Brak zasięgu w modemach USB

Informacje na temat podłączania i doboru anten GSM (GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA i HSUPA), lokalizacji nadajników, zasięgów, wymuszania EDGE/3G, funkcjonowania sieci i awarii BTS-ów.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Masalitu
Początkujący użytkownik forum

Brak zasięgu w modemach USB

Post autor: Masalitu »

Witam.
Piszę ten temat ponieważ mam pewien problem z internetem.
Jakiś czas temu zamówiłem kartę Aero2.
Gdy ją dostałem od razu chciałem ją przetestować.
Pożyczyłem modem (Huawei E3131 z Play) od kuzyna i po konfiguracji przez krótką chwilę działam mi internet. Spróbowałem więc podpiąć antenę ale po ponownym podłączeniu internet przestał działać. Brak zasięgu. Siła sygnały wynosi -113dBm. Przełożyłem kartę do telefonu. Na nim internet działa bez problemów. Moc sygnału waha się od -75 do-90 dBm.
Pomyślałem więc że to wina modemu. Pożyczyłem od kolegi kolejny modem też Huawei E3131 ale tym razem z T-mobile. Dalej to samo. Siła sygnału taka sama. -113dBm.
Czy to wina modemu? Nie miałem możliwości sprawdzić na innych modelach . Czy ten modem jest po prostu za słaby?
Z góry dzięki za odpowiedź
Pozdrawiam:
Masalitu
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Re: Brak zasięgu w modemach USB

Post autor: ja.michal »

Jaka antena? Kierunkowa czy dookólna? Ile kabla?
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Post autor: wojteks »

Masalitu pisze:Spróbowałem więc podpiąć antenę ale po ponownym podłączeniu internet przestał działać. Brak zasięgu.
Czy po odłączeniu anteny też nie ma sygnału? Jeżeli tak to uszkodziłeś gniazdo antenowe przy podłączaniu anteny, nie opłaca się naprawiać.
Nie pomagam na PW!
Masalitu

Czy zepsute gniazdo na antenę ma jakikolwiek wpływ na działanie modemu bez niej?
Oba modemy mają zepsute gniazda.
Mnie zastanawia tylko to dlaczego na telefonie internet działa a w modemach nie.
Mój telefon (Samsung Galaxy Y) ma już parę dobrych lat i czasem gubi zasięg gdy moc sygnału jest niska, wydawało mi się że skoro on łapie zasięg aero2 to modemy USB powinny go złapać również.
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Masalitu pisze:Czy zepsute gniazdo na antenę ma jakikolwiek wpływ na działanie modemu bez niej?
Ma bo w gnieździe jest przełącznik anten.
wydawało mi się że skoro on łapie zasięg aero2 to modemy USB powinny go złapać również
Modem ma słabszą antenę wewnętrzną niż telefon, sprawdź te modemy w lepszym zasięgu (bliżej stacji bazowej).
Ostatnio zmieniony 2015-01-08, 16:42 przez wojteks, łącznie zmieniany 1 raz.
Nie pomagam na PW!
Masalitu

Bliżej stacji bazowej modem działa. Anteny do niego nie kupie bo gniazdo jest zepsute. Wystarczył by jakiś mocniejszy modem czy trzeba kupować modem+antena?
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Masalitu pisze:Wystarczył by jakiś mocniejszy modem czy trzeba kupować modem+antena?
Nie ma czegoś takiego jak mocniejszy modem, do tego można wlutować na stałe antenę zewnętrzną albo niestety kupić inny ale tez antena będzie konieczna.
Nie pomagam na PW!
Masalitu

Rozumiem. W takim wypadku chyba będę używał telefonu jako modemu.
Dzięki za pomoc.
dexter18

Post autor: dexter18 »

Nowe E3131 dostaniesz na allegro za 70 zł + ew wysyłka chyba, że kupisz używkę. Rada na przyszłość. Złącze antenowe jest bardzo delikatne. Już mój sąsiad wyrwał i jechał po drugi modem. Ja osobiście mam obklejone taśmą by w razie coś nic nie urwać.
ODPOWIEDZ