ROUTER NA WIOSCE :)
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
ROUTER NA WIOSCE :)
Witam wszystkich.
Na wstępie od razu prośba o wyrozumiałość:) jestem kompletnym laikiem w sprawach o których będę pisać.
Wybrałem ofertę PLAY LTE bez limitu_(opcja bez ich sprzetu 6x29,99 potem 49,9). Wychodzi dużo taniej w porównaniu gdy się weźmie router od nich.
No i teraz meritum - mieszkam na odludziu i nadajników LTE mam ok 12km wiec pewnie dopiero po lutowym zwiekszeniu zasięgu bede mogł łapać LTE.
Jaki router i antenę zewnetrzną kupić? Czy poniższa kombinacja będzie wystarczająca?
Co sądzicie też o routerze Huawei e5170?
http://allegro.pl/router-lte-huawei-b59 ... 89564.html
http://allegro.pl/antena-lte-dualna-15d ... source=mlt
Jeszcze raz bardzo dziękuje za pomoc
Na wstępie od razu prośba o wyrozumiałość:) jestem kompletnym laikiem w sprawach o których będę pisać.
Wybrałem ofertę PLAY LTE bez limitu_(opcja bez ich sprzetu 6x29,99 potem 49,9). Wychodzi dużo taniej w porównaniu gdy się weźmie router od nich.
No i teraz meritum - mieszkam na odludziu i nadajników LTE mam ok 12km wiec pewnie dopiero po lutowym zwiekszeniu zasięgu bede mogł łapać LTE.
Jaki router i antenę zewnetrzną kupić? Czy poniższa kombinacja będzie wystarczająca?
Co sądzicie też o routerze Huawei e5170?
http://allegro.pl/router-lte-huawei-b59 ... 89564.html
http://allegro.pl/antena-lte-dualna-15d ... source=mlt
Jeszcze raz bardzo dziękuje za pomoc
Ostatnio zmieniony 2015-01-12, 14:12 przez dziewulki, łącznie zmieniany 1 raz.
- wojteks
- *** Administrator ***
Re: ROUTER NA WIOSCE :)
Tego nikt Ci tu nie zagwarantuje, wybór B593 jest OK, anteny też.dziewulki pisze:Czy poniższa kombinacja będzie wystarczająca?
Nic specjalnego, to router mobilny a nie stacjonarny.dziewulki pisze:Co sądzicie też o routerze Huawei e5170?
Nie pomagam na PW!
-
- Guru bezprzewodowy
E-5170 to taka hybryda stacjonarno-mobilna. Ceny tego wysokie więc jak nie potrzebujesz dostępu mobilnego to B-593s-22 jest lepszym wyborem. Co do anteny to radzę się wstrzymać z zakupem. Na razie najbliższy BTS Play w Srocku i aby korzystać z 3G na UMTS900 potrzebna dobra antena kierunkowa na 900MHz.
-
Jeśli dobrze rozumiem - na LTE na razie nie mam szans(zgodnie z mapami BTS) więc skupić się na razie na 900?
Czy możecie zarekomendować jakąś dobrą antenę kierunkową? oraz być może lepszy router niż ten, który ja zaproponowałem?
Czy możecie zarekomendować jakąś dobrą antenę kierunkową? oraz być może lepszy router niż ten, który ja zaproponowałem?
Do U900 to ATK-20, dzieli Cię do nadajnika 4 5 km wiec wystarczy ATK-10.
-
Popatrzyłem na Twoje propozycje i chyba wziąłbym tą ATK20 bo chyba lepiej więcej niż mniej:)
Tym bardziej, że chciałbym ją zamontować na kominie(będzie ok 8m kabla). Wyczytałem, że niektórzy montują ją na masztach(na dachu) ale ona jest strasznie duża i nie wiem czy na maszcie nie będzie się bardzo ruszać przy silniejszym wietrze. Jak Wy ją macie zamontowaną?
Tym bardziej, że chciałbym ją zamontować na kominie(będzie ok 8m kabla). Wyczytałem, że niektórzy montują ją na masztach(na dachu) ale ona jest strasznie duża i nie wiem czy na maszcie nie będzie się bardzo ruszać przy silniejszym wietrze. Jak Wy ją macie zamontowaną?
Ja osobiście mam maszt ale większa antena nie zaszkodzi. Poprawi jakość odbioru. Jeśli na komin to polecam :
Obejmy
Sporo ludzi tego stosuje i sprawdza się dość dobrze.
Obejmy
Sporo ludzi tego stosuje i sprawdza się dość dobrze.
-
Hmmm a jak taka obejma wygląda już zamontowana? Masz jakieś foto?
-
Teraz to mnie zawstydziłeś z tym Google ::)
Trochę się obawiam tego masztu z uwagi na dodatkowe metry kabla...
Trochę się obawiam tego masztu z uwagi na dodatkowe metry kabla...
-
ok 7,5 -8 m jeśli będzie przymocowana bezpośrednio do komina.
-
Na aukcjach z anteny są dostępne wraz z przewodami z różnymi końcówkami. Orientujecie się jaka końcówka pasuje do routera B593s-22?