Informacje na temat podłączania i doboru anten GSM (GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA i HSUPA), lokalizacji nadajników, zasięgów, wymuszania EDGE/3G, funkcjonowania sieci i awarii BTS-ów.
Nie wiem co robić, mam plusa LTE z ZTE MF28D. Mieszkając w centrum Krakowa miałem elegancki zasięg LTE. Teraz mieszkając na Woli Duchackiej nie łapie mi w ogóle LTE tylko HSPA+ w pełnym zasięgu. Potrzebuje LTE, kolega który ma modem Huawei B593s-22 u mnie miał jedną kreskę LTE.
Dołaczam mape nadajników nie mam pojęcia który to LTE bo po prostu się nie znam (Załącznik 1)
I mapę zasięgu plusa LTE z zaznaczonym miejscem mieszkania (załącznik 2)
Moje pytanie brzmi jaką antene kupić, antena kierunkowa może być umieszczona na balkonie na parterze w stronę zaznaczoną strzałką na załączniku pierwszym. Dookoła wszędzie bloki. Czy może jakąś inną antene?
antena
Co to za antena? Ona może być zamontowana w pokoju. Daje to coś?
Witam, W swojej okolicy masz nadajniki na ulicy Czarnogórska 14, Witosa 9. Te nadajniki które pokazałeś to U2100, a Ty musisz szukać Mobyland. Te 2 masz najbliżej. Co do anteny nie wiem co to jest ale nie polecamy tutaj takich anten. Ja bym proponował Cybertech albo Sorsen.
Ok ale to są anteny kierunkowe. Ja nie mam chyba możliwości weycelowania ich w strone nadajnika. Dookoła mnie jest bardzo dużo bloków. Czy jak dam ją na balkonie na parterze w strone tą co strzałka to coś to pomoże?
EDIT: nie zauważyłem ze usunieto mi załączniki, mogę próbować celować w witosa9 z parteru ale pomiędzy mną a witosa jest dużo przeszkód, budynków itd.
Są jakieś inne anteny niż kierunkowe które coś mi pomogą w tym przypadku? Słyszałem o jakiś dookolnych ale do tego modelu nie mogę znaleźć
Wymusiłem "Tylko LTE" i było LTE bez ani jednej kreski zasięgu. Net nie działał. Jakiej anteny mogę użyć innej niż kierunkowej bo u mnie będzie ciężko z wycelowaniem w nadajnik a do tego jest pełno budynków po drodze. Pracuje w domu przez neta a umowy z plusem zerwać nie mogę
Są takie antenki, "patyk" ale to tylko przeniesienie punku odbioru za okno i tyle. Ja bym spróbował z anteną kierunkowa na balkonie. Masz 10 dni na próbę i ew zwrot towaru jak nie nosi śladów używania.
Router na parapecie od okna balkonowego łapie hspa+ / Zrobiłem test, wziąłem przedłużacz wyniosłem go na balkon nawet nie całe pół metra od parapetu i szok łapie LTE trzy kreski zasięgu... co ja mam zrobić?
Ostatnio zmieniony 2015-01-11, 22:07 przez cotykcesz, łącznie zmieniany 1 raz.
Pół metra czyni różnicę. Poza tym zasięg wcale nie jest spoko bo nie zmierzyłeś poziomu sygnału w dBm. Najtaniej wyjdzie http://www.cybertech.com.pl/p124,antena ... mf283.html Kabel jak najkrótszy, można zamówić indywidualnie. Na balkon sięgnie pewnie 3-5m.
Zamówiłem antenę na www.cybertech.com.pl
Zrobiłem przelew ale nie dostałem info czy wysłali czy nie, telefon mają wyłączony... Czy to sprawdzona firma?
EDIT: Dobra jednak się dodzwoniłem. W środę ma u mnie być.
Przyszła antena, montuje na balkonie w różnych miejscach... Siła sygnału -77 dBm Typ sieci: DC-HSPA+ pełny zasięg... nie wiem co to za sieć ale w miejscu w którym jest antena postawiony router łapał 3kreski LTE... Zwrócić mam tą antenę?