MF28D

Informacje na temat podłączania i doboru anten GSM (GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA i HSUPA), lokalizacji nadajników, zasięgów, wymuszania EDGE/3G, funkcjonowania sieci i awarii BTS-ów.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
cotykcesz
Początkujący użytkownik forum

MF28D

Post autor: cotykcesz »

Nie wiem co robić, mam plusa LTE z ZTE MF28D. Mieszkając w centrum Krakowa miałem elegancki zasięg LTE. Teraz mieszkając na Woli Duchackiej nie łapie mi w ogóle LTE tylko HSPA+ w pełnym zasięgu. Potrzebuje LTE, kolega który ma modem Huawei B593s-22 u mnie miał jedną kreskę LTE.

Dołaczam mape nadajników nie mam pojęcia który to LTE bo po prostu się nie znam :( (Załącznik 1)
I mapę zasięgu plusa LTE z zaznaczonym miejscem mieszkania (załącznik 2)

Moje pytanie brzmi jaką antene kupić, antena kierunkowa może być umieszczona na balkonie na parterze w stronę zaznaczoną strzałką na załączniku pierwszym. Dookoła wszędzie bloki. Czy może jakąś inną antene?

antena
Co to za antena? Ona może być zamontowana w pokoju. Daje to coś?

Proszę o pomoc.

[ Komentarz dodany przez: krystianb: 2015-01-11, 12:44 ]
Usunięcie załączników niezgodnych z regulaminem forum.
dexter18

Re: MF28D

Post autor: dexter18 »

Witam, W swojej okolicy masz nadajniki na ulicy Czarnogórska 14, Witosa 9. Te nadajniki które pokazałeś to U2100, a Ty musisz szukać Mobyland. Te 2 masz najbliżej. Co do anteny nie wiem co to jest ale nie polecamy tutaj takich anten. Ja bym proponował Cybertech albo Sorsen.

Antena Cybertech

Sorsen
cotykcesz

Ok ale to są anteny kierunkowe. Ja nie mam chyba możliwości weycelowania ich w strone nadajnika. Dookoła mnie jest bardzo dużo bloków. Czy jak dam ją na balkonie na parterze w strone tą co strzałka to coś to pomoże?

EDIT: nie zauważyłem ze usunieto mi załączniki, mogę próbować celować w witosa9 z parteru ale pomiędzy mną a witosa jest dużo przeszkód, budynków itd.

Są jakieś inne anteny niż kierunkowe które coś mi pomogą w tym przypadku? Słyszałem o jakiś dookolnych ale do tego modelu nie mogę znaleźć :/
dexter18

Anteny dookólne są ale nie wiem jak to się sprawdzi w twoim miejscu zamieszkania. Próbowałeś wymuszać tylko LTE na routerze ?
cotykcesz

Nie wiem jak to w tym modelu zrobić, w tym huewaii wiem ale w moim ZTE nie mam pojęcia.

[ Dodano: 2015-01-11, 13:04 ]
Ustawienai sieci -> wybór sieci?
Aby zmienić bieżące ustawienia, proszę rozłączyć się z siecią.

Jak mam się rozłączyć? karte wyciągnąć? :D
dexter18

W menu masz raczej rozłącz/połącz więc rozłączasz się ustawiasz na tylko lte.
cotykcesz

Wymusiłem "Tylko LTE" i było LTE bez ani jednej kreski zasięgu. Net nie działał. Jakiej anteny mogę użyć innej niż kierunkowej bo u mnie będzie ciężko z wycelowaniem w nadajnik a do tego jest pełno budynków po drodze. Pracuje w domu przez neta a umowy z plusem zerwać nie mogę :/
dexter18

Są takie antenki, "patyk" ale to tylko przeniesienie punku odbioru za okno i tyle. Ja bym spróbował z anteną kierunkowa na balkonie. Masz 10 dni na próbę i ew zwrot towaru jak nie nosi śladów używania.
cotykcesz

Router na parapecie od okna balkonowego łapie hspa+ :// Zrobiłem test, wziąłem przedłużacz wyniosłem go na balkon nawet nie całe pół metra od parapetu i szok łapie LTE trzy kreski zasięgu... co ja mam zrobić? :(
Ostatnio zmieniony 2015-01-11, 22:07 przez cotykcesz, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Post autor: wojteks »

cotykcesz pisze: co ja mam zrobić?
Wystawić antenę za okno.
cotykcesz pisze:Co to za antena?
Ten wynalazek sobie daruj, kup coś lepszego w obudowie typowo zewnętrznej i zamontuj za oknem, kierunek ustawisz na maksymalny download.
Nie pomagam na PW!
cotykcesz

Ale to jaką antene kupić? Jaka wystarczy żeby nie płacić też nie wiadomo ile jeśli głupie pół metra od okna jest spoko zasięg.
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Post autor: wojteks »

Cybertecha 15dBi nie zaszkodzi kupić.
Nie pomagam na PW!
matek451
Guru bezprzewodowy

Post autor: matek451 »

Pół metra czyni różnicę. Poza tym zasięg wcale nie jest spoko bo nie zmierzyłeś poziomu sygnału w dBm. Najtaniej wyjdzie http://www.cybertech.com.pl/p124,antena ... mf283.html Kabel jak najkrótszy, można zamówić indywidualnie. Na balkon sięgnie pewnie 3-5m.
cotykcesz

Zamówiłem antenę na www.cybertech.com.pl
Zrobiłem przelew ale nie dostałem info czy wysłali czy nie, telefon mają wyłączony... Czy to sprawdzona firma?

EDIT: Dobra jednak się dodzwoniłem. W środę ma u mnie być.
cotykcesz

Przyszła antena, montuje na balkonie w różnych miejscach... Siła sygnału -77 dBm Typ sieci: DC-HSPA+ pełny zasięg... nie wiem co to za sieć ale w miejscu w którym jest antena postawiony router łapał 3kreski LTE... Zwrócić mam tą antenę? :/
dexter18

Przełączone na anteny zewnętrzne ?
cotykcesz

Tak, wcisnąłem niebieski przycisk koło złącz anteny w routerze :(
ODPOWIEDZ