Kupiłem sobie NanoRouter TL-WR702N, jadę w miejsce gdzie w hotelu będzie gniazdko RJ45 z internetem.
Przypuszczam, że w gniazdku będzie DHCP z adresem z puli prywatnej a NanoRouter jak wynika z opisu urządzenia w domyślnym trybie (AP) będzie działał transparentnie i rozgłaszał sieć poprzez wifi (o to mi właśnie chodzi), ale....
Z opisu tego trybu wynika też, że "W tym trybie urządzenie TL-WR702N jest podłączone do lokalnej sieci przewodowej i udostępnia połączenie urządzeniom bezprzewodowym. Zastosowanie: Biuro, hotel lub inne miejsca w których dostępny jest jedynie połączenie przewodowe. Impreza LAN party, małe spotkania biznesowe i inne okoliczności w których potrzebna jest mała sieć bezprzewodowa." - to cytat ze strony tplinka
No i teraz mam pytanie, czy jeśli na RJ45 będzie DHCP przydzielać tylko jeden adres IP to czy przez wifi da radę podłączyć więcej niż jedno urządzenie w tym samym czasie ?
Bo wydaje mi się, że aby osiągnąć cel muszę NanRouter przestawić w tryb Router aby mieć odrebną podsieć na wifi (czyli będzie podwójny NAT) a adres przydzielony na RJ45 będzie niejako adresem WAN
- z jakimi ew. problemami mogę się spotkać stosując podwójny NAT ? (np. ipfon, skype, itp...) ?
pytam, bo nie wiem czy dobrze rozumuję działanie tego urządzenia...
Tryb AP w WR702N (tplink)
Moderator: Moderatorzy
- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
Re: Tryb AP w WR702N (tplink)
Prawdopodobnie dobrze.color1 pisze:pytam, bo nie wiem czy dobrze rozumuję działanie tego urządzenia...
Raczej z żadnymi dodatkowymi problemami się nie spotkasz, poza tymi, które i tak mogą być z jednym NATem.color1 pisze:- z jakimi ew. problemami mogę się spotkać stosując podwójny NAT ? (np. ipfon, skype, itp...) ?