Połączenie VPN - siec lokalna przez internet
Moderator: Moderatorzy
-
- Stały użytkownik forum
Połączenie VPN - siec lokalna przez internet
Witam.
Może ktoś będzie w temacie i mi pomoże.
Potrzebuje mieć dostep do drukarki sieciowej przez internet która jest udostepniona w mojej sieci domowej, drukarka podłączona po LAN do routera , nadane stałe IP dla drukarki itp
W sieci domowej wszystko działa jak trzeba od x lat
Do tej pory wysyłałem dokumenty na zdalny komputer i logując się przez np TeamViewer otwierałem poczte gdy nikt na nim nie pracował i drukowałem.
Sęk w tym ze ten komputer stał się bardziej przenosny i nie zawsze w sieci więc szukam innego rozwiązania.
Mam router DGN2200 który teoretycznie obsługuje VPN, ale za nic nie moge tego ustawić,
Moge wejsc na router z zewnatrz, konfigurować go , ale juz dalej nie idzie.
Kreator VPN w Win7 jest dośc prosty ,prosi o podanie nazwy użytkownika i hasla które ustawia się ..... no własnie gdzie? To nie jest hasło na router przeciez.
Może jest ktoś kto używa w ten sposób połączenia VPN dla udostpnionej drukarki na innym routerze, chętnie dowiem się co to za router , by można to było ustawić.
Może ktoś będzie w temacie i mi pomoże.
Potrzebuje mieć dostep do drukarki sieciowej przez internet która jest udostepniona w mojej sieci domowej, drukarka podłączona po LAN do routera , nadane stałe IP dla drukarki itp
W sieci domowej wszystko działa jak trzeba od x lat
Do tej pory wysyłałem dokumenty na zdalny komputer i logując się przez np TeamViewer otwierałem poczte gdy nikt na nim nie pracował i drukowałem.
Sęk w tym ze ten komputer stał się bardziej przenosny i nie zawsze w sieci więc szukam innego rozwiązania.
Mam router DGN2200 który teoretycznie obsługuje VPN, ale za nic nie moge tego ustawić,
Moge wejsc na router z zewnatrz, konfigurować go , ale juz dalej nie idzie.
Kreator VPN w Win7 jest dośc prosty ,prosi o podanie nazwy użytkownika i hasla które ustawia się ..... no własnie gdzie? To nie jest hasło na router przeciez.
Może jest ktoś kto używa w ten sposób połączenia VPN dla udostpnionej drukarki na innym routerze, chętnie dowiem się co to za router , by można to było ustawić.
- wojteks
- *** Administrator ***
Re: Połączenie VPN - siec lokalna przez internet
Obsługuje to chyba za dużo powiedziane, prawdopodobnie tylko przepuszcza VPN a żeby zrobić tak jak chcesz to musisz mieć serwer VPN (np openvpn) gdzieś w sieci wewnętrznej lub na routerze.major pisze:Mam router DGN2200 który teoretycznie obsługuje VPN
Nie pomagam na PW!
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Ma clienta/server VPN (przynajmniej w.g. instrukcji) -> http://www.downloads.netgear.com/files/ ... 6Mar13.pdf
major, klania sie strona 105ff.
Sparwadz ktora wersje SW i HW masz.
major, klania sie strona 105ff.
Sparwadz ktora wersje SW i HW masz.
Nie pomagam na PW.
-
- Stały użytkownik forum
patrzę że manual jest do v4, a ja mam chyba V3 (do zweryfikowania soon)
Trzeba będzie obadać tę instrukcję w takim razie
Dziękuje i dam znać co z tego wyjdzie, bo <font color="#FF00FF"><b>»»na pewno««</b></font> się przyda
Trzeba będzie obadać tę instrukcję w takim razie
Dziękuje i dam znać co z tego wyjdzie, bo <font color="#FF00FF"><b>»»na pewno««</b></font> się przyda
-
- Specjalista bezprzewodowy-junior
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
-
- Stały użytkownik forum
ja mam org SW ,ale czytałem o tym patchu z ITALII co się nagrywa na USB i router uruchamia się z niego.
Na razie chce zobaczyć co wyjdzie na ORG.
Instrukcja pomogła mi na tyle ze robiłem błąd przy konfiguracji ( zamiast klienta brałem tunel dla Router Router)
Ale przy połączeniu mam błąd 868.
Konfiguracja wydaje się prosta , Nazwa, hasło , i reszta na automatyczne ustawienia. Uruchamiam usługę , w logach jest ze uruchomiona.
Jeżeli wchodzę na router przez http://8*.*.2**.5*:8080/ , drukarkę mam na 192.168.1.101, przy połączeniu VPN powinienem mieć wejście na całą sieć (przy wyborze klient) czyli nie muszę łączyć się bezpośrednio do drukarki .
Na razie chce zobaczyć co wyjdzie na ORG.
Instrukcja pomogła mi na tyle ze robiłem błąd przy konfiguracji ( zamiast klienta brałem tunel dla Router Router)
Ale przy połączeniu mam błąd 868.
Konfiguracja wydaje się prosta , Nazwa, hasło , i reszta na automatyczne ustawienia. Uruchamiam usługę , w logach jest ze uruchomiona.
Jeżeli wchodzę na router przez http://8*.*.2**.5*:8080/ , drukarkę mam na 192.168.1.101, przy połączeniu VPN powinienem mieć wejście na całą sieć (przy wyborze klient) czyli nie muszę łączyć się bezpośrednio do drukarki .