Router z wbudowanym modemem

Dyskusje na temat wyboru sprzętu. Jaki modem, telefon do GPRS/EDGE/UMTS/HSDPA/HSUPA, jaką przejściówkę, kabel do telefonu... itp. mam wybrać?

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
komi_89
Użytkownik forum

Router z wbudowanym modemem

Post autor: komi_89 »

Krotko. Potrzebuje dobrego routera z modemem do Orange Free Net. Dotychczas mialem huawei b683 z antena, ale teraz bardzo czesto rozlacza WiFi i czas wymienic na cos innego. Zalezy mi na tym, zeby mozna bylo podlaczyc ta antene ze starego zestawu. Poleccie cos godnego uwagi. Pozdrawiam.

Antenka to cos takiego: http://www.systemygsm.pl/product-eng-12 ... h-SMA.html

Podaje więcej informacji. Mieszkam w miejscowości Radoszyce. Czy jest tutaj szansa na zasięg LTE? Jak trzeba będzie, dokupię drugą antenę. Myslałem o tym routerze: Huawei B593s-22. Czy będzie on dobry?
Awatar użytkownika
pikolo419
Specjalista bezprzewodowy-junior

Re: Router z wbudowanym modemem

Post autor: pikolo419 »

Na LTE nie widzę szans, nie widziałem nigdzie masztów LTE orange, jest tam tylko LTE plusa i Playa trochę dalej.
Router który podałeś będzie dobry.
Huawei E5785lh-22c
Skrillex
Stały użytkownik forum

Post autor: Skrillex »

Radziłbym zmienić dostawcę :) U siebie w mieście masz lte z plusa. A troszkę dalej Play-a (możliwe że przydała by się antena). Router który wybrałeś nie ma sensu jeżeli w najbliższym czasie nie będziesz przerzucał się na LTE. Wokół siebie nie masz nic konkretnego. Totalne dno od orangę. Poleciłbym Ci przywrócić router do ustawień fabrycznych. To powinno pomóc :). Być może że stacja jest na tyle przeciążona że po prostu wyrzuca Cię z centrali :).
Pozdrawiam
Play jako jedyny określił ofertę "bez limitu". Za to go propsuje :)
Awatar użytkownika
pikolo419

Kolega napisał, że wyrzuca go z sieci WIFI a nie z Orange.
Takie anteny zupełnie nie nadają się do LTE taką jak posiadasz.
Router to dobry, przyszłościowy wybór, na pewno się przyda.
Rozumiem, że internet w Orange to umowa?
Huawei E5785lh-22c
komi_89
Użytkownik forum

Wlasnie nie do konca z Wi-Fi, tylko przerywa polaczenie w_ogole. Ani Wi-Fi, ani z kabla nie idzie. Restart modemu tez rzadko pomaga. Dlaczego tak sie dzieje??

Tak, Orange umowa, jeszcze 13 miesiecy
Ostatnio zmieniony 2015-01-06, 07:04 przez komi_89, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
pikolo419

Jaką masz siłę sygnału w routerze?
Pewnie w Orange zamraża Ci się sesja.
Możliwe, że jest to spowodowane albo przeciążeniem nadajnika z którego korzystasz albo kiepskiego sygnału.
Huawei E5785lh-22c
komi_89
Użytkownik forum

Siła sygnalu, to od 1 do 4 kresek. wcześniej wszystko chodzilo jak trzeba, choc czasami wolno, ale zawsze coś bylo. Od jakichś dwóch miesięcy tak sie dzieje. Jak mozna temu zapobiec? Bo przyznam ze to troche irytuje...
Awatar użytkownika
pikolo419

Kup Huawei B593s-22 jeśli to wina sprzętu to nowy router powinien pomóc no i przyszłościowy bo ma LTE, co do anteny nie wiem czy B583s-22 ma takie samo gniazdo jak twój obecny router, ale zdaje mi się, że jest takie samo.
Huawei E5785lh-22c
matek451
Guru bezprzewodowy

Post autor: matek451 »

Poziom sygnału masz bardzo niestabilny. Poza tym kreski nic nie mówią, mierzymy w dBm. Masz około 4 km do BTS-a UMTS900 w Lewoszowie, router w domu więc poziom sygnału kiepski. To internet mobilny i trzeba się liczyć z koniecznością zakupu anteny na wybrane pasmo ale nie takiego patyka jak z linku. zamiast kombinować z kartami , routerami proponuję zacząć od poprawy sygnału czyli zakupu anteny na 900MHz. Przy niskim i niestabilnym sygnale nawet B-593s-22 nie pomoże.
ODPOWIEDZ