miałem neta i też byłem szczęśliwy :cfaniak: Pozdrawiam.
DejaVu

Witam .Być może dziś do mnie w końcu dotrze antena ATK10 którą zamówiłem przed świętami , mam nadzieję na poprawę stabilności tego ''3G'' nie wiem też czy nie poszukać lepszego modemu , bo coś mój e3131 znowu się buntuje :facepalm: otóż od wczoraj nie łączy się z netem - wyświetla się komunikat ''zarejestruj się do sieci przed połączeniem'' :szok: nie wiem o co chodzi , chyba wskoczył mi limit :facepalm: chociaż według NetMeter powinienem mieć jeszcze coś ok. 1GB . Po przełożeniu karty do ADU 890w ''łączy'' się z netem po przełączaniu na UMTS-CDMA ale idzie to jak krew z nosa ,więc pewnie limit . Zastanawia mnie to że w TNI nie chce się połączyć pokazuje błąd 633 i ciekawi mnie jaki łapie bts bo nie mogę go znaleźć :gwiazdki: Czasem w tym menadżerze połączeń zamiast ikonki U jak na fotce jest ikonka H.
Przełączyłem się na CDMA z antenką od modemu : Obrazek filmik na YT obejrzałem prawie bez buferowania :zdziwko:

[ Dodano: 2014-12-29, 14:46 ]
W końcu dotarła do mnie antena ATK10 z 10m.kablem i konektorem , i jakoś szału nie ma , trochę muszę ''popracować '' na antenie aby stwierdzić czy zakup był opłacalny :niepewny:
Obrazek

Coś chyba jest nie tak z bts z którego łapię sygnał :facepalm: aplikacja Play Online którą używam przeważnie nie pokazuje ''cegiełek'' przy zasięgu , a tu nagle full zasięg i trochę mniej dBm :zdziwko:
ODPOWIEDZ