Orange Co dalej z internetem ?
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
Orange Co dalej z internetem ?
Witam, moje pytanie jest następujące : Co mam dalej zrobić z internetem Orange ? Do tej pory miałem internet Orange Free Net, modem MVH 650 ustawiony pod 3G i powiem że odbierał różnie, były problemy ale były i dobre prędkości. Po skończeniu umowy, chciałbym coś lepszego. Sporo czytałem tu o DUK i przeglądając fora dośc sporo ludzi polecało ZTE MF 283+ jako kontynuację. Dobra, tata zadzwonił pod 501 400 400 ( swoją drogą do DUK podałi w salonie Orange 510 400 400 a tu komunikat "nie ma takiego numeru" no ale nie o to chodzi), że chce kontynuować umowę, chcielibyśmy ten konkretny modem czyli ZTE MF 283+ i ,że jako jesteśmy stałymi klientami przydały by się może jakieś zniżki. Na to pani z którą rozmawiał mówi, że w ofercie nie mają tego modemu (chyba dziwne) i że może nam dać ZTE MF 63+. Z tego co wiem jest to taki nazwijmy to "telefonik", taki mały modem nie odbierający HSPA+ DC. Jako jest przenośny nie mam do niego zaufania, czy będzie mi w momu dobrze odbierał a różnie to u mnie jest, najbliższy nadajnik Orange pod 3g mam ok 4-5km, no ale jak ten wcześniejszy złom jakoś odbierał bez zewnętrznej to i ten może. Spytał jeszcze czy w razie są możliwe jakieś oferty jako iż jesteśmy stałymi klientami (bądz co bądz to już kilka ładnych lat jesteśmy w Orange) a tu się ta pani nieładnie rozłączyła... Stąd moje pytanie Co dalej ? Co sądzicie o tym ZTE MF 63+ czy ma to szanse przetrwać w domu ? Ciągle go trzeba ładować czy ma jakiś zasilacz ? Czy w ogóle może kiepsko łapie w pomieszczeniach? Nie orientuję się aż tak jak wy w tych sprawach więc pytam. Dziwne też że nie mają tego MF 283+ w ofercie no ale okeej ...
-
- Stały użytkownik forum
Re: Orange Co dalej z internetem ?
Podaj swoją miejscowości. Pomogę z wyborem najlepszego internetu. Przy 4,5 km może być problem z zasięgiem maks do 3 kresek. Dużo zależy od twojej lokalizacji. Za jaką cene ile gb Ci oferują ? Ten zte mf63 to przenośny router. Nie licz na duży zasięg wifi. Ładowany będzie przez micro usb. Co do zasięgu poszczególnego routera. To nie wiem. Mam przenośny routerek huawei noi lepiej łapie od starych modemów. Pozdrawiam
Także czekam na więcej informacji.
Także czekam na więcej informacji.
Play jako jedyny określił ofertę "bez limitu". Za to go propsuje 

-
Dobra, miejscowośc Tj. koło Łąkoci (lubelskie) i sytuacja podobna jak tu kiedyś użytkownik z kilku miejscowości obok przekładał się z OFP (od niego info żeby tu napisać
). Mieszkam niestety za lasem, dodatkowo tak to tu jest że w dołku. Szału ogólnie nie ma
O wifi mi nie zależy bo ten "telefonik" niby sobie w kieszeń można wrzucić, chodzi mi o dobre prędkości w domu 

-
- Guru bezprzewodowy
Złożone wypowiedzenie obecnej oferty w salonie Orange? Jeśli nie to należy złożyć i konsultant z salonu sam powinien połączyć ojca z DUK. MF63 nie brać pod żadnym pozorem, słabiutki MiFi bez LTE i DC, wart ze 100, na dodatek z simlockiem i brandowany przez Orange. Ta niegrzeczna panienka z Orange niech go sobie w.....Ogólnie to oni mają lipę ze sprzętem. Na stronie dostępne tylko jakieś tablety i duperele, nawet modemów brak. Z mobilnych tylko AirBox(Huawei) jest wart uwagi, oczywiście brać go jako ostateczność i tylko na handel( może ktoś kupi) aby w zamian kupić B-593s-22. Jak nie mają sprzętu to lepsza oferta bez z 50% rabatem i limitem +40% większym od standardowych ofert. Ze sprzętem , rabat 30%+40% większy limit no i MF283+ za 39 lub 1 zł. ostatecznie AirBox za 1 zł. Jak im nie odpowiada to do widzenia. Play czeka.Podaj dokładną lokalizacje. W tych okolicach Play ma zasięg LTE i 3G z BTS-a w Kurowie-Olesin 31
-
- Stały użytkownik forum
Według mnie nie warto brać internetu z orangę. Weź z Play-a jako jedyny ma nielimitowany internet (100GB i dopiero wtedy może być lejek). Tak jak matek powiedział, w kurowie masz nadajnik lte
. Przy antenie spokojnie złapiesz. Pozdrawiam
!

Ostatnio zmieniony 2015-01-05, 16:17 przez Skrillex, łącznie zmieniany 1 raz.

-
- Mistrz bezprzewodowy
Troszkę daleko może mieć do LTE Playa, bez anteny raczej nie ma szans, zależy też z której strony Łąkoci są te jego okolice.matek451 pisze:. Play czeka.Podaj dokładną lokalizacje. W tych okolicach Play ma zasięg LTE i 3G z BTS-a w Kurowie-Olesin 31
-
- Stały użytkownik forum
Każdy jest nielimitowany, tylko mają różne interpretacje jeśli chodzi o ograniczanie prędkościSkrillex pisze: jako jedyny ma nielimitowany internet

-
- Mistrz bezprzewodowy
A propo kłamstw komuś Orange już przycięło?Może ktoś ma jakiś swój rekord?Ja tylko 50GB wykorzystałem, więc nie ma się czym chwalić. Można w Orange uzyskać zewn IP(klient ind)?Zgrywus pisze:Jedynym operatorem, który nie wciska kłamstw o "nielimitowanym" internecie jest T-Mobile.
-
Umowa w Orange niewypowiedziana, choć pewnie tak zrobimy skoro mi to polecacie. Mieszkam niestety w tej części gdzie chyba teoretycznie nie ma LTE. Mi bardziej zależy na dobrych prędkościach niż na wieelkich limitach danych. Wiem jedynie tyle że mam w miare 3G w Orange tu, i 3G w Plusie bo na tel. sprawdzałem. Jaki w praktyce jest zasięg Playa tu nie wiem, nikt znajomy nie ma. Lipa by była gdyby nagle się okazało że Play u mnie nie wypali a Plus aka Polsat nie chodzi dostatecznie. W każdym razie chyba najlepszym wyjściem będzie spróbowanie w innej sieci chyba, że DUK mi coś fajnego zaoferuje. Nie chcę poprostu zostać z netem który u mnie okaże się niewypałem, więc trzeba brać na próbę. A co do modemów które są dobre na 3g lub LTE to gdyby ktoś mi wypisał które mniej wiecej są godne zainteresowania będę wdzięczny. Mi wystarczy porządne 3g, przeżyję jakoś bez LTE 

-
- Guru bezprzewodowy
Bez wypowiedzenia nic w Orange nie osiągniesz. Tylko DUK ma atrakcyjne oferty a groźba odejścia do konkurencji działa na każdego operatora. Nadal nie podałeś dokładnej lokalizacji zresztą u każdego operatora powinieneś się liczyć z koniecznością użycia anteny zew. na wybrane pasmo jeśli chcesz mieć stabilne połączenie. Jeśli ma być szybko to LTE lub HSPA+DC na UMTS2100. W Orange i T-Mobile zasięg w okolicy Łąkoci zapewnia sieć NetWorks. BTS-y UMTS900 z HSPA+ w Kurowie,Kotlinach i Abramowie. W Kurowie też UMTS2100 z HSPA+DC. Plus/CP na 3G korzysta z BTS-ów UMTS900 Aero2 w Kurowie i Abramowie. Tamże BTS-y LTE1800 Mobylandu zapewniające zasięg LTE u tych operatorów. W Kurowie też UMTS2100 Plusa z HSPA+DC. No i Play Z LTE1800, UMTS2100 i UMTS900 w Olesinie. Do wyboru do koloru , tylko testować. Najlepiej wziąć modem/router w Plusie na 7 dniowe testy i zobaczyć jak działają ci operatorzy. Ze sprzętu warto brać od operatora jedynie najnowsze routery/modemy z LTE i HSPA+DC.
- wojteks
- *** Administrator ***
W 2G/3G można wynegocjować apn: vpn, nie wiem czy działa w LTE ale chyba tak.adixm pisze:Można w Orange uzyskać zewn IP(klient ind)?
Nie pomagam na PW!
-
- Mistrz bezprzewodowy
Jak to mam wynegocjowac skoro konsultant upiera sie ze to tylko usluga dla firm?doradzi ktoś coś?wojteks pisze: W 2G/3G można wynegocjować apn: vpn, nie wiem czy działa w LTE ale chyba tak.
- wojteks
- *** Administrator ***
Dzwonić do skutku aż któryś z konsultantów Ci tę usługę włączy tłumacząc że masz problem z jakimiś usługami, przedtem było łatwiej bo trzeba było tłumaczyć że kompresja powoduje problemy ale teraz już zdaje się nie ma kompresji.Jak to mam wynegocjowac
Nie pomagam na PW!
-
- Mistrz bezprzewodowy
Ale włączają tę usługę klientowi ind?Ile ona kosztuje miesięcznie?wojteks pisze:Dzwonić do skutku aż któryś z konsultantów Ci tę usługę włączy tłumacząc że masz problem z jakimiś usługami, przedtem było łatwiej bo trzeba było tłumaczyć że kompresja powoduje problemy ale teraz już zdaje się nie ma kompresji.
- wojteks
- *** Administrator ***
Kiedyś włączali (jak była kompresja) wystarczyło z 5 telefonów do BOK wykonać aż trafiło się na kumatego konsultanta i było się przekonywującym.adixm pisze:Ale włączają tę usługę klientowi ind?
Prywatnego użytkownika nic nie kosztuje.adixm pisze:Ile ona kosztuje miesięcznie?
Nie pomagam na PW!
- DiilGang
- Specjalista bezprzewodowy-senior
Jeśli chcesz mieć zewnętrzne IP ( vpn ) to pod *800 powinni włączyć bez problemu. Ja miałem taki problem, że czasem nie mogłem się zalogować na forum z normalnego APN. Takie coś może przejdzie .
Huawei B315 - Orange LTE 2600 + Cybertech 17 dBi 2100 MHz
-
- Mistrz bezprzewodowy
Udało się włączyć(po przełączaniu przez 5 konsultantów) tylko pytanie czy trzeba coś w ustawieniach routera coś zmieniać?Mam huawei B593.wojteks pisze:Kiedyś włączali (jak była kompresja) wystarczyło z 5 telefonów do BOK wykonać aż trafiło się na kumatego konsultanta i było się przekonywującym.
- wojteks
- *** Administrator ***
Tak, musisz zdefiniować nowy apn czyli vpn zamiast internet.adixm pisze:czy trzeba coś w ustawieniach routera coś zmieniać?
Nie pomagam na PW!
- DiilGang
Nie mam tego routera, ale znajdź opcję zmiany nazwy dostępowej/APN. W APN, nazwie i haśle wpisz vpn i zapisz .
Huawei B315 - Orange LTE 2600 + Cybertech 17 dBi 2100 MHz
-
- Mistrz bezprzewodowy
Tak też myślałem, ale chyba usługa jest niedostępna jak na razie, a ponadto wydaje mi się, że nie będzie dostępna niestety w LTE.DiilGang pisze:Nie mam tego routera, ale znajdź opcję zmiany nazwy dostępowej/APN. W APN, nazwie i haśle wpisz vpn i zapisz
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Działa w LTE.wojteks pisze: W 2G/3G można wynegocjować apn: vpn, nie wiem czy działa w LTE ale chyba tak.
adixm, w opcji VPN musisz mieć wpis vpn wszędzie czyli w APN, loginie i haśle. Po aktywacji powinno działać w ciągu kilku godzin. Jeżeli nie to spróbuj po północy.
- wojteks
- *** Administrator ***
Mam aktywny apn: vpn i nic więcej nie mam nigdzie wpisane, hasło puste, login pusty.ja.michal pisze:w opcji VPN musisz mieć wpis vpn wszędzie czyli w APN, loginie i haśle.
Nie pomagam na PW!
-
- Mistrz bezprzewodowy
A co mam dać w polu uwierzytelnianie?Jak na razie nic nie działa tak jakby usługa nie została włączona, a podobno działania usługi nie można reklamować.wojteks pisze:Mam aktywny apn: vpn i nic więcej nie mam nigdzie wpisane, hasło puste, login pusty.
Dałem apn:vpn i uwierzytelnianie: automatycznie i nazwa profilu vpn.
Usługa nie działa ani na LTE ani 3G.
- wojteks
- *** Administrator ***
Ustaw tak żeby działało z apn: internet i potem zmień tylko internet na vpn. Ja nic więcej nie ustawiałem.
Nie pomagam na PW!
-
Mam takie pytanko z innej beczki
W okolicy postawiono nadajnik LTE Orange i TMobile ale jakim cudem nadajniki mają mniejszą moc??
tzn. umnie w domu Plus łapie LTe na 2 kreskach a mam 1.800m Nadajnik Orange LTE jest 200m od nadajnika Plusa ale odległośc do mnie się nie zminia i chyba tez powinienem mieć zasięg Orange
To już Play do którego mam ponad 2,500m mam 1 kreskę
czy Orange daję jakąś mniejszą moc że nie mam zasiegu??
W okolicy postawiono nadajnik LTE Orange i TMobile ale jakim cudem nadajniki mają mniejszą moc??
tzn. umnie w domu Plus łapie LTe na 2 kreskach a mam 1.800m Nadajnik Orange LTE jest 200m od nadajnika Plusa ale odległośc do mnie się nie zminia i chyba tez powinienem mieć zasięg Orange
To już Play do którego mam ponad 2,500m mam 1 kreskę
czy Orange daję jakąś mniejszą moc że nie mam zasiegu??
-
- Stały użytkownik forum
Możliwę że dany nadajnik jeszcze nie został uruchomiony. Lub jest on umiejscowiony niżej w porównaniu do nadajników konkuręcji. Z doświadczenia wiem że Play stawia swoje nadajniki najwyżej
(co za tym idzię pomimo nadajnika w tej samej miejscowości co Plus u mnie Play ma troszkę lepszy zasięg) !

-
A więc zrobiliśmy tak jak mówiliście, wypowiedzieliśmy Orange umowę, i faktycznie sam konsultant połączył nas z DUK. A jako że mam dobry zasięg w Orange i to wiem z doświadczenia a nie z przypuszczeń to rozmawialiśmy z DUK i wstępnie ustalone, że abonament zszedł z 40 na 25 zł a limit z 22 wzrósł na 34 do tego modem ZTE 283+ za chyba 1 zł dokładnie nie wiem ale wiem że to jakaś mniejsza bardziej symboliczna kwota.
Myslicie że to dobry pomysł? Za Orange przemawia zasięg ale chyba i oferta teraz nie taka zła. Oczywiście, bedą jeszcze dzwonić, nic nie jest zawarte na 100% i wszystko można odwołać, dopiero jak to potwierdzimy to na próbę przyślą ? Co o tym sądzicie ? Jest sens próbować to urządzenie ?
Myslicie że to dobry pomysł? Za Orange przemawia zasięg ale chyba i oferta teraz nie taka zła. Oczywiście, bedą jeszcze dzwonić, nic nie jest zawarte na 100% i wszystko można odwołać, dopiero jak to potwierdzimy to na próbę przyślą ? Co o tym sądzicie ? Jest sens próbować to urządzenie ?

-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Może tanio, ale nie ma szału. Na ile ta umowa?
-
Na 2 lata 

-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Powiedziałbym, że kiepsko. Cena niska, ale limit również niski. W szczególności, że w tych wyższych opcjach LTE jest bez limitu, a tutaj tego brak. Co jak co, ale do dwóch lat powinno się pojawić u siebie LTE jeżeli już go nie ma.