Pytanie o nadajnik
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
Pytanie o nadajnik
Witajcie, mam internet lte z cyfrowego polsatu , mieszkam w miejscowości Duczki, na mapce btsearch pokazuje ze sa u mnie 3 nadajniki lecz cyfrowy polsat nadaje tylko na 1800 tak ? Jesli jest niedaleko mnie nadajnik plusa 1800 to mogę skierować się na niego ?
-
- Guru bezprzewodowy
Re: Pytanie o nadajnik
W CP/Plusie na LTE korzystasz z sieci LTE1800Mobylandu. Najbliższy czynny BTS to Duczki,ul. Długa. Jak masz daleko do niego i jaka antena? Inny czynny to Wołomin, Szosa Jadowska. dysponując anteną kierunkową Dual LTE 1800MHz można popróbować obydwu i wybrać ten o lepszych parametrach internetu.
-
- Stały użytkownik forum
Masz bardzo blisko BTS Mobyland. To z niego masz korzystać mając internet z CP.
-
Antena ak c2 uni , ustawiłem na Mobylan , 4/5 kresek zasięgu a wynik tragedia
http://www.speedtest.pl/test/100257157
http://www.speedtest.pl/test/100257157
-
- Guru bezprzewodowy
Czego ty oczekujesz po tym wynalazku AkC2uni? to nie antena tylko tłumik. Ten dookólny szmelc ma teoretyczny zysk 2-3dBi. dołączone kable H-155 o dł 10m tłumią sygnał o 5dB na 1800MHz. W efekcie lepszy wynik osiągniesz wystawiając router na zewnątrz. Po co to kupowałeś? Na tym nie poprawisz sygnału, nie wymusisz połączenia z konkretnym BTS-em. Inna sprawa to wybrałeś najgorszego operatora LTE w Polsce czyli CP/Plus. Nie masz czasami lejka po przekroczeniu limitu?
-
- Stały użytkownik forum
Skończcię już na tą nagonkę na AkC2uni, antena nie jest najlepsza do tych które są teraz.
Sam posiadam antene akC2uni (6km od nadajnika) i nawet wystawiając modem za okno nie mam możliwości złapania owego lte. A na tej antenie mam stabilny zasięg (http://www.speedtest.net/my-result/4015003070). Nie wiem jak was ale mnie taka prędkość satysfakcjonuje w porównaniu do 1Mb/s z plusa...
Blisko masz ten nadajnik... Faktycznie spróbuj bez anteny się połączyć i zrobić speedtesta i porównać owy wynik z wynikiem z anteną, może faktycznie antena może coś walić z tymi prędkościami.
Tak jak tutaj koledzy wyżej mówią, może masz przekroczony limit ? Bo prędkość przypomina bardziej działanie hspa+ niż lte... (wiem że to głupie, ale dla pewności sprawdź czy faktycznie połączyłeś się z lte a nie z hspa+). Możliwe też że ten nadajnik LTE jest zapchany, sprawdź prędkość w nocy, lub z rana kiedy sieć jest mniej zapchana
. Chodź u mnie na hspa+ jest cały czas zapchany
, a w godzinach szczytu potrafi wyrzucać. 2 lata temu na takich samych parametrach miałem stabilne 10Mb/s. No ale dużo osób posiada aero/plus/cp w mojej okolicy.
Wracając do tematu tej anteny. To nie jest ona do konća takim tłumikiem. Sam też wybrałem 2 lata temu tą antenę nie umyślnie, no ale wtedy nie wiedziałem, nie odróżniałem anten.
Podsumowanie anteny
Teoretycznie antena ma 2dBi straty.
Praktycznie
Zasięg jest odbierany z wyższego miejsca (o ile mamy wysoko zamontowaną antenę, bo niektórzy mają anteny w pokoju nawet... )
Noi to że antena jest zamontowana na zewnątrz, przez co zyskujemy kolejne dBi.
Takie uroki tych wielozakresowych anten... Zysk jest znikomy.
Aby mieć taki sam efekt jak ta antena, musiałbyś w butelce po napoju (zamkniętej) wrzucić modem na zewnątrz. Wyglądało by to lekko mówiąc dziwnie
Sam posiadam antene akC2uni (6km od nadajnika) i nawet wystawiając modem za okno nie mam możliwości złapania owego lte. A na tej antenie mam stabilny zasięg (http://www.speedtest.net/my-result/4015003070). Nie wiem jak was ale mnie taka prędkość satysfakcjonuje w porównaniu do 1Mb/s z plusa...
Blisko masz ten nadajnik... Faktycznie spróbuj bez anteny się połączyć i zrobić speedtesta i porównać owy wynik z wynikiem z anteną, może faktycznie antena może coś walić z tymi prędkościami.
Tak jak tutaj koledzy wyżej mówią, może masz przekroczony limit ? Bo prędkość przypomina bardziej działanie hspa+ niż lte... (wiem że to głupie, ale dla pewności sprawdź czy faktycznie połączyłeś się z lte a nie z hspa+). Możliwe też że ten nadajnik LTE jest zapchany, sprawdź prędkość w nocy, lub z rana kiedy sieć jest mniej zapchana

Wracając do tematu tej anteny. To nie jest ona do konća takim tłumikiem. Sam też wybrałem 2 lata temu tą antenę nie umyślnie, no ale wtedy nie wiedziałem, nie odróżniałem anten.
Podsumowanie anteny
Teoretycznie antena ma 2dBi straty.
Praktycznie
Zasięg jest odbierany z wyższego miejsca (o ile mamy wysoko zamontowaną antenę, bo niektórzy mają anteny w pokoju nawet... )
Noi to że antena jest zamontowana na zewnątrz, przez co zyskujemy kolejne dBi.
Takie uroki tych wielozakresowych anten... Zysk jest znikomy.
Aby mieć taki sam efekt jak ta antena, musiałbyś w butelce po napoju (zamkniętej) wrzucić modem na zewnątrz. Wyglądało by to lekko mówiąc dziwnie

Play jako jedyny określił ofertę "bez limitu". Za to go propsuje 

-
Limit nie przekroczony, możliwe że zbyt duże obciążenie, na początku miałem po 35-40mega więc to całkiem zadowalający wynik . Dzięki panowie za pomoc 

-
- Guru bezprzewodowy
To nie nagonka tylko brutalna prawda. Kolega ma kilka BTS-ów LTE1800Mobylandu, na różnych kierunkach.. Gdyby dysponował antena kierunkową Dual LTE 1800MHz mógłby popróbować połączeń z nimi i wybrać mniej obciążony. A tak jest zdany na ten, z którym łączy się AKc2uni.Jesli to nie lejek po wykorzystaniu limitu to BTS mocno obciążony. Oni wciskają teraz internet w SmartDom każdemu, na dodatek jako 'nielimitowany' to i sieć nie wyrabia. Na UMTS900 Aero2 to już masakra. a polsatowe LTE w szczycie działa jak 3G. Tak jak kolega radzi zrób test w nocy.
- wojteks
- *** Administrator ***
Dziś to było cały dzień słabo w UMTS900 (abonament Plusa) , mniej więcej tak jak wieczorami albo nawet gorzej.matek451 pisze:Na UMTS900
Nie pomagam na PW!
-
Powiem wam panowie że tragedia z tym całym internetem, niestety nie mam możliwości internetu po kablu a bardzo by mi sie przydał, muszę męczyć się z polsatem
-
- Guru bezprzewodowy
A czym sie kierowałeś biorąc ten szit? Wystarczyło poczytać w necie co wyprawia CP/Plus z klientami aby tego nie brać. Ja korzystam od 13 m-cy z RBM na kartę z LTE bez limitu za darmo i nie narzekam. Podobnie jak tysiące innych, nawet użytkownicy Power LTE Plusa/CP, którym włączają lejek kupili RBM i korzystają. Z CP nie przedłużyłem umowy bo nie lubię jak ktoś mnie robi w konia. Masz B-593s-22 więc sprzęt jest, zasięg LTE Play też więc warto spróbować póki promocja RBM działa. Ja też nigdy nie miałem stacjonarnego i nie narzekam. Śledzenie ofert i znajomość tematu pozwala mi od dawna korzystać z niedrogiego mobilnego bez limitu, ew. dużym limitem+ nocami bez limitu i to za niewielką kase.Sprzęt mam swój.Oczywiście najlepiej jak się ma zasięg wszystkich operatorów a z tym nie ma u ciebie problemów.( u mnie też).Tylko nie należy sie kierować reklamami LTE, smartdomami i tym podobnymi bzdetami. Zawsze gdzieś jest jakiś haczyk.