Konfiguracja sieci windows
Moderator: Moderatorzy
-
- Specjalista bezprzewodowy-junior
Konfiguracja sieci windows
Witam,
Mam główny róuter ads neostrady z podsiecią 10.0.0.1/24 i podłączony do niego router z openwrt 192.168.1.1/24. Problem polega na tym, że router porótw LAN ma tylko 4, a urządzeń jest 5 więc jedno z nich tj. komputer z xp jest wpięty do routera neostrady. Czy da się ustawić jakoś np. w ustawieniach karty sieciowej xp żeby ten komputer "widział" sieć rotuera openwrt i mógł korzystać z jej zasobów sieciowych?
Mam główny róuter ads neostrady z podsiecią 10.0.0.1/24 i podłączony do niego router z openwrt 192.168.1.1/24. Problem polega na tym, że router porótw LAN ma tylko 4, a urządzeń jest 5 więc jedno z nich tj. komputer z xp jest wpięty do routera neostrady. Czy da się ustawić jakoś np. w ustawieniach karty sieciowej xp żeby ten komputer "widział" sieć rotuera openwrt i mógł korzystać z jej zasobów sieciowych?
- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
Re: Konfiguracja sieci windows
Nie w prosty sposób, poza tym tu nie są potrzebne ustawienia karty sieciowej tylko routera z OpenWRT.
Dwie osobne sieci to założenie czy efekt uboczny?
Dwie osobne sieci to założenie czy efekt uboczny?
-
efekt uboczny gdyż nie wystarczyło portów w routerze po dodaniu serwera NAS natomiast router/modem z neostradą ma ustawiony dmz dla routera z openwrt (gargoyle), który robi za sewer open i wybudza komputery po WOL. To w takim razie jak ustawić to openwrt?
- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
Jako AP + Switch, tak, żeby nie tworzyć osobnej podsieci.
Wrzuć wszystkie porty do jednego VLANu, będziesz miał 5-portowy switch.
Wrzuć wszystkie porty do jednego VLANu, będziesz miał 5-portowy switch.
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Strasznie skomplikowane.gorus1 pisze: neostradą ma ustawiony dmz dla routera z openwrt (gargoyle), który robi za sewer open i wybudza komputery po WOL.
Wylaczasz DHCP na routerze, laczysz do portu LAN i uzywasz routera jako AP + server openVPN.
DMZ jest najglupszym z mozliwych pomyslow.
Nie pomagam na PW.
-
Ok, a żeby mieć dostęp do rotuera z gargoyle z zewnątrz to wtedy musiałbym na sztywno dać jakiś adres dla niego z puli routera neostrady i przekierować jakiś port? Chodzi o to, żeby mieć do niego dostęp w celu wybudzania komputerów oraz żeby ten router zarządzał całą siecią poza ewentualnie tym DHCP aczkolwiek chciałem wykorzystać na nim static DHCP...
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Co masz na mysli piszac "z zewnatrz"?gorus1 pisze:Ok, a żeby mieć dostęp do rotuera z gargoyle z zewnątrz to wtedy musiałbym na sztywno dać jakiś adres dla niego z puli routera neostrady i przekierować jakiś port?
Internet?
Laczysz sie z OpenVPN i jestes wewnatrz twojej sieci. Albo robisz tunel przez SSH.
Udostepniasz tylko te porty ktore musisz - u mnie sa to n.p. tylko SSH + OpenVPN + mail serwer. Reszte masz albo przez tunel (SSH) albo po polaczeniu z VPN.
Static DHCP mozesz zrobic, wtedy musisz ale miec pare rzeczy pod kontrola - specjalna konfiguracja DHCP:gorus1 pisze:Chodzi o to, żeby mieć do niego dostęp w celu wybudzania komputerów oraz żeby ten router zarządzał całą siecią poza ewentualnie tym DHCP aczkolwiek chciałem wykorzystać na nim static DHCP.
1.) recznie skonfigurowane IP na routerze
2.) bramka ma byc router neo a nie server dhcp
Nie pomagam na PW.
-
Z zewnątrz tzn. zza NAT. Open VPN służy do połączeń pracowników do pewnego programu, a mi chodzi o to żebym sobie mógł w każdej chwili wejść na router z jakiegokolwiek komputera pod ręką i np. mógł skorzystać z WOL. Czy jak przekieruję np. port 8080 i ustawię "wyście na świat" tym portem w gargoyle to powinno to zadziałać?
Ewentulanie dlaczego by nie przekierować wszystkich portów przez DMZ?
Ta specjalna konfiguracja to wyłączony DHCP na gargoyle i konfigracja WAN z IP gargoyle od strony WAN z tej samej podsieci co neo oraz bramą, którą jest IP routera neto?
Ewentulanie dlaczego by nie przekierować wszystkich portów przez DMZ?
Ta specjalna konfiguracja to wyłączony DHCP na gargoyle i konfigracja WAN z IP gargoyle od strony WAN z tej samej podsieci co neo oraz bramą, którą jest IP routera neto?
- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
Tak. Konfiguracja routera przez WWW działa tak samo jak każdy inny serwer WWW.gorus1 pisze:Czy jak przekieruję np. port 8080 i ustawię "wyście na świat" tym portem w gargoyle to powinno to zadziałać?
A po co?gorus1 pisze:Ewentulanie dlaczego by nie przekierować wszystkich portów przez DMZ?
Jeszcze raz.gorus1 pisze:konfigracja WAN z IP gargoyle od strony WAN z tej samej podsieci co neo oraz bramą, którą jest IP routera neto?
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Robisz to dokladnie tak samo z OpenVPN - to jest polaczenie z cala siecia a nie z poszczegolnym programem.gorus1 pisze: Open VPN służy do połączeń pracowników do pewnego programu, a mi chodzi o to żebym sobie mógł w każdej chwili wejść na router z jakiegokolwiek komputera pod ręką i np. mógł skorzystać z WOL.
Ewentualnie - otworz SSH, wtedy mozesz wchodzic z dowolnego kompa przy pomocy n.p. putty - malutkie narzedzie bez potrzeby instalacji.
Tak. Tylko ze rownie dobrze mozesz wylaczyc firewal - otwierasz potezna dziure.gorus1 pisze:Czy jak przekieruję np. port 8080 i ustawię "wyście na świat" tym portem w gargoyle to powinno to zadziałać?
Bo niepotrzebnie dziurawisz FW. I nie masz kontroli nad tym.gorus1 pisze:Ewentulanie dlaczego by nie przekierować wszystkich portów przez DMZ?
Nie pomagam na PW.
-
Przecież router z gargoyle ma swój firewall...
Natomiast chodzi mi tutaj o to statyczne DHCP jak uruchomić na gargoyle, żeby rozrzucał odpowiednie adresy? Ewentualnie mogę ustawić na sztywno tylko pytanie czy przejdzie pakiet wybudzenia jeżeli na gargoyle nie będzie DHCP?
Natomiast chodzi mi tutaj o to statyczne DHCP jak uruchomić na gargoyle, żeby rozrzucał odpowiednie adresy? Ewentualnie mogę ustawić na sztywno tylko pytanie czy przejdzie pakiet wybudzenia jeżeli na gargoyle nie będzie DHCP?
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Rozmawiam jak z slepym o kolorach:
1.) Zrezygnuj z gargoyle jako routera – podwojny NAT nie ma sensu. Ustaw go jako AP. Wylacz FW.
2.) Gargoyle ustawiasz z sztywnym IP jako serwer DHCP + OpenVPN + jako dodatkow switch – rezygnujesz z polaczenia przez port WAN, laczysz przez port LAN
3.) Cala siec ma jeden zakres IP, np. 192.168.10.0/24, gargoyle ma IP z tej samej sieci co router Neo.
4.) Wylaczasz DHCP na routerze Neo
5.) Przekierowywujesz z internetu tylko port 1194 (OpenVPN). Ja bym jeszcze dodal SSH (22) – wtedy mozesz sobie zrobic tunel na WWW gargoyle.
1.) Zrezygnuj z gargoyle jako routera – podwojny NAT nie ma sensu. Ustaw go jako AP. Wylacz FW.
2.) Gargoyle ustawiasz z sztywnym IP jako serwer DHCP + OpenVPN + jako dodatkow switch – rezygnujesz z polaczenia przez port WAN, laczysz przez port LAN
3.) Cala siec ma jeden zakres IP, np. 192.168.10.0/24, gargoyle ma IP z tej samej sieci co router Neo.
4.) Wylaczasz DHCP na routerze Neo
5.) Przekierowywujesz z internetu tylko port 1194 (OpenVPN). Ja bym jeszcze dodal SSH (22) – wtedy mozesz sobie zrobic tunel na WWW gargoyle.
W opcji „connection“ -> „Basic“ ustawiasz WAN jako dissable. Ustawiasz poprawny IP oraz IP routera Neo jako bramka.Natomiast chodzi mi tutaj o to statyczne DHCP jak uruchomić na gargoyle, żeby rozrzucał odpowiednie adresy?
Pakiet wybudzenia nia ma nic wspolnego z DHCP. To sa pakiety kierowane bezposrednio do MAC karty sieciowej, w stanie uspienia karta nie ma IP.gorus1 pisze:Ewentualnie mogę ustawić na sztywno tylko pytanie czy przejdzie pakiet wybudzenia jeżeli na gargoyle nie będzie DHCP?
Nie pomagam na PW.
-
Ok, dzięki dam znać jak ustawię - wszystko się teraz wydaje być już jasne. Jedna uwaga do portu WAN - chyba zamiast go wyłączać na gargoyle to lepiej zrobić z niego port LAN? Ponadto dalej nie widzę różnicy pomiędzy FW na neo z FW na gargoyle - jeżeli wyłączę FW na neo a zostawię na gargoyle to chyba będzie taki sam efekt?