Netgear WNDR3700v4

Dyskusje na temat wyboru sprzętu. Jaki modem, telefon do GPRS/EDGE/UMTS/HSDPA/HSUPA, jaką przejściówkę, kabel do telefonu... itp. mam wybrać?

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
adrs
Początkujący użytkownik forum

Netgear WNDR3700v4

Post autor: adrs »

Siema,
Czy ktoś orientuje się czy ten router 3700v4:
1. na oryginalnym sofcie obsługuje modemy LTE np Huawei e3372?
2. czy DDWRT obsługuje te modemy na tym routerze? (router ma podobno pełne wsparcie)
3. czy inny soft - openwrt i Gargoyle obsługuje sprawnie modemy LTE?

A poza tym czy w połączeniu z e3372 zapewni stabilne połączenie i wystarczająco mocne Wifi?

Odrzuciłem TP-link 4300 i 3600, bo mimo, że mają w miarę dobre parametry to mimo anten zewnętrznych zasięg podobno jest słaby (z powodu hardware'owego ograniczenia sygnału na wyjściu anten)

a w Netgear szybszy procesor, 128 MiB ram i 128 MiB flash i podobno wydajniejszy układ anten wewnętrznych... Do tego każda antena wewnętrzna jest podpięta na pigtail, więc dodanie anten zewnętrznych wygląda na proste.

Chyba, ze ktoś ma jakieś argumenty, że jednak lepiej kupić TP-linka? lub inny router?
Dzięki.
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Re: Netgear WNDR3700v4

Post autor: wojteks »

adrs pisze:z powodu hardware'owego ograniczenia sygnału na wyjściu anten
Wszystkie routery to mają, 100mW to limit narzucony przez prawo.
Nie pomagam na PW!
adrs

Gdyby routery osiągały te 100mW to by było OK. Wygląda mi na to, że limit to druga kwestia, bo większość tych routerów do tych 100mW chyba nawet w połowie nie dochodzi np w porównaniu do starszych konstrukcji. :/

Czytałem też, że część tych WNRD3700v4 ma problem z zasięgiem, ale to konkretna seria - można sprawdzić po batchu na opakowaiu. Z drugiej strony, jak piszą o tym na forach w USA to prawdopodobnie te felerne nie sprzedające się tam serie poleciały na sprzedaż do Polski ;)

Jest coś godnego uwagi jeszcze oprócz tych Netgearów WNDR3700v4, TPlinków WDR3600,4300? Do 300zł?
Dzięki
key
*Mistrz bezprzewodowy*

Post autor: key »

100 mW jest jako EIRP. Kupujac router z mocna antena masz slabszy wzmacniacz.
Nie pomagam na PW.
adrs

No tak, ale 100mW jest to limit ustawowy, a nie jakaś gwarantowana moc każdego zestawu. A poza tym nie wiem czy mi się dobrze zdaje, że routery dualband będą miały kiepski sygnał na jednym i drugim paśmie, bo promieniowanie obydwu pasm nie może przekroczyć 100mW? :)

Ma ktoś WNDR3700v4 i może się podzielić doświadczeniami z zasięgiem i obsługą modemów LTE/3G?

Czy jak router posiada firmware DDWRT i openWRT i ma USB to to wystarczy, żeby obsługiwał 3G/LTE? Czy to zależy od sprzętu czy od oprogramowania?
Ostatnio zmieniony 2015-01-13, 19:20 przez adrs, łącznie zmieniany 1 raz.
key
*Mistrz bezprzewodowy*

Kazde pasmo mierzysz osobno.

Moc wyjsciowa jest kalibrowana - zestaw ma n.p. 120 mW i jest podczas produkcji kalibrowana do 100 mW.
Nie pomagam na PW.
adrs

Dziękuję za informacje,
Jeszcze bym prosił o jedną informację.
Warto iść w Netgear WNDR3700v4 (wygląda na mało popularny), który ma DD-WRT ?
Czy myślicie żeby nie cudować i pozostać przy bardziej popularnym wyborze TL WDR-4300 lub 3600 z Gargoyle/openwrt? Może można coś przerobić żeby zwiększyć zasięg Wifi - lubię modowanie. SMD mi nie straszne, byle nie BGA ;)...

DDWRT? openwrt/gargoyle?
Które oprogramowanie jest bardziej rozwojowe/sprawniejsze na ogół? w pracy z modemami UMTS/LTE?
(zdaję sobie sprawę, że stabilność zależy też od wersji routera i dojrzałości oprogramowania)
amrowek
Stały użytkownik forum

Post autor: amrowek »

Proponuje poczytać
http://eko.one.pl/forum/viewtopic.php?id=8811

ewentualnie wujek google
key
*Mistrz bezprzewodowy*

adrs pisze:Które oprogramowanie jest bardziej rozwojowe/sprawniejsze na ogół?
W tle jest ten sam embedded Linux. Roznice sa w dodatkach, WebGUI, popularnosci w danym kraju.
Nie pomagam na PW.
adrs

Bardzo dziękuję za informacje. Wcześniej też widzialem tę dyskusję, ale wsparcie się już pojawiło ze strony openwrt BB, a ddwrt nawet wcześniej. Kilka osób na różnych forach używa go z lte. Na jednym forum amerykańskim są informacje o oznaczeniu serii ze słabym zasięgiem.

Zdecydowałem się więc zaryzykować i zamówiłem router netgeara, ew. go odeślę i zamówie tplinka 4300. Napiszę czy warto. Pozdrawiam.
adrs

Tak jak mówiłem, piszę.
Router Netgear 3700v4 i modem Huawei e3372 z sieci LMT doszły w poniedziałek.

Modem ma bootloader z prostym recovery przez TFTP, więc tak naprawdę nie da się go tak prosto zbrickować - jest noob friendly...
Najprostsze wgrywanie softu przez TFTP:
tj. pod kabel>statyczny ip w komputerze>włączenie zasilania trzymając przycisk RESET > dioda power miga> jedną komendą w windowsie tj. tftp wgrywamy cały soft. Czekamy aż dioda power zapali się na zielono>wyłączamy z prądu, włączymy i wszystko śmiga.

Wgrałem LUCI.
LUCI jest trochę skomplikowane jak dla mnie, pewnie wielu użytkowników mających podstawowe umiejętności też się trochę pogubi.
Ale po chwili już załapałem, że modem hilink znalazł się jako interfejs eth1, a dostęp do jego ustawień jest pod adresem 192.168.8.1
(wcześniej należy sprawdzić, czy router i modem nie ma takich samych adresów - 192.168.1.1 i ew. zmienić routera na 192.168.2.1). Połączyłem to w interfejsach trochę na dziko - ustawiłem bridge na interfejsie eth1 i sieci bezprzewodowej i działa, nie wiem do końca czy tak to się robi (z punktu widzenia bezpieczeństwa).

Co do spostrzeżeń:
MODEM e3372:
modem nie wymaga koniecznie żadnego zasilania spoza tego routera.
RSSI ok -75dBm. transfery są rzędu 15-25/5-10 Mbit - dla mnie starczy. 2,5 dnia działa stabilnie bez przerwy. W porównaniu do marnej neostrady zdecydowana poprawa.
ROUTER:
128flash nand, 128MB RAM, dobry procek. Do sieci podłączonych jest 8 urządzeń w promieniu 15metrów. Zasięg mam w całym małym murowanym domu, na zewnątrz i w dużym starszym domu drewnianym obok. W sumie na wolnym powietrzu szacuję zasięg na 50-100m oraz z 20-30m w obrębie zabudowy (ściana zewnętrzna murowana>kontrukcja zewnętrzna drewniana domu, ściany działowe drewno/kartongips). Mogę dokładniej zmierzyć jeśli ktoś chce. W okolicy mało sieci bezprzewodowych(3-4), niska zabudowa.

Ogólnie router ani razu się nie zawiesił. Oczywiście jest to zbyt krótki okres żeby się na ten temat wypowiedzieć, ale jak na razie zdecydowanie polecam zainteresowanie się tą pozycją przy funduszach do 300zł.
ODPOWIEDZ