Antena dla częstotliwości 850-900 MHz, jaka lepsza?
Moderator: Moderatorzy
- rio bravo
- Stary wyga bezprzewodowy
Antena dla częstotliwości 850-900 MHz, jaka lepsza?
Dostał się w moje ręce modem sierra 306 (z bardzo stabilnym złączem antenowym) - cały komplet z CP wraz z anteną dookólną. Zasięg z polsatu na 850 MHz bez podłączenia tej dosyć małej i poręcznej antenki, mam -99dBm (2 kreski), po podłączeniu anteny z zestawu zasięg się zdecydowanie poprawia - od -80 do -86dBm (4 kreski) i internet działa zdecydowanie szybciej. Chciałbym żebyście podzielili się swoimi spostrzeżeniami w użyciu anten dookólnych i panelowych dla tych częstotliwości. Pomoże to nam w podjęciu decyzji na jaką antenę się zdecydować. Wiadomo, że anteny panelowe są droższe, ale czy na pewno opłaca się w nią inwestować?
Zasięg łapie z odległości 4 km.
Zasięg łapie z odległości 4 km.
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Re: Antena dla częstotliwości 850-900 MHz, jaka lepsza?
rio bravo, nie widziałem anteny panelowej (w domyśle mikropaskowej) na 850-900MHz.
Jeśli chodzi o kierunkowe to yagi ATK10 lub ATK20 będzie się najlepiej przy tej częstotliwości spisywać moim zdaniem.
Co do dookólnych to niestety u nas są tylko magnetyczne i ogólnie ich używanie jest średnio efektywne w domu wg mnie.
Można by było poszukać anteny na 800-900MHz w wersji Marine czyli na jachty i one są niemagnetyczne i działałoby to lepiej niż te magnetyczne na parapetach.
Z tego co dla Polski dostępne to znalazłem dwie.
3dB i 7 dB, ale dawać z przesyłką koło 500zł za antenę o zysku 7dB to dość dużo.
Wg mnie lepiej kupić tą kierunkową ATK20 przy tych 4km do node B. Koszt 70 zł (+ przesyłka) z kablem 10m i końcówką FME nie jest duży.
Jeśli chodzi o kierunkowe to yagi ATK10 lub ATK20 będzie się najlepiej przy tej częstotliwości spisywać moim zdaniem.
Co do dookólnych to niestety u nas są tylko magnetyczne i ogólnie ich używanie jest średnio efektywne w domu wg mnie.
Można by było poszukać anteny na 800-900MHz w wersji Marine czyli na jachty i one są niemagnetyczne i działałoby to lepiej niż te magnetyczne na parapetach.
Z tego co dla Polski dostępne to znalazłem dwie.
3dB i 7 dB, ale dawać z przesyłką koło 500zł za antenę o zysku 7dB to dość dużo.
Wg mnie lepiej kupić tą kierunkową ATK20 przy tych 4km do node B. Koszt 70 zł (+ przesyłka) z kablem 10m i końcówką FME nie jest duży.
- sp6huk
- Guru bezprzewodowy
820-890 MHz http://bestpartner.pl/index.php?kategorie=8ja.michal pisze:rio bravo, nie widziałem anteny panelowej (w domyśle mikropaskowej) na 850-900MHz.
840-960 MHz / 1700-1900 MHz http://bestpartner.pl/index.php?artid=2 ... tegorie=28
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Pierwsze widzę te anteny u nich. Widać za dawno nie zaglądałem. 
Ta pierwsza cenowo to jednak wg mnie za drogo.
Ta druga fajnie wygląda chodź teoretycznie yagi ma większy zysk tutaj. Do tego yagi wychodzi taniej razem z kablem już. Tutaj 115zł netto bez kabla.
Plus panelu to, że tak nie wystaje i (chyba) łatwiej ustawić.

Ta pierwsza cenowo to jednak wg mnie za drogo.
Ta druga fajnie wygląda chodź teoretycznie yagi ma większy zysk tutaj. Do tego yagi wychodzi taniej razem z kablem już. Tutaj 115zł netto bez kabla.
Plus panelu to, że tak nie wystaje i (chyba) łatwiej ustawić.
- Patryk
- Guru bezprzewodowy
Najlepiej klasyczną antenę Yagi - ATK10 lub ATK20 - w zależności od potrzeb.
Te anteny pierwotnie były projektowane właśnie na te częstotliwości, dla TP,a że są dość szerokopasmowe, to po GSMowym "boomie" określa się je jako anteny GSM
Te anteny pierwotnie były projektowane właśnie na te częstotliwości, dla TP,a że są dość szerokopasmowe, to po GSMowym "boomie" określa się je jako anteny GSM

- rio bravo
- Stary wyga bezprzewodowy
Chodziło mi o spostrzeżenia praktyczne, a nie o teorie - producenci i sprzedawcy wypisują różne rzeczy. Chociaż po kilku postach teoretycznych może ktoś się zdecyduje na antenę typu YAGI i opisze jakie są efekty. Mało jest tego na rynku jeszcze i może wątek się rozwinie...
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
rio bravo, no to z Yagi ludzie korzystali na forum i zadowoleni są. Chyba Patryk nawet ma jakaś.
Co do paneli na te częstotliwości to nie wiem czy ktoś używał.
Co do paneli na te częstotliwości to nie wiem czy ktoś używał.
- Patryk
- Guru bezprzewodowy
Dlatego najlepiej zdecydować się na konstrukcję sprawdzoną przez kilkanaście lat w służbie profesjonalnej (z resztą nadal używaną przez TPSA w systemach radiodostępu GSM4F).rio bravo pisze:producenci i sprzedawcy wypisują różne rzeczy.
[ Dodano: 2010-03-25, 22:20 ]
Tak, nawet kilkaja.michal pisze:Chyba Patryk nawet ma jakaś.

-
- Specjalista bezprzewodowy-senior
Panowie a dlaczego przeważnie anteny są sprzedawane z 10m . kablem
nie spotkałem jakoś więcej
czy metr więcej robi jakąś różnicę? Otóż w Plus CDMA mam ATK-20 z 10m. kablem , i ruter musiałem postawić na półce , no i dalej 2m. kabla ''skrętki'' Mam też modem Huawey e3131 do którego chcę dokupić antenę , lecz 10m. to będzie za mało , jeśli antenę zamontuję na kominie
czy można by było np. zrobić jakiś ''przedłużacz'' z wtykiem jak w modemie i z drugiej strony wtyk/złącze pasujące do wtyku na kablu od anteny?

A no czym dłuższy kabel tracisz na zysku anteny. Ja u Siebie mam ATK-20 z 4 metrowym kablem bo skracałem. Jeśli chcesz antenę na kominie, kup puszkę hermetyczną i tam zamontuj router z modemem następnie skrętka do pokoju i dodatkowy AP. Nie poleca się rozwiązania łączenie przewodów antenowych ze względu na straty.Panowie a dlaczego przeważnie anteny są sprzedawane z 10m . kablemnie spotkałem jakoś więcej
czy metr więcej robi jakąś różnicę? Otóż w Plus CDMA mam ATK-20 z 10m. kablem , i ruter musiałem postawić na półce , no i dalej 2m. kabla ''skrętki'' Mam też modem Huawey e3131 do którego chcę dokupić antenę , lecz 10m. to będzie za mało , jeśli antenę zamontuję na kominie
czy można by było np. zrobić jakiś ''przedłużacz'' z wtykiem jak w modemie i z drugiej strony wtyk/złącze pasujące do wtyku na kablu od anteny?
-
- Mistrz bezprzewodowy
W firmie Cybertech możesz zamówić kabel tak długi, jak chcesz, nie ma reguły.DejaVu pisze:Panowie a dlaczego przeważnie anteny są sprzedawane z 10m
Każdy metr najbardziej popularnego kabla H-155 to około 0,45dB straty przy 2000MHz na każdym metrze
http://www.dipol.com.pl/przewod_koncent ... 70_100.htm
dlatego trzeba ograniczać długość jak się da. Oczywiście możesz zamówić i 20 m (około 9 dB straty) plus straty na konektorze i złączce to w zasadzie niweluje zysk dobrej anteny. Kabel antenowy możesz przedłużać np stosując złącze SMA, ale to kolejny 1dB straty o ile prawidłowo wykonasz połączenie, co w warunkach domowych nie jest łatwe.
-
Za dużo kombinowania
do BTS ok 6km. las i tak wyższy od domu , więc antenę dam niżej 
edyta.
modem w pomieszczeniu łapie HSPA+ i coś koło 100dBm , mi nie zależy na ''kosmicznej'' prędkości
tylko na stabilnym łączu
6 lat CDMA nauczyło mnie pokory 

edyta.
modem w pomieszczeniu łapie HSPA+ i coś koło 100dBm , mi nie zależy na ''kosmicznej'' prędkości

Próbuj z ATK-20. U mnie telefon łapał 3G na poziomie -105 dBm a antena zamocowana ok 9 metrów osiąga - 77 dBM. Także znaczna poprawa.DejaVu pisze:Za dużo kombinowaniado BTS ok 6km. las i tak wyższy od domu , więc antenę dam niżej
edyta.
modem w pomieszczeniu łapie HSPA+ i coś koło 100dBm , mi nie zależy na ''kosmicznej'' prędkościtylko na stabilnym łączu
6 lat CDMA nauczyło mnie pokory
[ Dodano: 2014-01-11, 19:33 ]
Przez 3 lata korzystałem z EDGE, zanim znalazłem to forum a teraz śmigam na 3G i nie narzekam.DejaVu pisze:6 lat CDMA nauczyło mnie pokory
Pamiętam jak kupiłem Cybertecha 15 dBi+10 metrów kabla i ustawiałem antenę z modemem E156G. Na 3 metrach sygnał był na poziomie 12% w TNI nie pamiętam dB. Zmieniłem na 6 metrów rurkę i nic. W końcu ustawiłem antenę, modem do routera i nie będę ustawiał bo zmarzłem. A robiłem to chyba w styczniu w tamtym roku. Coś dziwnie zaczęły się "szybko" otwierać strony więc modem do laptopa a tutaj 3G

-
I ja jechałem na EDGE
jakieś 8lat temu nie miałem neta i też byłem szczęśliwy
Pozdrawiam.

-
Witam .Być może dziś do mnie w końcu dotrze antena ATK10 którą zamówiłem przed świętami , mam nadzieję na poprawę stabilności tego ''3G'' nie wiem też czy nie poszukać lepszego modemu , bo coś mój e3131 znowu się buntuje
otóż od wczoraj nie łączy się z netem - wyświetla się komunikat ''zarejestruj się do sieci przed połączeniem''
nie wiem o co chodzi , chyba wskoczył mi limit
chociaż według NetMeter powinienem mieć jeszcze coś ok. 1GB . Po przełożeniu karty do ADU 890w ''łączy'' się z netem po przełączaniu na UMTS-CDMA ale idzie to jak krew z nosa ,więc pewnie limit . Zastanawia mnie to że w TNI nie chce się połączyć pokazuje błąd 633 i ciekawi mnie jaki łapie bts bo nie mogę go znaleźć
Czasem w tym menadżerze połączeń zamiast ikonki U jak na fotce jest ikonka H.
Przełączyłem się na CDMA z antenką od modemu :
filmik na YT obejrzałem prawie bez buferowania
[ Dodano: 2014-12-29, 14:46 ]
W końcu dotarła do mnie antena ATK10 z 10m.kablem i konektorem , i jakoś szału nie ma , trochę muszę ''popracować '' na antenie aby stwierdzić czy zakup był opłacalny

Coś chyba jest nie tak z bts z którego łapię sygnał
aplikacja Play Online którą używam przeważnie nie pokazuje ''cegiełek'' przy zasięgu , a tu nagle full zasięg i trochę mniej dBm 

Przełączyłem się na CDMA z antenką od modemu :

[ Dodano: 2014-12-29, 14:46 ]
W końcu dotarła do mnie antena ATK10 z 10m.kablem i konektorem , i jakoś szału nie ma , trochę muszę ''popracować '' na antenie aby stwierdzić czy zakup był opłacalny

Coś chyba jest nie tak z bts z którego łapię sygnał