Antena do LTE/HSPA+ (budowa BiQuada)
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
Antena do LTE/HSPA+ (budowa BiQuada)
Witam, obecnie kończę korzystanie z orange (pakiety 3GB... ;p), na 3G zasięg -78dBm, 4G -123dBm ale generalnie mam abonament z Plusa do marca/kwietnia(?) na którym przy 3G mam zasięg ok. -99dBm. Po tym czasie będę chciał przejść na orange LTE w związku z czym chciałbym już zbudować antenę biquad żeby nieco polepszyć transfery i stabilność połączenia. Chciałbym ją wystroić na 1,8GHz w związku z czym; czy taka antena w jakimkolwiek stopniu polepszyła by zasięg sieci 3G (2,1GHz)? Drugie pytanko, w modemie mam dwa wyjścia antenowe, jak w takim wypadku zbudować antenę? Zrobić po prostu jedna wtyczkę czy jakoś równolegle dorobić 2 wtyczke...?
Router to TP-Link TL-WR1043N/ND v2 z Gargoyle, modem Huawei E3372 HL (na razie zasilany bezpośrednio, wieczorem zamówię aktywnego huba), antena by była jakieś 0,5m od modemu także dla świętego spokoju kabel metrowy bym chciał zastosować. Co o tym myślicie? Ceny anten LTE skutecznie mnie odstraszają... a przy tych -123dBm już wyciągałem pingi minimalnie niższe niż na 3G oraz prędkość trochę wyższą ale co jakiś czas łapał laga na jakieś 3-5s
Router to TP-Link TL-WR1043N/ND v2 z Gargoyle, modem Huawei E3372 HL (na razie zasilany bezpośrednio, wieczorem zamówię aktywnego huba), antena by była jakieś 0,5m od modemu także dla świętego spokoju kabel metrowy bym chciał zastosować. Co o tym myślicie? Ceny anten LTE skutecznie mnie odstraszają... a przy tych -123dBm już wyciągałem pingi minimalnie niższe niż na 3G oraz prędkość trochę wyższą ale co jakiś czas łapał laga na jakieś 3-5s
- wojteks
- *** Administrator ***
Re: Antena do LTE/HSPA+ (budowa BiQuada)
Potrzebujesz 2 anteny, dla każdego wejścia jedną.Ari93 pisze:w modemie mam dwa wyjścia antenowe, jak w takim wypadku zbudować antenę?
Nie pomagam na PW!
-
Czyli podłączając jedną nie będzie żadnego efektu i dalej będzie korzystał z wbudowanej? A jak bym podłączył antenę pod jedna wtyczkę a w drugiej zrobił zwarcie? ;p
- krystianb
- Guru bezprzewodowy
Ari93 pisze:a w drugiej zrobił zwarcie? ;p

Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!
-
- Guru bezprzewodowy
Dziwne pomysły, po co ci antena zamontowana 0,5m od modemu? Proponuję zapoznać się z technologią LTE.
-
Router stoi na piętrze a na metrowym kablu usb leży modem na parapecie... chciałem taką antenę wystawić za okno i skierować w stronę nadajnika.
Czyli najlepszym pomysłem będzie zrobienie dwóch oddzielnych biquadów? W necie widziałem takie na jednym ekranie, mogło by to tak być?
Czyli najlepszym pomysłem będzie zrobienie dwóch oddzielnych biquadów? W necie widziałem takie na jednym ekranie, mogło by to tak być?