Co wybrać? Wieś na pomorzu.

[Reklama] Telefony satelitarne wszystkich sieci Thuraya, Iridium, Inmarsat https://ts2.store/pl/3-telefony-satelitarne

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
qmite
Początkujący użytkownik forum

Co wybrać? Wieś na pomorzu.

Post autor: qmite »

Witam,

Po prawie rocznej walce z pomarańczowymi wiatrakami w celu uruchomieniem neostrady (dom bliźniak, w całej wsi i u sąsiadki działa, u nas urwany kabel..), postanowiłem wybrać coś z oferty bezkablowej.

Zdecydowany już byłem na CP i pakiet 35gb (ze względu na telefon w plusie - smartdom -50% ceny i modem zewnętrzny). Jednak szukając opinii o CP wyczytałem że ten modem (IDU-ODU) działa tylko w zasięgu LTE. Czy to znaczy że nie będzie wcale działało 3g?

Aktualnie mam jedynie w tablecie Tmobile na karte (6gb/30zł..) i zasięg oraz prędkość pozostawiają wiele do życzenia. Często trzeba wymuszać tylko 2g.
Czy dobry modemo-router będzie dużo lepszy niż modem wbudowany w tablet (lenovo s5000)?

Którą ofertę wybrać w mojej lokalizacji - gmina Damnica, miejscowość Świecichowo. Rozumiem, że z LTE będzie ciężko ale która sieć powinna zapewnić największą stabilność i jakość 3g?

Pozdrawam
piotrekg3
Użytkownik forum

Re: Co wybrać? Wieś na pomorzu.

Post autor: piotrekg3 »

Ja bym ci proponował wybrać coś z oferty Orange, w miejscowości Budy masz nadajnik z UMTS 900 i UMTS 2100, jest także pozwolenie na LTE, być może wkrótce zostanie uruchomione. Najlepiej wybrać modem/router z LTE lub przynajmniej HSPA+DC.
TP-Link MR-3420 V2 + Huawei E3372 + Cybertech 1800 Mhz
matek451
Guru bezprzewodowy

Post autor: matek451 »

Proponuję wziąć na testy ofertę z modemem/routerem z PLusa i sprawdzić działanie Plusa/CP oraz T-Mobile i Orange. Jeśli jesteś klientem T-Mobile (telefon) to możesz mieć rabat 50% na internet. Zasięg w Orange i T-mobile zapewnia sieć NetWorks. Najbliższe BTS-y UMTS900 w Damnicy( Budy) i Skibinie. W Damnicy też UMTS2100 z HSPA+DC. Ale to pozwolenia i trzeba zweryfikować. oczywiście do prawidłowego działania będziesz potrzebował zew. anteny kierunkowej na wybrane pasmo. w CP/Plusie zasięg 3G z HSPA+ zapewnia sieć Aero2 z BTS-a UMTS900 w Damnicy.
adixm
Mistrz bezprzewodowy

Post autor: adixm »

matek451 pisze:Zasięg w Orange i T-mobile zapewnia sieć NetWorks
Tutaj jedynym wyjściem będzie chyba NetWorks czyli Orange/T-Mobile, tym bardziej że mają już uzyskane pozwolenia na LTE, więc to świetnie wróży na przyszłość. Jeśli jesteś abonentem T-Mobile to warto wziąć od nich internet, w przeciwnym wypadku brałbym Orange, tym bardziej że są teraz do uzyskania kody rabatowe od pracowników Orange -20% na internet mobilny, czyli abo za 70zl za 56zl+ 40GB+ ewentualnie nielimitowany internet LTE do 10Mb/s po wykorzystaniu 40GB(póki co nawet danych przesylanych w ramach LTE, Orange nie odlicza od pakietu podstawowego).
qmite

Mamy telefony w Orange i Tmobile, jednak obie umowy po terminie więc nie ma problemu (jeżeli było by warto) przejeść do Plusa.

Do nadajnika w Budach mam po linii prostej około 2.5km i na tym nadajniku jeśli dobrze zrozumiałem orange i tmobile 3g z opcją na przyszłość LTE. Na mapce na tym samym maszcie jest tez zaznaczony Plus, więc w zasadzie Orange/Tmobile/Plus/CP powinno działać porównywalnie..?

Przetestuje najpierw 14 dni orange bo podoba mi się opcja uruchomienia wspólnego limitu dla kilku urządzeń w ramach jednego abonamentu.. chociaż trochę obawiam się ponownego ewentualnego kontaktu z ich działem obsługi/technicznym.

Dzięki za pomoc
matek451
Guru bezprzewodowy

Jeśli masz telefon na abonament w T-mobile to ich oferta jest najatrakcyjniejsza.
qmite

Na stronie T-Mobile znajduje tylko oferte mobilna za 70gb za 49,99 dla klientow T-Mobile i 60gb dla wszystkich za 44,99zl w obu opcjach +9,08 za brak limitu w nocy. Jednak jedyny modem to Huawei E5377T

Ewentualnie internet domowy 60gb za 89,99zl minus 10zl dla klientow T-Mobile i tu modem Huawei B593.

Natomiast w orange 69,99 za 40gb / bez limitu w nocy lub 89,99 -70gb. Tu znowu -10zł za telefon. I z tego co pisze adixm możliwy rabat 20%. Modem ZTE.

Jeszcze jakieś różnice? Bo nie mogę znaleźć przewagi T-Mobile?
matek451
Guru bezprzewodowy

Twój wybór. Kod pracowniczy trzeba jeszcze mieć. Ze sprzętu tylko MF283+ jest godny uwagi bo chyba nie myślałeś o MF63?
adixm
Mistrz bezprzewodowy

qmite pisze:Natomiast w orange 69,99 za 40gb / bez limitu w nocy lub 89,99 -70gb. Tu znowu -10zł za telefon. I z tego co pisze adixm możliwy rabat 20%. Modem ZTE.
Napisałem możliwy rabat bo na jakimś forum były oferty na -20% rabatu, sam z tego skorzystałem, co więcej dostałem bon na 200zl do wykorzystania w empiku(ale teraz tego chyba już nie ma). Poza tym co by nie powiedzieć jak będzie LTE w Twojej miejscowości to zawsze DO 10Mb/s będzie, choć faktem jest że nie wiadomo czy nie zrobią jak w Plusie i nie zaczną ciąć tej prędkości, ale mimo wszystko jestem dobrej myśli i przynajmniej te 100GB powinni dać wykorzystać w LTE. Ponadto jakbyś się zdecydował na ten abo za 70zl polecam wziać tego samsunga galaxy tab4 10" i go sprzedać a następnie zakupić router, który chcesz a pieniądze jeszcze Ci zostaną, bo:
tablet warty okolo 900zl-150(które musisz zapłacić)=750zl
router huawei b593 mozna zakupic na wolnym rynku nawet za 400zl co daje 350zl różnicy.
Jakbyś to sobie wpłacił na swoje konto Orange za internet mobilny to masz:
350/24=14,5 co miesiać mniej a zatem:
70-14zl(rabat -20%)-14,5zl-10zl=31,5zl i w tym będzie router huawei B593 uznawany na forum za jeden z lepszych oraz 40GB transferu z ewentualna prędkością 10Mb/s w LTE po limicie.
Ale fakt jest jeden trzeba trochę tego kodu -20% poszukać.
Jeszcze porównując do oferty T-Mobile - zawsze możesz zmienić abo na wyższy w trakcie umowy na abo za 90zl w którym jest 70GB czyli:
90-18zl(20% rabatu)- 14,5zl-10zl=47,5zl(w tym nielimitowane noce i ewentualnie nielimitowana prędkość w LTE)

[ Dodano: 2015-01-13, 09:26 ]
qmite pisze:Na stronie T-Mobile znajduje tylko oferte mobilna za 70gb za 49,99 dla klientow T-Mobile i 60gb dla wszystkich za 44,99zl w obu opcjach +9,08 za brak limitu w nocy. Jednak jedyny modem to Huawei E5377T
Co do oferty to też jest w sumie świetnie bo za 40GB płaciłbyś 35zl(-10zl rabatu jak sądzę), a router mobilny możesz sprzedać i za niego mniej więcej można kupić router domowy tyle ze nie masz darmowych nocy i po wykorzystaniu 40GB nie masz nic(chyba że potrzebujesz i weźmiesz wyższy pakiet)
qmite

Mówisz że jak kiedyś włączą LTE to będzie i tak max 10Mb ?

Na razie licząc bez kodu (którego nie wiem gdzie szukać:)
40gb/bez limitu w nocy - 69,90-10zł za telefon = 59,90
70gb/bez limitu w nocy - 89,90-10zł za telefon = 79,90

Ciekawe to co piszesz z tabletem galaxy, co prawda nie można go wybrać zamawiając jedynie jest opis takiej promocji (przy abonamencie 89,90zł za 99zł). Obadam w salonie.

Natomiast w Tmobile albo mobilny akurat w promocji 50% czyli 70gb 49,90 i ewentualna dopłata za noce 9,08 = 59,07. No i w tym przypadku wymiana modemu z mobilnego na zwykły.

lub domowy 60gb 89,90zł - 10zł za bycie klientem Tmobile ale chyba znowu dopłata 9,08 za brak limitu w nocy = 89,07. 30zł różnicy x24 miesiące.. bardziej opłaca się kupić mobilny i router za 500zł.

Dzięki, rzeczywiście wygląda na to że Tmobile najlepsza oferta z wymianą modemu, ewentualnie orange z wymianą tabletu na modem:)

Wezmę coś na testy i zobaczymy za 2 tygodnie.

Pozdrawiam
adixm
Mistrz bezprzewodowy

qmite pisze:Mówisz że jak kiedyś włączą LTE to będzie i tak max 10Mb ?
Max 10Mb/s będzie po wykorzystaniu 40GB. Zastanawiałbym się jeszcze nad ofertą T-Mobile jakby ten lejek po wykorzystaniu pakietu był jakiś normalny jak w Play np. 2Mb/s ale lejek rzędu 32kb/s to moim zdaniem przesada, przynajmniej w LTE.
ODPOWIEDZ