Antena panelowa do radiówki 2.4 GHz lub 5GHz.
Moderator: Moderatorzy
- adziu82
- Mistrz bezprzewodowy
Antena panelowa do radiówki 2.4 GHz lub 5GHz.
Witam, czy mógłby ktoś zapodać jakąś antenę panelową na te częstotliwości? Nie wiem, jaka jest potrzebna, będę miał do przekaźnika, jak już się przeprowadzę, jakieś 100m w linii prostej. Zastanawiam się, czy wystawić ja za oknem, czy na parapecie wewnątrz domu postawić. Nie chcę jej wystawiać, bo nie pomyślałem o otworze pod parapetem, a nie chcę wiercić teraz.
A może coś innego jest,ale żeby jakoś wyglądało. Żeby nie była tego typu jak tak ta.
http://www.bazarek.pl/produkt/4311063/a ... 18dbi.html
A może coś innego jest,ale żeby jakoś wyglądało. Żeby nie była tego typu jak tak ta.
http://www.bazarek.pl/produkt/4311063/a ... 18dbi.html
- wojteks
- *** Administrator ***
Re: Antena panelowa do radiówki 2.4 GHz lub 5GHz.
Do 2.4 to powiedzmy taka na 100m wystarczy http://www.bestpartner.pl/katalog/4/800 ... Bi+2.4+GHzadziu82 pisze:jakąś antenę panelową na te częstotliwości?
Na pasmo 5GHz tez coś u nich znajdziesz.
Co to za urynanet który pozwala mieć swój sprzęt do odbioru, obecnie raczej stosuje się urządzenia CPE czyli AP Client/router w obudowie do montażu na zewnątrz z zasilaniem PoE więc wiercenia raczej nie unikniesz.adziu82 pisze: będę miał do przekaźnika, jak już się przeprowadzę,
Nie pomagam na PW!
- adziu82
- Mistrz bezprzewodowy
Jeden router mam na własność ( musiałem kupić ) jeden dostałem w dzierżawęwojteks pisze:Co to za urynanet który pozwala mieć swój sprzęt do odbioru

Oprócz tego mam TP-Linka MR3420, którego podłączę na górze i tam on będzie rozprowadzał wi-fi. A od niego, w pokoikach jakiegoś switcha postawię.
[ Dodano: 2015-01-01, 14:39 ]
Mógłbyś to bardziej rozwinąć. Wytłumaczyć jak powinno wyglądać.wojteks pisze:CPE czyli AP Client/router w obudowie do montażu na zewnątrz z zasilaniem PoE więc wiercenia raczej nie unikniesz.
RAW
- wojteks
- *** Administrator ***
Nanostation czy podobne rozwiązanie.adziu82 pisze:Mógłbyś to bardziej rozwinąć
Nie pomagam na PW!
- adziu82
- Mistrz bezprzewodowy
Wojteks, ja już kiedyś wysyłałem Wam fotki jak u mnie wygląda ta radiówka. Jakieś 6 lat temu, jak to weszło, miałem tylko kartę sieciową podpiętą pod PC-ta, później miałem kartę sieciową, ktorą miałem podpiętą pod laptopa, a teraz mam dwa routerki, gdzie jeden z nich musiałem kupić sobie sam, a drugi mam od nich.wojteks pisze:Co to za urynanet
No tak to wygląda. Cały czas zastanawiam się, nad przejściem do T-mobile, ale tak na 100 % pomyślę jak już będę w swoim nowym domu.
RAW
- wojteks
- *** Administrator ***
To właśnie powinien być CPE, 6 lat to dość dawno już, teraz się tak sieci nie robi.adziu82 pisze:a drugi mam od nich.
Nie pomagam na PW!
- adziu82
- Mistrz bezprzewodowy
Czyli co, powinienem pytać dostawcę dlaczego, to jest tak, a nie inaczej? Z drugiej strony, nie przeszkadza mi to, aż tak. Przyzwyczaiłem się do dwóch routerów. A niedługo będę miał trzeci na górze.wojteks pisze:To właśnie powinien być CPE
RAW
- wojteks
- *** Administrator ***
Ja bym zapytał bo dzierżawiąc Ci router powinni tez dać antenę zewnętrzną a takie CPE załatwia problem anteny, kabla antenowego i AP Clienta/routera. Masz usługę jakby po kablu bo część radiowa Cię nie interesuje.adziu82 pisze:Czyli co
Nie pomagam na PW!
- adziu82
- Mistrz bezprzewodowy
Antenkę mam. Wygląda tak......wojteks pisze:dać antenę zewnętrzną
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/60b ... 228fe.html
[ Dodano: 2015-01-01, 19:40 ]
Ale, to jest wg prawa itp. Że dostawca musi dać CPE. Czy po prostu dali to co dali, bo było taniej. Bo patrząc po antence, to grosze wyszło za to. Plus jeden router.wojteks pisze:a takie CPE załatwia problem anteny, kabla antenowego i AP Clienta/routera.
[ Dodano: 2015-01-01, 19:57 ]
A wracając do anteny co podałeś. Jest, że tak napiszę fajna. Ale fajna, dla mojej żony. Mała, skromna itp (bo tą co mam, na 2100mhz, to wymiar 250x200x50 ) . A teraz pytanie, wystawić ją za okno, czy może być na parapecie przed oknem, wewnątrz? Podpięta do routera, stojąc obok. Szyba nie będzie tłumić?
Nie ma daleko do przekaźnika, jak napisałem max 100 m.
- wojteks
- *** Administrator ***
Urynanet na całego.adziu82 pisze:Wygląda tak..
Nie ma takiego prawa, dają co taniej ich wychodzi albo co mają ale przez to pogarszają sobie sieć.adziu82 pisze: to jest wg prawa
Współczesne szyby mocno tłumią. Ja bym wiercił (tanio) albo szukał przejściówki okiennej płaskiej do kabla 50 Ohm. Ile sieci WiFi w 2.4GHz jest w okolicy oczywiście mając laptopa na zewnątrz domu.adziu82 pisze:Szyba nie będzie tłumić?
Nie pomagam na PW!
- adziu82
- Mistrz bezprzewodowy
Już przewiercone. Na wiosnę mają być jeszcze ci, co robili wykończeniówkę, więc poprawią to. I będzie trzeba kupić na wiosnę-lato tą antenkę co podałeś. Na parapecie zamocuję na zewnątrz.wojteks pisze:Ja bym wiercił
@wojteks zerknij proszę tu http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=496266#496266
Jakoś nie mogę sobie z tym poradzić.
Ostatnio zmieniony 2015-01-02, 11:19 przez adziu82, łącznie zmieniany 1 raz.