Nowy router do domu

Dyskusje na temat wyboru sprzętu. Jaki modem, telefon do GPRS/EDGE/UMTS/HSDPA/HSUPA, jaką przejściówkę, kabel do telefonu... itp. mam wybrać?

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
kubaugust
Początkujący użytkownik forum

Nowy router do domu

Post autor: kubaugust »

Witam,
szukam nowego routeru do domu, obsługującego kartę SIM/modem internetowy. Obecnie mam TP-Link TL-MR3220 i jestem bardzo niezadowolony. Nowy router musi mieć przede wszystkim duży i stabilny zasięg (duży, 3 piętrowy dom), no i szybko pobierać dane :) Zastanawiałem się nad ASUS RT-N66u jednak nie wiem, czy jego port USB obsługuje modemy internetowe (taki już posiadam). Karta z T-Mobile, niestety 3G :/ A może jakieś inne propozycje?

Pozdrawiam
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

Re: Nowy router do domu

Post autor: Jo_gurt »

kubaugust pisze:A może jakieś inne propozycje?
Ja bym Ci dał taki plan:
1) Pozbądź się złudzeń, że wystarczy jedno urządzenie WiFi
2) Okabluj dom
3) Postaw min 1 AP / piętro
kubaugust

Dzięki za propozycję, ale nie lubię kabli :) Hmm, myślę że 1 urządzenie wystarczy :) może trochę przesadziłem, że dom jest duży, po prostu 3 piętra. Router wisiałby na ścianie idealnie w samym sercu domu, na 2. piętrze. Jeden sąsiad ma Apple Time Capsule, i w moim domu ma lepszy zasięg niż z mojego routera! On, mając go także na 2. piętrze, ma zasięg u siebie w garażu. Drugi sąsiad niestety także ma lepszy zasięg Wi-Fi u mnie w domu niż mój router, dlatego nowy musi być mocny, by chociażby go sąsiedzi nie zakłócali :D

A ten ASUS, co podałem, obsługiwałby modem przez USB?
key
*Mistrz bezprzewodowy*

Post autor: key »

kubaugust pisze:ale nie lubię kabli
A ja nie lubie zielonych ogorkow. I co z tego?
kubaugust pisze:myślę że 1 urządzenie wystarczy
Rozumiem ze sie lepiej znasz od ludzi ktorzy na tym "zeby zjadli"?
kubaugust pisze: Jeden sąsiad ma Apple Time Capsule, i w moim domu ma lepszy zasięg niż z mojego routera!
Wiesz ze to niekoniecznie od routera zalezy?
kubaugust pisze: On, mając go także na 2. piętrze, ma zasięg u siebie w garażu.
No to kup sobie time capsule i badz szczesliwy.
kubaugust pisze:dlatego nowy musi być mocny
Napisze to po raz milionowy - nie ma "mocnych" routerow. Moc jest limitowana prawnie. Komunikacja jest w dwie strony - co z tego ze masz router z wyjsciem giga watt, jak klienci pozostaja?
Nie pomagam na PW.
kubaugust

Oczekuję odpowiedzi, bo jestem w tym zielony (jakbym nie był to bym tu chyba nie zaglądał), a nie dziecinnych docinek. Mam swoje powody, żeby posiadać tylko jedno urządzenie i skoro widzę, że wiele osób korzysta z takiego rozwiązania i są szczęśliwi, to czemu ja miałbym się bawić w 4 urządzenia, wiercenia itd.? Zresztą chciałem jak najdokładniej opisać mój problem, żeby nie było dodatkowych pytań i komplikacji. Myślałem że to forum to dobry pomysł, ale w tym momencie mój problem ograniczam tylko do pytania: "czy porty USB routera ASUS RT-N66u mogą obsługiwać modem internetowy, w którym trzymałbym kartę SIM?"

mimo wszystko pozdrawiam
key
*Mistrz bezprzewodowy*

Dostales odpowiedz w pierwszym poscie. Nie spodobala Ci sie i probujesz ludzia wiedzacym duzo wiecej niz ty wmawiac ze wiesz lepiej.
kubaugust pisze:"czy porty USB routera ASUS RT-N66u mogą obsługiwać modem internetowy, w którym trzymałbym kartę SIM?"
Kliknij - pierwszy link.
Nie pomagam na PW.
kubaugust

Odpowiedzi nie otrzymałem, mając na myśli "inne propozycje" chodziło mi raczej o inne routery. W przeciwieństwie do ciebie, ja użytkownika Jo_gurt nie zwyzywałem, że nie o to mi chodziło itd., ale uszanowałem jego wypowiedź i odpowiedziałem, że na takie rozwiązanie nie mogę sobie pozwolić. I proszę, jeśli dalej masz tu chamstwa wypisywać, to nie udzielaj się pod tym postem. Bo ani mi nie pomogłeś ani... właściwie nic konkretnego nie zrobiłeś. A ja dalej będę oczekiwał odpowiedzi na to jedno, jedyne pytanie.
key
*Mistrz bezprzewodowy*

Ja mam jedno krotkie pytanie - przeczytales to co dla Ciebie znalazlem? Dla ulatwienia - tam jest najdokladniejsza odpowiedz jaka mozesz otrzymac.
ale uszanowałem jego wypowiedź i odpowiedziałem, że na takie rozwiązanie nie mogę sobie pozwolić.
A ja tlumacze Ci, ze nie ma innej opcji zrobienia sensownej i stabilnej sieci.

Jesli mozesz sobie pozwolic na niestabilnosc i kiepska jakosc polaczen, zaryzykuj z time capsule, sczegolnie skoro wiesz ze ta od sasiada sprawia sie niezle. Ale to tez juz napisalem.
Nie pomagam na PW.
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Post autor: wojteks »

kubaugust pisze:myślę że 1 urządzenie wystarczy
Na początek na pewno wystarczy ale jeżeli masz tynki gipsowe, stropy żelbetowe to tablety i smartfony szybko stracą zasięg w odległych pomieszczeniach. umieść router w geometrycznym środku domu.

Jeżeli to nie pomoże to kabel ethernet albo PLC i dodatkowe AP w odległych miejscach. Weź też pod uwagę że zakłócenia od obcych sieci które też mocno wpłyną na wydajność WiFi.
kubaugust pisze:no i szybko pobierać dane
Tylko kabel da jakąkolwiek gwarancję szybkości.
Nie pomagam na PW!
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

Post autor: Jo_gurt »

kubaugust pisze:Dzięki za propozycję, ale nie lubię kabli :) Hmm, myślę że 1 urządzenie wystarczy :)
Punkt 1) mojej sugestii jest kluczowy :]
kubaugust

Dziękuję :) znaczy hmm... Szybkość to żeby router jej za bardzo nie ogarniczał tak jak teraz, bo mam internet 3G, a nie LTE, więc jak w Speed Teście ten mój nieszczęśliwy TP-Link przy jednym (moim) urządzeniu podłączonym osiąga prędkość pobierania 5-10 Mbps (jak mu się podoba to działa normalnie nawet w godzinach szczytu), to jest to chyba dosyć duża rozbieżność biorąc pod uwagę, że to i tak małe prędkości (ale 10 Mbps mi wystarcza). Ustawiłem go (na razie prowizorycznie) na drabinie w samym środku domu i zasięg od razu się poprawił, był w większości domu (na szczęście w tej 'ważniejszej' części :D ), a ten ASUS ma uchwyty więc mógłbym go sobie na ścianie powiesić i by tylko sobie ładnie wyglądał ;) dziękuję za wszystkie odpowiedzi, pozdrawiam! Zastanowię się jeszcze nad tym wzmacniaczem, ale wpierw zobaczę czy nowy router nie dawałby rady z moimi problemami :)
Ostatnio zmieniony 2015-01-11, 12:05 przez kubaugust, łącznie zmieniany 1 raz.
matek451
Guru bezprzewodowy

Post autor: matek451 »

A gdzie tu wina routera, on tylko obsługuje modem. To modem i operator odpowiada za prędkości internetu. Jaki masz modem, obsługuje chociaż HSPA+DC ?. Akurat z modemami 3G TP-linki działają dobrze. Jak chcesz mieć lepsze parametry internetu to przejdź na LTE w T-Mobile lub zmień operatora. Oczywiście wtedy potrzebny modem /router LTE. Ten Asus wcale nie przyspieszy internetu. Na dodatek z Asusami to jest kilka problemów jeśli chodzi o obsługę modemów LTE. A support ASUSA w tym temacie działa kiepsko. Co do zasięgu to przy dużym domu , 3 kondygnacje żaden router nie zapewni stabilnego zasięgu WiFi. i nie ma co porównywać z działaniem takiego czy innego sprzętu u kolegów. To WiFi , w zabudowie zależy od wielu czynników. Nie należy też kierować się opisami producenta, marketing Asusa jest pod tym względem wzorowy. Tylko testy pokażą jak będzie u ciebie. A wybór routera bo ładny i wiszący to kryterium godne blondynki. Poza tym kto tu pisał o wzmacniaczu, dodatkowy AP nie ma nic z nim wspólnego.
kubaugust

A przepraszam, wygooglowałem i mam różnice, myślałem że AP i wzmacniacz to to samo ;) modem Playa kupiony w Media Marktcie pół roku temu, niestety nic więcej na jego temat nie powiem, ale możliwe że obsługuje LTE :) operatora także zamierzam zmienić, nawet z kilkumiesięcznym wyprzedzeniem, ale to dopiero w marcu. :/

[ Komentarz dodany przez: ja.michal: 2015-01-11, 19:45 ]
:pppp:
Ostatnio zmieniony 2015-01-11, 19:45 przez kubaugust, łącznie zmieniany 1 raz.
matek451
Guru bezprzewodowy

Ty po prostu rozbrajasz. Nawet nie wiesz jakim modemem dysponujesz a chcesz kupować Asusa za kilka stówek. Zresztą kto kupuje modem w MM. tam dostępny jest tylko sam szajs bez LTE, na dodatek drogo. Podstawowym kryterium doboru routera do posiadanego modemu jest zgodność tych dwóch urządzeń. Pod tym względem TP-Link bije na głowę ASUSA, który ma dość uboga listę obsługiwanych modemów 3G/LTE a support Asusa ma na ten temat zerowe pojęcie. W Warszawie i okolicach aby korzystać z szybkiego LTE bez limitu nawet za darmo wystarczy mieć modem/ router z LTE. I to od roku, oczywiście w Play lub RBM.
kubaugust

W łaśnie dlatego na początku tematu próbowałem się dowiedzieć, czy Asus w ogóle jest kompatybilny. ;) Przecież wiadomo że port USB w routerze nie musi służyć do podłączenia modemu. Skoro twierdzisz że TP-Link jest lepszy od Asusa pod względem internetu mobilnego to go do tego marca zostawię. Wtedy najprawdopodobniej zmienię na Neostradę i już mnie żadne modemy nie będą interesować. :D

[ Komentarz dodany przez: ja.michal: 2015-01-11, 19:46 ]
Ostatnio zmieniony 2015-01-11, 19:46 przez kubaugust, łącznie zmieniany 1 raz.
matek451
Guru bezprzewodowy

Jeśli masz zamiar przejść do Neostrady to zakup routera Asus do tego modemu na 2 m-ce jest pozbawiony sensu. Oczywiście ten Asus obsługuje modemy 3G/LTE ale nie wiadomo czy twój. Dobór każdego routera do modemu zaczyna się od sprawdzenia jaki masz modem i do niego poszukujesz router. Miałeś trochę szczęścia, ze ten MR-3220 obsługuje twój modem.
kubaugust

Akurat gość w Media Markcie 'polecił' taki zestaw (router razem z modemem był kupowany) że będzie działać. Może uda mi się znaleźć pudełko od modemu to coś więcej się dowiem. :)

[ Komentarz dodany przez: ja.michal: 2015-01-11, 19:48 ]
Ostatnio zmieniony 2015-01-11, 19:48 przez kubaugust, łącznie zmieniany 1 raz.
matek451
Guru bezprzewodowy

Goście z MM to kiepscy doradcy jeśli chodzi o sprzęt do internetu mobilnego. Wiadomo sklep dla... A modem to pewnie jeden z tych http://www.mediamarkt.pl/lodz-ul-brzezi ... y=modem+3G
kubaugust

Właśnie nie dla... ale wielkie dzięki ;) Czyli na przyszłość ich się nie radzić, przed zakupem routera w marcu myślę że jeszcze zawitam na to forum. Bardzo wszystkim dziękuję za pomoc :) mam nadzieję tylko że mi PS4 pociągnie, bo dzisiaj właśnie kupiłem i ten router może być tylko w jednym paśmie (2,4GHz/5Ghz bodajże). Czyli jak się Ajfonem podłączę który tego drugiego pasma nie obsługuje to mi automatycznie zwalnia na wszystkich urządzeniach do tego 2,4 (nie wiem czy się dobrze wyraziłem, na chłopski rozum :)) :/
ODPOWIEDZ